REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Alergiile la părul de pisică: cauze, simptome, tratament

Alergiile la părul de pisică: cauze, simptome, tratament

Replica API 15 septembrie 2020 | 00:00 1464

Multe persoane au alergii atât la părul de câine, cât și la părul de pisică. Identificarea cauzei de la baza alergiilor tale poate fi dificilă atunci când un animal de companie împarte cu ține locuința și asta pentru că locuințele noastre conțin și alți alergeni, cum ar fi acarienii, care pot provoca simptome similare.

Tocmai de aceea, este important să mergi la un specialist în alergologie, pentru că acesta îți poate confirma o alergie la părul de animale, scrie doc.ro.

Cauzele alergiilor la părul de pisică

Genetică pare să aibă un rol în dezvoltarea alergiilor, ceea ce înseamnă că ești mai predispus să te confrunți cu ele dacă ai în familie și alți membri care sunt, la fel că ține, alergici la aceleași lucruri.

Sistemul tău imunitar poate produce anticorpi pentru a îndepărta substanțele care îi pot dauna organismului, cum ar fi bacteriile și virusurile. În cazul unei persoane care are alergii, sistemul imunitar confundă un alergen cu un lucru dăunător și începe să producă anticorpi, pentru a lupta împotriva lui. Acesta este lucrul care provoacă simptomele alergiei, cum ar fi mâncărimi, secreții nazale (rinoree), erupții cutanate și astm.

În cazul alergiilor la părul de pisica, alergenii pot proveni de la celulele de piele moartă care se ascund în părul pisicii, di blană ei, salivă sau chiar urină ei. Respirând într-o casă cu par de pisica sau intrând în contact cu acești alergeni, o persoană poate să observe că toți acești factori îi provoacă o reacție alergică. Particulele din alergenii din părul de pisica pot fi purtate pe haine, pot circulă libere prin aer, se așază pe mobilier și pe așternut și rămân în urmă, persistând în mediul înconjurător, fiind purtate de particulele de praf.

Simptomele alergiilor la părul de pisică

Semnele cele mai întâlnite ale unei alergii la părul de pisica apar, de obicei, la scurt timp după ce ai intrat în contact cu blană unei pisici, cu salivă sau cu urină acestui animal. Alergenul la care peste 90% dintre oameni cu alergii la blană de pisica reacționează provine din salivă și pielea pisicii. Acesta se găsește în concentrații mai mari pe animalele de sex masculin și se transmite pe blană motanului atunci când acesta se spală. Alergenul poate provoca umflarea și mâncărimi la nivelul membranelor din zona ochilor și nasului, ducând de obicei la inflamații oculare și la un nas înfundat. Unele persoane pot să dezvolte o erupție pe față, gât sau pe partea de sus a pieptului, că răspuns la acel alergen.

Oboseală este frecvența în alergiile netratate, la fel și tusea continuă. Însă simptomele precum febra, frisoanele, greață sau vărsăturile ar trebui să aibă legătură mai degrabă cu o boală decât cu alergiile.

Dacă ești alergic la părul de pisica, iar alergenii pătrund în plămânii tăi, ei se pot combină cu anticorpii și pot provoca simptomele. Acestea sunt: dificultăți de respirație, tușe și respirație șuierătoare. Alergiile la părul de pisica pot provoca un atac acut de astm și pot fi un factor declanșator pentru astmul cronic.

Simptomele alergiilor la părul de pisică pot include:

tușe și respirație șuierătoare

erupție sau iritație pe piept și față

ochi roșii, cu senzație de mâncărime;

roșeață pielii acolo unde pisica te-a zgâriat, te-a mușcat sau te-a lins;

nas înfundat, însoțit de mâncărimi și secreții;

strănut.

Tratamentul în cazul alergiilor la părul de pisică

Cea mai bună modalitate este să eviți alergenii, însă când acest lucru nu este posibil, te pot ajută următoarele lucruri:

antihistaminicele, cum ar fi difenhidramina, loratadina sau cetirizina;

spray-urile nazale cu corticosteroizi;

spray-urile decongestionante nazale, care se eliberează fără prescripție medicală;

produsele pe baza de sodiu cromolin, care împiedică eliberarea substanțelor chimice din sistemul imunitar și care poate reduce simptomele;

inhibitorii sintezei de leucotriene;

injecțiile cunoscute sub numele de imunoterapie (o serie de injecții care desensibilizeaza pacientul la un anumit alergen).

Cum poți ține sub control alergia:

- evita să stai prin preajma pisicilor; dacă ai acasă un animal de companie, ia măsuri pentru a limita expunerea;

- spray-urile nazale, antihistaminicele și bronhodilatatoarele pot calmă simptomele;

- ia în considerare și soluția această: imunoterapia, adică niște injecții special concepute, care să te ajute să lupți contra alergiei la părul de pisica.

Reține!

Pisicile produc alergeni multipli, iar acești alergeni se găsesc pe blană și pe pielea lor, cât și în salivă. Toate pisicile produc alergeni, iar locuințele în care există mai mult de o pisica au niveluri mai mari de alergeni.

Și părul, cât și polenul din blană pisicii (dacă această are voie să se plimbe afară) pot cauza simptomele alergiei, iar în aceste cazuri, e bine să reții că alergia este la praf sau la polen, nu la părul de pisică.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218