rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 2 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

ALERTĂ! 426 de femei și fete au fost ucise în ultimii 8 ani în familie

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Rețeaua VIF, https://violentaimpotrivafemeilor.ro ) organizează miercuri, 20 octombrie, începând cu ora 13:00, o acțiune publică de sensibilizare și de protest împotriva violenței asupra femeilor și fetelor.

Activistele se vor reuni într-un flash mob în fața Guvernului din Piața Victoriei, pentru a atrage atenția că 33 de femei au fost ucise de parteneri, foști parteneri sau membri ai familiei în primele opt luni ale anului 2021 și că statul nu face suficient pentru a le proteja.

426 de femei și fete au fost ucise de un membru de familie în ultimii 8 ani. Pe timp de pace, în România au fost ucise de 16 ori mai multe femei și fete decât au fost uciși, în războiul din Afghanistan, soldați români pe parcursul a 19 ani. Statul român are obligația constituțională de a garanta tuturor femeilor și fetelor dreptul la o viață în siguranță. Fiecare caz de violență domestică și de gen arată eșecul statului în garantarea drepturilor fundamentale.

Pandemia a intensificat violențele verbale, psihice, fizice și sexuale. Ne-a arătat, din nou, cum autoritățile centrale și locale ignoră inegalitățile cu care se confruntă fetele și femeile, întărind sexismul, rasismul, clasismul și transfobia.

*L.F, în vârstă de 48 de ani, educatoare în București, a fost ucisă de soțul ei în august 2021. După 6 ordine de protecție, i s-a refuzat prelungirea ultimului ordin de protecție în luna mai, pe motiv că nu este întemeiat, deși avea nenumărate plângeri înregistrate la poliție.

*D., în vârstă de 30 de ani, mama unui băiețel de 4 ani, a fost ucisă în luna februarie, în Cisnădie, cu 19 lovituri de cuțit de fostul partener, deși avea ordin de protecție împotriva agresorului.

*R., în vârstă de 38 de ani, și fiul său de 15 ani au fost uciși cu lovituri de cuțit de fostul partener al R. în curtea unei biserici din Mihăiești, Argeș. Agresorul a amenințat-o cu moartea pe R. în cadrul emisiunii ”Acces Direct”, a cărei moderatoare a tratat senzațional agresiunile trăite de femeie. Înainte să fie ucisă, R. înregistrase plângere la poliție pentru amenințare.

*I., în vârstă de 19 ani, a fost ucisă de fostul iubit cu mai multe lovituri de cuțit. Tânăra înregistrase mai multe plângeri la poliție, dar a fost ignorată de autorități.

În perioada ianuarie - august 2021:

1.212 apeluri în domeniul violenței domestice la numărul unic la nivel național 0800.500.333

Au fost emise 7.120 de ordine de protecție provizorii și 6.901 ordine de protecție. 2.206 ordine de protecție au fost încălcate de agresori

19.860 de cazuri de loviri și alte violențe. 91% dintre agresori sunt bărbați

72 de femei și 73 de fete au fost violate, 1 bărbat și 13 băieți au fost violați. În fiecare săptămână sunt înregistrate 4 cazuri în care o femeie sau o fată a fost violată..

59 de fete, 14 femei și 9 băieți au fost agresați sexual de un membru de familie

228 de fete, 86 de femei, 27 de băieți și 1 bărbat au înregistrat plângeri pentru viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor. În medie, aproape în fiecare zi, de la începutul anului, a fost înregistrat un caz în care o minoră a fost violată, agresată sexual sau supusă unui act sexual cu un adult din familie.

92% dintre agresori sexuali sunt bărbați.

La un an și jumătate de la începerea pandemiei, multe supraviețuitoare ale violenței domestice se află într-o situație precară ca urmare a pierderii locurilor de muncă sau a reducerii veniturilor și, prin urmare într-o stare de dependență economică față de agresori. Izolarea la domiciliu le-a forțat pe unele femei să locuiască în permanență în aceeași casă cu agresorii. Femeile care locuiesc cu familia extinsă a agresorilor nu pot solicita ordin de protecție din teama unor posibile repercusiuni ca urmare a evacuării agresorilor. Lipsa bugetării adecvate a serviciilor de consiliere socială, psihologică și juridică și a adăposturilor/centrelor de urgență, în mod special la nivel local, lasă supraviețuitoarele violenței fără niciun fel de ajutor sau opțiune.

Ce cere Rețeaua VIF?

Servicii adecvate și accesibile pentru supraviețuitoarele violenței sexuale și violenței domestice

Adaptarea serviciilor de asistență și consiliere a femeilor la dificultățile și riscurile cauzate de pandemie.

Finanțarea de la bugetele locale a serviciilor sociale, publice și ne-guvernamentale, necesare supraviețuitoarelor violenței și comunităților; Cel puțin un loc în adăpost pentru femei la fiecare 10.000 de locuitori și un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei.

Finanțarea prioritară a adăposturilor de urgență.

Cel puțin un centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei, acoperind toate regiunile geografice. Centre specializate pentru cazurile de violență sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală. Acolo unde este cazul solicităm facilitatori pentru limba romani.

Asigurarea accesului public la servicii de întrerupere de sarcină și de sănătate reproductivă. Obligativitatea instituțiilor medicale de stat de a presta aceste servicii de o formă gratuită și accesibilă tuturor femeilor din fiecare județ.

Programe de educație, consiliere și terapie pentru agresori în fiecare județ; Programe finanțate de la bugetul de stat în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și fetelor pentru organizații neguvernamentale.

Alocarea unui număr mai mare de psihologi și psihiatri în penitenciare pentru expertizarea deținuților care sunt eliberați condiționat.

Îmbunătățirea serviciului de probațiune pentru monitorizarea deținuților condamnați pentru fapte de violență sexuală, după punerea lor în libertate, concomitent cu alocarea de fonduri pentru programe de integrare socială a deținuților puși în libertate.

Îmbunătățirea intervenției autorităților și monitorizarea agresorilor domestici

Identificarea și tratarea cu prioritate a cazurilor de acte sexuale cu minore. Colaborarea cu cadrele medicale acolo unde există suspiciuni privind cazurile/situațiile în care mame adolescente (sub 16 ani) au rămas însărcinate. Introducerea obligativității probei ADN în acheta cazurilor de viol/violență sexuală.

Formarea continuă a personalului din IGPR, IML, servicii de sănătate, servicii sociale și a magistraților care lucrează cu cazuri de femei victime sau supraviețuitoare ale violenței domestice și sexuale. Includerea în toate tipurile de formare a informațiilor despre etnie/rasă/statut social/orientare sexuală.

Operaționalizarea sistemului de supraveghere a agresorilor folosind brățări electronice.

Echipe mixte femeie-bărbat de agenți de poliție care să instrumenteze cazurile de violență sexuală și violență domestică;

Elaborarea de proceduri de intervenție a autorităților acolo unde există suspiciunea unor practici asociate căsătoriilor forțate între minori sau între minoră și adult.

Colaborare între instituții ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, hărțuire sexuală, exploatare sexuală. Poliţia, Justiția şi sistemul medical trebuie să fie instituţii de suport real pentru victime.

Tratarea de către poliție a violenței asupra femeilor rome, persoane din grupuri LGBTQIA+ și alte grupuri minoritare ca violență intersecțională care are la bază cel puțin două criterii.

Îmbunătățirea legislației și asigurarea implementării prevederilor Convenției de la Istanbul

Introducerea sesizării din oficiu în cazurile de violență domestică și violență sexuală. Aplicarea sancțiunilor pentru încălcarea ordinelor de protecție.

Introducerea unor sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legislative conform cărora autoritățile publice locale au obligația de a asigura crearea și funcționarea serviciilor sociale și de asistență tuturor victimelor violenței domestice.

Sesizarea din oficiu a instituțiilor responsabile ale statului și cercetarea cu celeritate de fiecare dată atunci când află că există cazuri de acte sexuale cu minore.

Alocarea de finanțări pentru programe de educație a tinerilor și pentru campanii publice de conștientizare;

Introducerea de urgență a orelor de educație sexuală, accesibile în mod egal elevilor.

Aplicarea unor mijloace legale pentru stoparea difuzării de emisiuni care degradează femeile, promovează o cultură a violenţei şi transformă violenţa în divertisment.

luni, 18 octombrie 2021371
JOI, 2 DECEMBRIE, interviu LIVE, începând cu ora 14.00, cu Horia CONSTANTINESCU, șeful OPC Constanța
GANDUL.RO
Câștigătorul marelui premiu la Loto, RIDICAT de polițiști! Ce a făcut bărbatul, după ce s-a văzut cu 1,6 milioane euro
Comentarii

12Radulian(18 oct 08:59)
Dar ziar de cacat, daca dati statistica dati tot. Barbati au fost ucisi de 2.3 ori mai multi. Info luata tot de unde culegeti voi jurnalisti de 2 lei
mai mult...Ultima oră
2 dec 00:00Ultima orăTudor Gheorghe: ”Mă lupt pentru păstrarea acurateții limbii române”

Tudor Gheorghe a fost invitat la Antena 3 de Ziua Națională a României. Maestrul consideră că, în momentul de...59

2 dec 00:00Ultima orăPrimele suspiciuni de Omicron în România139
2 dec 00:00Ultima orăTârgul de Crăciun din Constanța îi așteaptă pe copii la atelierele de creație90
2 dec 00:00Ultima orăIncediul în COBADIN: A ARS o CASĂ

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați joi dimineață, 2 decembrie a.c., în jurul orei 06:30, în...66

2 dec 00:00Ultima orăSituația traficului la primele ore ale dimineții68
1 dec 00:00Ultima orăAlexandu Rafila vrea să introducă și testarea în certificatul verde374
1 dec 00:00Ultima orăCum ar fi ajuns gloanțe reale în pistolul cu care Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins

Polițiștii care investighează incidentul de pe platoul de filmare al westernului „Rust” percheziționează sediul...526

1 dec 00:00Ultima orăStudiu: Trecerea printr-o formă gravă de COVID-19 crește riscul de deces în anul următor363
1 dec 23:16Ultima orăCoronavirus: Un prim caz de infectare cu varianta Omicron, confirmat în SUA258
1 dec 00:00Ultima orăCiolacu: 'Eu nu mai suport porcăria asta că nu sunt bani, este o mizerie!'

Liderul social-democrat a catalogat miercuri, la România TV, ca fiind „o mizerie” și „o porcărie” discursul...296

1 dec 00:00Ultima orăUn bărbat a încercat să se SPÂNZURE, în DIRECT, pe o rețea de socializare711
1 dec 00:00Ultima orăACCIDENT rutier cu 4 VICTIME, la ieșire din Constanța2154
Vremea
1.4°1.4° - 7.1° joi, 2 decembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 70%
Vânt: 5.33 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/49121731292748
5/4018373640326
joker3111171626
Horoscop
mai mult...SPSportRT
2 dec 00:00SportFotbal: Ray Kennedy, jucător emblematic al lui Liverpool, a încetat din viaţă la 70 de ani

Fostul mijlocaş englez Ray Kennedy, jucător emblematic la Liverpool şi Arsenal Londra, a decedat marţi la vârsta de...118

2 dec 00:00SportFotbal: Qatar - Bahrain 1-0, în Cupa Arabiei 2021 pe naţiuni

Echipa de fotbal a Qatar-ului, ţară gazdă a Cupei Arabiei 2021 pe naţiuni, a debutat cu dreptul şi a învins...105

2 dec 00:00SportFotbal: FIFA va testa tehnologia semiautomată pentru ofsaid la Cupa Arabă 2021

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) va testa tehnologia semiautomată pentru ofsaid la Cupa Arabă 2021, care...107

2 dec 00:00SportFotbal: Pele consideră un 'omagiu corect' decernarea unui nou Balon de Aur lui Lionel Messi

Legendarul Edson Arantes do Nascimento ''Pele'', considerat de multă lume cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor,...141

Local
2 dec 21:35LocalLIBERALII constănțeni au depus coroane de flori în memoria eroilor români

Membrii Organizației Muncipale a PNL Constanța au depus coroane de flori, de 1 Decembrie, în memoria eroilor români...712

2 dec 21:45LocalPSD a depus coroane în memoria eroilor, de Ziua Națională

Mai mulţi deputaţi PSD au depus coroane în memoria eroilor cu ocazia Zilei Naţionale. Iată mesajul transmis de...353

2 dec 23:50LocalComuna Lumina a sărbătorit ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI

330

2 dec 21:44LocalINCENDIU la un APARTAMENT de pe strada Mărgăritarului

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină miercuri, 1 decembrie a.c., în Constanța, pe...535

2 dec 21:45LocalIncendiu la o casă din Eforie Nord

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină miercuri, 1 decembrie a.c., în localitatea Eforie...495

2 dec 23:48LocalACCIDENT cu VICTIMĂ ÎNCARCERATĂ, la ieşire din Mangalia, spre Constanţa

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină miercuri, 1 decembrie, la ieşire din Mangalia spre...861

2 dec 21:33LocalIncendiu în localitatea Beștepe: Un bărbat a ajuns la spital

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Tulcea au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă...231

2 dec 21:34LocalMeteorologii anunță cum va fi vremea de Sărbători

Meteorologii au anunțat marți prognoza pentru luna decembrie. Vremea va fi, în prima parte, mai caldă decât...633

2 dec 21:34LocalDe astăzi intră în circulație noua bacnotă oficială din România

518

Politică
2 dec 19:32PoliticăUn primar PSD a fost găsit mort

Unul dintre cei mai longevivi primari ai PSD a fost găsit mort în casă, de familia sa! Augustin Sărăcuț, edilul...1458

2 dec 19:32PoliticăFilialele PSD au primit autonomia de a decide alianțele locale

Vicepremierul Sorin Grindeanu (PSD) a explicat marți că nu s-a luat o decizie în partid sau în coaliție că...448

2 dec 19:32PoliticăAlexandru Rafila anunță că legea certificatului verde s-ar putea relua de la zero în Parlament

389

2 dec 19:32PoliticăMinistrul Mediului vrea o taxare diferențiată pentru rablele din trafic

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, vrea o taxare diferențiată pentru rablele din trafic, totul pentru a elibera...508

2 dec 19:31PoliticăMinistrul Finanțelor: Majorări masive pentru pensionari, de la 1 ianuarie

Adrian Câciu a reconfirmat că pensionarii vor primi o parte din drepturile legale pe care PNL a refuzat, în ultimii 3...1010

2 dec 19:31PoliticăCiolacu: Până la sfârşitul anului, trebuie să avem adoptat bugetul pentru 2022

242

Interviuri
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....3130

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...1804

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

1478

10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...4889

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2349

27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO

Medicul Ionuț Cealera, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost prezent, vineri, 26 noiembrie,...2371

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1757

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

Cristian Cicu, directorul Gărzii de Coastă, a fost prezent în studioul Replica, miercuri, 27 octombrie. În cadrul...3496

27 oct 00:10InterviuriPrim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

3196

Monden
2 dec 00:00MondenDrew Barrymore este împotriva educaţiei parentale: „Nu vreau să relaţionez cu falsitatea‟

În timp ce multe mame de top urmează cursuri de parenting, pentru a se perfecţiona în ceea ce priveşte creşterea...111

2 dec 10:34MondenSosia actriţei Scarlett Johansson a fost ameninţată cu moartea: „Îmi vreau viaţa înapoi‟

Suntem obişnuiţi să vedem la televizor, în ziare şi în reviste sosiile marilor vedete, iar una ne-a atras atenţia...134

2 dec 10:50MondenFilmul „House of Gucci” i-a deranjat pe moștenitorii familiei, care amenință cu un proces

556

Mapamond
2 dec 03:41MapamondTurcia: O furtună a făcut cinci morţi. VIDEO

Furtuna care a lovit luni şi marţi regiunea Marmara din nord-vestul Turciei a făcut cinci morţi şi 63 de răniţi,...94

2 dec 10:49MapamondSoţia traficantului de droguri 'El Chapo', condamnată la trei ani de închisoare. VIDEO

Soţia traficantului de droguri Joaquin 'El Chapo' Guzmán, Emma Coronel Aispuro, a fost condamnată marţi de un...608

2 dec 10:50MapamondATAC ARMAT într-un LICEU din SUA: trei elevi UCIȘI, şase răniţi. VIDEO

Un tânăr de 15 ani a deschis marţi focul într-un liceu din nordul Statelor Unite, făcând trei morţi în rândul...220

2 dec 03:37MapamondCoronavirus: OMS cere statelor membre un răspuns 'raţional' la varianta Omicron

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a cerut marţi statelor membre un răspuns ''raţional'' şi...232

2 dec 03:37MapamondGrecia impune vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru persoanele de peste 60 de ani

Grecia va face vaccinările împotriva COVID-19 obligatorii pentru persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste, într-o...309

2 dec 03:35MapamondMaia Sandu a mărit bugetul pentru salariile angajaților din instituție

262

Sănătate
2 dec 00:00SănătateRusia: Vaccinul împotriva Omicron va fi gata în 10 zile

"Nu va dura mai mult de zece zile pentru a face un vaccin împotriva noii variante SARS-CoV-2, Omicron" a declarat,...102

2 dec 00:00SănătateCoronavirus - RO Vaccinare: De ce a fost clasificată varianta OMICRON ca fiind periculoasă

E dificil de spus dacă varianta Omicron produce forme mai ușoare sau mai severe de COVID-19 sau dacă vaccinurile...98

2 dec 00:59SănătateOmicron produce controverse în Olanda: Tulpina a fost detectată înaintea sosirii zborurilor din Africa

526

2 dec 00:00SănătateUleiul de cocos: cum îl introduci în dietă

Din cauza cercetărilor contradictorii, majoritatea experților recomandă limitarea aportului de ulei de cocos. Din...102

2 dec 00:00SănătatePersoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare

Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare,...105

2 dec 00:00SănătateAlexandru Rafila: Sunt trei scenarii legate de tulpina africană. Care este cea mai rea variantă

Alexandru Rafila consideră că noua tulpină africană ar putea avea o evoluție pe trei scenarii. Noul ministru al...116

2 dec 00:58SănătateVaccinurile COVID-19 NU modifică ADN-ul

Unul dintre discursurile îndelung repetate în rândul anti-vacciniștilor este că vaccinul COVID-19 „îți schimbă...349

2 dec 00:58SănătateModerna: Omicron ar putea evita protecția vaccinurilor actuale

Directorul medical al Moderna Inc., Paul Burton, suspectează că noua variantă de coronavirus Omicron ar putea evita...457

2 dec 00:59SănătateValeriu Gheorghiţă, despre Omicron: "Estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe"

361

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT