REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Alertă! Apă plată cu microbi, în magazinele din România!

Alertă! Apă plată cu microbi, în magazinele din România!

Replica API 21 martie 2016 | 00:00 229

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a depistat probleme în ceea ce priveşte apa plată din comerţ. ANPC a anunţat, într-un comunicat de presă, că a demarat pe 3 martie o acţiune la nivel naţional de prelevare din reţeaua de comercializare a eşantioanelor din apă de masă şi apă de izvor pentru determinarea încadrării în indicatorii microbiologici conform prevederilor legale în vigoare.

În urma acestei acţiuni, valorile depistate depăşeau cu mult limitele admise, la următoarele mărci: Aro, Calipso, Winny, Izvorul Zânelor şi Aqua Queen. În urma abaterilor constatate, s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman a produselor Apă de Izvor Calipso şi Apă de Izvor Plata Izvorul Zânelor în cantitate totală de 244 litri. Celelalte două sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului.

„Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producător în judeţuş Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele judeţene de protecţie a consumatorilor. În data de 15.03.2016, au fost efectuate alte 11 prelevări de probe. Eşantioanele au fost transmise la SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic şi al conţinutului de nitriti. Comisarii ANPC continuă prelevările de probe şi le vor trimite spre analiză la laborator. ANPC a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate către Direcţia de Sănătate Publică pentru a se lua măsurile legale care se impun”, se mai arată în comunicatul ANPC.

De precizat că astfel de controale au fost efectuate şi la Constanţa. Potrivit reprezentanţilor Oficiului de Protecţia a Consumatorilor, acestea s-au desfăşurat pe tot parcursul săptămânii trecute, întrucât a fost o acţiune demarată la nivel naţional. Purtătorul de cuvânt al OPC, Lucian Lungoci, susţine că şi locuitorii din oraşul de la malul mării au motive de îngrijorare. Acesta ne sfătuieşte să avem o atenţie sporită atunci când mergem la cumpărături, pentru a evita eventuale neplăceri, întrucât mărcile de apă potabilă depistate cu indicatorii microbiologici peste limita prevăzută de lege se regăsesc şi în oraşul nostru. Amintim, referitor la marca de apă Calipso, că ea a mai fost depistată cu probleme şi în trecut.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367