REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Alertă! Bacteria ucigaşă, descoperită la două spitale din judeţul Constanţa

Alertă! Bacteria ucigaşă, descoperită la două spitale din judeţul Constanţa

Replica API 9 mai 2014 | 00:00 320

Patru vârstnici diagnosticaţi cu infecţia Clostridium Difficile

Patru vârstnici diagnosticaţi cu infecţia Clostridium Difficile

O bacterie mortală a băgat spaima şi în bolnavii din judeţul Constanţa. De la începutul anului, patru oameni care urmează tratament cu antibiotice s-au trezit diagnosticaţi cu "Clostridium Difficile" (ICD), o infecţie intraspitalicească care le poate fi fatală. Trei cazuri au fost depistate numai la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Pacienţii cu vârste între 63 şi 84 de ani au fost trataţi în secţiile Ortopedie-Traumatologie şi Chirurgie Cardiovasculară (secţii ultramoderne în care au fost investite destul de multe fonduri). Cel de-al patrulea caz a fost descoperit în Secţia de Chirurgie a Spitalului Municipal Medgidia, la o pacientă de 63 de ani. Câteva zile în spital sunt suficiente pentru a vă da viaţa peste cap. Deşi oamenii spun că au ajuns în atenţia medicilor pentru operaţii relativ simple, la scurt timp s-au confruntat cu o deshidratare severă. Simptomele descrise de aceştia sunt asemănătoare toxiinfecţiei alimentare: diaree, febră, stări de greaţă.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu au recurs în regim de urgenţă la măsura de izolare a pacienţilor şi a impus reprezentanţilor celor două unităţi sanitare să amenajeze saloane speciale, marcate corespunzător, în care să fie îngrijiţi pacienţii cu ICD, cu personal auxiliar şi mediu alocat doar acestora. Angajaţilor unităţilor sanitare li s-a interzis să utilizeze materiale sau echipamente refolosibile imposibil de decontaminat, cum ar fi termometrele electronice. Pentru protecţia personalului medical şi auxiliar care deserveşte saloanele cu pacienţi diagnosticaţi cu bacteria ucigaşă se impun mănuşi, halate de unică folosinţă şi săpun alocat în cantitate corespunzătoare. "Medicii sunt rugaţi să se spele pe mâini cu apă şi săpun, nu cu soluţii alcoolice. Saloanele bolnavilor vor trece printr-o dezinfecţie cu substanţe sporocide: hipoclorit de sodiu 10%, de exemplu. Vizitatorii sunt rugaţi să respecte aceleaşi măsuri de protecţie ca şi personalul medical", au declarat specialiştii Ministerului Sănătăţii. De precizat faptul că medicii au obligativitatea respectării prevederilor Ordinului MS nr. 916/2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale în unităţile sanitare. Direcţia de Sănătate Publică a retransmis către toate unităţile sanitare cu paturi, dar şi medicilor de familie "Ghidul de diagnostic, tratament şi prevenire a infecţiilor determinate de Clostridium Difficile". Menţionăm că bacteria este rezistentă la antibiotice şi poate provoca febră, vărsături, scaune diareice sau chiar decesul bolnavilor. Datele furnizate, în 2013, de Ministerul Sănătăţii arată că 8.500 de români au avut de suferit de pe urma acestei bacterii, iar 8 persoane au decedat. Ministerul Sănătăţii informează că, în prezent, nu se poate vorbi de "o explozie suplimentară de cazuri date de Clostridium Difficile" şi precizează că focarul de la Bârlad, unde sunt 19 persoane infectate cu această bacterie, a fost izolat. Specialiştii mai spun că persoanele cele mai expuse la infectarea cu bacteria Clostridium Difficile sunt cele între 60 şi 85 de ani, simptomele fiind reprezentate de vărsături şi diaree, în special la bolnavii care se tratează cu antibiotice.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218