REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

ALERTĂ! CENTRUL de TRANSFUZII duce LIPSĂ de SÂNGE

ALERTĂ! CENTRUL de TRANSFUZII duce LIPSĂ de SÂNGE

Replica API 4 august 2020 | 00:00 994

Transfuziile de sânge continuă să fie o problemă stringentă cu care se confruntă bolnavii cronici, și asta nu doar din cauza lipsei de donatori. Lipsa de comunicare dintre spitale și centrele de transfuzii reprezintă o problemă destul de veche ce pare să nu se rezolve niciodată. Această comunicare este esențială pentru pacienți. Mai mulți constănțeni care ar trebui să facă transfuzii lunare se plâng că sunt ținuți în așteptare pentru carantinarea sângelui.

„De un an și două luni fac transfuzii, am făcut inclusiv cu sânge pediatru, puțin, cât și cum s-a găsit. Ultima dată când am fost, am așteptat 24 de zile pentru că nu aveau sânge. Stând mai mult timp, hemoglobina scade. Când îmi scade hemoglobina prea mult o să dispar, pentru că nu mai produce măduva osoasă. Eu fac transfuzii în fiecare lună, sau cel puțin așa ar trebui să fac. Când reușești să faci rost de câțiva donatori, ce se întâmplă cu sângele tău decid cei de la spital. Ultima dată am găsit câteva persoane care să doneze pentru mine și după ce m-au ținut în spital 24 de zile, mi-au spus că se carantinează sângele donat și că îl vor analiza în laborator timp.”, ne-a precizat unul dintre bolnavii cronici care din rațiuni ce țin de siguranța și protecția datelor sale a ales să rămână anonim.

Probleme de comunicare în sistemul public de sănătate

Potrivit anumitor surse din cadrul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, carantinarea sângelui nu mai este valabilă și măsura a fost aplicată doar în cazul suspiciunilor de West Nile. Medicul coordonator al unității de transfuzie din spital are un rol determinant în a asigura bolnavilor cronici fluxul de sânge de care au nevoie, iar asta se întâmplă din ce în ce mai rar. Sursele noastre spun că există deficiențe majore în privința comunicării dintre spitale și centrele de transfuzii, întrucât medicii nu transmit centrelor necesarul de sânge pentru pacienți.

„În fiecare spital din România există o unitate de transfuzie coordonată de un medic care are rolul de a gestiona această situație, să se ocupe de aprovizionare, să asigure prioritizarea cazurilor și să țină legătura cu clinicienii. Medicii care îngrijesc bolnavii cronici ar trebui să facă o estimare a necesității de sânge a pacienților, care să fie transmisă mai departe centrelor de transfuzii. În prezent, nu toate spitalele din județul Constanța transmit centrelor de transfuzii un necesar pentru a asigura cantitatea de sânge bolnavilor cronici, cu toate că există contracte semnate în acest sens. Esențial este ca în spital să se gestioneze rațional cazurile cu tratament transfuzional.”, au precizat, pentru „Replica”, surse din cadrul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218