REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

ALERTĂ! CRIZĂ de EUTHYROX în FARMACIILE CONSTĂNȚENE

ALERTĂ! CRIZĂ de EUTHYROX în FARMACIILE CONSTĂNȚENE

Replica API 24 august 2020 | 00:00 1786

Continuă criza medicamentelor esențiale pentru persoanele, atât din Constanța cât și din România, cu probleme ale glandei tiroide și nu numai. În ciuda numeroaselor sesizări făcute atât de cetățeni cât și de mass-media medicamentele continuă să lipsească din farmacii motivele fiind necunoscute. În acest timp, bolnavii a căror viață depinde de aceste medicamente au ajuns chiar să le achiziționeze din alte țări sau atunci când le găsesc să își cumpere mai multe pentru a avea de rezervă. Astfel, ceilalți ‘stau la mila lor’ pentru a le împărți cu ei.

Bătălia cea mare se dă pe deja cunoscutul medicament, Euthyrox! În Constanța, o persoană ce are probleme cu glanda tiroidă trebuie să se treacă pe lista mai multor farmacii pentru a putea avea un noroc mai mare în găsirea medicamentului de care îi depinde viața. Pe site-ul medicamentelipsa.ms.ro, 6 din 10 anunțuri date sunt pentru solicitarea acestui medicament. În afară de acesta, foarte multe persoane folosesc site-urile de socializare pentru a-și încerca norocul unde, nu de fiecare data dai de o perosoană care ar avea sau vrea să te ajute. „Euthyrox lipsește cu desăvârșire din Constanța! Pot spune că am oboist să merg să stresez zilnic fetele de la farmacie… din 4 farmacii din cartier, niciuna nu are dar și atunci când le duce stocul… e o reală bătălie între cei care sunt pe liste și cei care se înimeresc să fie în magazine în acel moment. De asta ne lovim mai tot timpul dar nu avem ce face, avem nevoie de el ca să ne ținem boala asta în frâu” a declarat o constănțeancă.

Internetul este plin cu solicitări de medicamente

În același timp, pe paginile de socializare sunt nenumărate postări prin care se cere Euthyrox-ul și n u numai. „Sunt însărcinată în 20 de săptămâni și sufăr de hipertiroidită, iau zilnic 150 mcg. Din păcate nu găsesc Euthyrox 100 la nicio farmacie din Constanța. Am nevoie urgent de acest medicament!! Mă puteți ajuta măcar cu un sfat unde pot găsi acest medicament?” a susținut o femeie.

Ce s-a întâmplat de fapt

„O posibilă explicație ar fi că lumea s-a grăbit să-și facă provizii pentru mai multe luni, pentru că la unele dintre aceste medicamente, la un moment dat, au mai existat sincope de distribuție. Dar ele există în depozite. În depozite ele există și acest producător lucrează cu 7 distribuitori. Cred că e o problemă de aprovizionare. Dar este poate și o problemă de cumpărare. Poate ar fi bine ca și farmaciștii să elibereze doar câte o cutie de persoană, care ajunge pentru trei luni, nu să accepte să vândă mai multe”, a explicat, farmacistul primar Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

Peste un milion de comprimate Euthyrox zac în depozite

Potrivit Sistemului Electronic de Raportare al Ministerului Sănătății privind disponibilitatea medicamentelor pe piața farmaceutică din România, în stocurile distribuitorilor există peste 1,2 milioane de comprimate Euthyrox. "Așadar, peste 1,2 milioane de comprimate de Euthyrox zac în depozitele distribuitorilor și atâta timp cât nu ajung și în farmacii, nu putem decât să ne întrebăm dacă nu cumva se aștepta chiar Ordinul de ministru 672/2020, în special art. 2 alin. (2) litera c), pentru a fi exportate la un preț mai mare decât s-ar putea vinde în România, încălcând astfel dreptul la sănătate al cetățenilor. Cu complicitatea autorităților. Această practică trebuie să înceteze, iar autoritățile trebuie să ia măsuri." precizează Rețeaua 2.0, grupul de voluntari condus de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eutirox lipseste din farmacii de la inceputul anului.Am ajuns sa luam din alte tari.
8
0
Educatie ,capete limpezi,respect fata de cei din jur. Asta este ceva ce lipseste,va lipsi si va fi factor de amplificare a multor nenorociri in prezentul si viitorul apropiat.punctual,medicamentele vor fi bune,ca trateaza buni sau rai,nu conteaza. Dupa,....
4
0
Daca ai bani si relatii,faci rost de Euthyrox. Asa e la noi,la romani. Eu tocmai am cumparat doua blistere,cu 8 lei. Se face specula in farmacii !!!! Tot spun ca exista in depozite,dar noi suntem lasati sa murim!!! Nu pasa nimanui de noi! In timpul asta,unii fac bani.
5
0
NU AM CARACTERE NEPERMMISE, LASATI-MA SA COMENTEZ !!!!!!!!!!!!!!!!!
7
0
de peste 7 luni lipseste medicamentul!!! bateti campii cu rezerve si cumparat in plus de la farmacie...s-au dat numai cate o folie pt 1 luna...cu taraita ca sa nu murim...nu mai bateti campii si aduceti medicamentul in farmacii! criminalilor!!!
14
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614