REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Alertă de gradul zero la Biblioteca Judeţeană I.N.Roman din Constanţa: documente prețioase, ÎN PERICOL!

Alertă de gradul zero la Biblioteca Judeţeană I.N.Roman din Constanţa: documente prețioase, ÎN PERICOL!

Replica API 18 septembrie 2014 | 00:00 525

Nu există o instituţie publică în Constanţa care să nu întâmpine probleme legate de starea clădirilor în care acestea funcţionează. Imobilele sunt destul de vechi, iar de ani buni nu s-au mai investit bani în reabilitarea şi consolidarea acestora, cum ar fi, de exemplu, Biblioteca Judeţeană Ioan N.Roman. Acoperişul clădirii este degradat, astfel că, la fiecare ploaie, angajaţii sunt nevoiţi să facă eforturi pentru a salva documentele. În 2012, Consiliul Judeţean Constanţa a aprobat acordarea sumei de 785.000 lei pentru reparaţii, însă, în realitate, banii nu au ajuns în posesia instituţiei. O recunoaşte chiar directorul Bibliotecii Judeţene din Constanţa, care este conştient că acest aspect trebuie remediat îndată, însă, spune Cornelia Pariza, în 2015 speră să obţină fonduri pentru reabilitarea acoperişului. Şi nu doar pe hârtie.

Deteriorarea accelerată a documentelor şi „îmbolnăvirea” fizică a clădirii din cauza infiltraţiilor în care îşi desfăşoară activitatea Biblioteca Judeţeană Ioan N. Roman Constanţa, i-a adus în prag de disperare pe angajaţii instituţiei care trag un semnal de alarmă către autorităţile locale aducându-le la cunoştinţă realitatea unei instituţii de cultură ajunsă la răscruce, cerând ajutorul în acest sens. De ani buni nu s-a mai investit în reabilitarea clădirii, în special a acoperişului, deşi în 2012 consilierii judeţeni au aprobat, în unanimitate, acordarea sumei de peste 7 miliarde lei vechi pentru reparaţii. „Nu prea mai avem cu ce, unde şi, mai ales, cum! Fiecare picătură de ploaie se prelinge prin acoperişul bibliotecii ajungând să distrugă colecţii de documente. Mutăm, resemnaţi, pe holuri şi prin săli, bidoane şi găleţi, le umplem şi le golim (bibliotecarii-ziua, angajaţii de la pază-noaptea) ori de câte ori vine vreo ploaie mică de vară, nemaivorbind de cele torenţiale care au produs pagube până la sistemul de iluminat”, se plânge un grup de bibliotecari, prin intermediul unei scrisori remise cotidianului Replica.

„Consiliul Judeţean a aprobat cu majoritate de voturi, la rectificarea bugetului, prin Hotărârea nr 211/8.06.2012, repararea acoperişului. În aceeaşi hotărâre au fost trecute o serie de obiective de investiţii, între care şi iluminat arhitectural clădire sediu bibliotecă, în suma totală de 220.000 lei. Că nu s-a îndeplinit nici unul dintre obiective prevăzute, este inutil să mai precizăm”, se mai arată în sesizarea semnată „nişte bibliotecari neica-nimeni”, în care se mai precizează şi faptul că toată instalaţia exterioară a aparatelor de aer condiţionat de la parterul instituţiei a fost furată, tocmai din cauza faptului că nu există iluminat.

Acoperişul degradat şi lipsa iluminatului nu sunt singurele probleme cu care se confruntă angajaţii. Directorul Cornelia Pariza este acuzat că nu se implică în managementul instituţiei şi întreprinde acţiuni care sunt în defavoarea Bibliotecii Judeţene.

„În calitatea sa de director, domnia sa nu a făcut cunoscut şefilor din subordine şi nici angajaţilor vreun plan de acţiune sau vreo strategie, nu a întrunit vreo şedinţă de consiliu de administraţie sau vreun alt tip de şedinţă. În tot acest interval de timp-un an scurs de la numirea în funcţie la care se adaugă alţi doi de interimat-asistăm cu toţii ca şi spectatori la măsurile pe care aceasta le întreprinde, cum ar fi darea în folosinţă a sălilor către alte instituţii (Biblioteca UMC, Centrul Cultural Constanţa). Aşa se face că biblioteca nu mai dispune decât de două săli de clase. Lipsa achiziţiilor curente determină pierderea principiului segment utilizatori-studenţii, iar rezilierea contractului pentru internet ce asigura semnalul pentru serviciul „Calculatoare cu internet pentru public” a condus la suprimarea celui mai solicitat serviciu din bibliotecă”; au mai transmis bibliotecarii. Cornelia Pariza recunoaşte că sunt probleme, însă caută soluţii pentru a le rezolva. „Sunt probleme. Ne-am propus pentru 2015 să avem un buget pentru hidroizolaţie. Asta este prioritar. În 2012, s-a aprobat un buget, dar nu s-au găsit bani, concret. A fost aprobat, dar nu s-a concretizat. Nu am avut banii ca să putem trece la reparat”, n-a declarat Pariza.

Cât despre lipsa conexiunii la internet: „Aveam un contract cu Romtelecom, a trebuit să-l reziliem pentru că , după ce am semnat actul cu ei, nu au mai dat nici un semn de viaţă. Au făcut şi o greşeală pe domeniul tehnic. După ce am reziliat contractul, am încheiat o colaborare cu RDS”, a mai completat directorul, care a mai subliniat faptul că instituţia nu duce lipsă de săli de lectură, acestea fiind suficiente pentru numărul de vizitatori.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218