Alertă! Există riscul ca spitalele să nu mai primească fonduri suficiente de la CNAS
Alertă! Există riscul ca spitalele să nu mai primească fonduri suficiente de la CNAS
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCriză de finanțare pentru serviciile medicale prin Programele Naționale de Sănătate! Există riscul ca spitalele, inclusiv cele din Constanța, să nu mai primească fonduri suficiente de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru că au fost epuizate fondurile alocate prin buget. De asemenea, spitalele trebuie să onoreze contractele făcute cu furnizorii într-un termen de șase luni, altfel, managerii riscă să fie demiși dacă nu respectă acest termen de 180 de zile, conform legislației în vigoare.
Încă din luna august există o criză de finanțare pentru serviciile medicale prin Programele Naționale de Sănătate. Spitalele, inclusiv cele din Constanța, ar putea să mai primească fonduri suficiente de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru că au fost epuizate fondurile alocate prin buget.”Există riscul ca spitalele să nu mai primească fonduri suficiente de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru că s-au epuizat banii care au fost alocați prin buget. De asemenea, Programele Naționale s-au încheiat și unitățile spitalicești mai plătesc acum salariile și o parte din decontări. Din luna august este criză de finanțare pentru serviciile medicale prin Programele Naționale de Sănătate prin care sunt tratați pacienții care fac infarct, accident vascular cerebral sau care au TBC, SIDA, cancer, etc pentru care Ministerul Sănătății alocă un buget separat. Este nevoie de rectificare de buget. De regulă, aceasta se face în luna noiembrie. Se iau din zone unde nu s-au cheltuit și se dau în celelalte zone ”, ne-a declarat Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.
Spitalele trebuie să onoreze contractele făcute cu furnizorii într-un termen de șase luni
Spitalele trebuie să onoreze contractele încheiate cu furnizorii într-un termen de șase luni, altfel devin arierate, adică o obligație financiară neonorată la scadență din contracte, recunoscută de regulă și de debitori. De asemenea, managerii unităților spitalicești riscă să fie demiși dacă nu respectă acest termen de 180 de zile, conform legislației în vigoare.”Spitalele au acumulat datorii foarte mari și au depășit termenul de aproape 6 luni, managerii riscând să fie demiși pentru că există o prevedere legală prin care nu au dreptul să depășească termenul de 180 de zile , adică să nu devină arierate. Există fonduri fixe prestabilite și este nevoie de completarea bugetului de cheltuieli cu salariile plus decontarea serviciilor medicale ale asiguraților. Managerii nu au curajul să facă datorii mai departe față de furnizori”, a completat Vasile Barbu. ”Există și unele spitale care nu au destule fonduri din cauza faptului că unii medici nu au activitate suficientă. Pacienții nu au de suferit în mod direct”, a concluzionat președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.
Ce spune CJAS Constanța!
Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța spun că nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, că au mai existat situații când s-au confruntat cu un deficit bugetar, dar problema a fost rezolvată.
”În ceea ce privește spitalele se întâmplă acest lucru deoarece adresabilitatea nu poate fi anticipată. Există generic o valoare în funcție de tipul spitalului și în funcție de specializări. Valoarea de contract e generală și depinde și de situație. Există și situații în care se poate finaliza bugetul pe care l-ai previzionat. Nu este prima dată când se întâmplă. De obicei, se întâmplă la domeniile de asistență care nu au valoare de contract și sunt plătiți în funcție de adresabilitate. De fiecare dată se face o nouă solicitare de buget la sfârșitul anului. Între timp, iei din bugetele viitoare. De multe ori s-a întâmplat și banii au fost aprobați” , ne-a declarat Aurelia Drăgoi, purtător de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța.
Spitalul CFR Constanța, datorii de 700.000 de lei
Cele mai mari probleme sunt la Spitalul CF Constanța, dar conducerea supraviețuiește din fonduri proprii. ”În anul 2019 erau datorii de 3 milioane de lei, acum datoria a scăzut la 700.000 de lei deoarece, între timp, a fost plătită suma de 2.300.000 de lei. De asemenea, nu există datorii către furnizori, iar în cazul în care Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanta va rămâne fără fonduri în următorul trimestru, unitatea spitalicească se va descurca din resurse proprii, așa că nu există niciun fel de problema. Restul datoriei sper că vom reuși să-l achitam până la sfârșitul mandatului, care expira in primul trimestru al anului viitor. Către furnizori nu avem datorii”.
”Am lucrat la acest capitol încă din 2019. Bugetul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanta s-ar putea să se reducă, dar suntem privilegiați pentru că avem resurse proprii din contractele de prestări servicii, din cele de Medicina Muncii și din cele de închiriere", ne-a declarat Iuliana Botezatu, managerul Spitalului CFR Constanța.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News