REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Alertă în fermele de porci din România, din cauza focarului de pestă porcină africană confirmat în Satu-Mare

Alertă în fermele de porci din România, din cauza focarului de pestă porcină africană confirmat în Satu-Mare

Replica API 15 ianuarie 2018 | 00:00 344

Pesta porcină africană (PPA) a reapărut în România, pe raza localităţii Micula, în judeţul Satu Mare, iar singura cale de a preveni îmbolnăvirea animalelor este respectarea cu stricteţe a unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase, potrivit Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP).

"Recomandăm tuturor crescătorilor de porcine să întărească măsurile de biosecuritate în ferme. Singura cale de a preveni îmbolnăvirea animalelor este respectarea cu stricteţe a unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Pesta porcină africană este o boală virală, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100%. Această boală afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine, de toate vârstele şi sexele, având o perioadă de incubaţie de 3-15 zile în mod obişnuit sau de 3-4 zile în formă sa acută. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezenţa bolii - chiar şi mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că este vorba de pestă porcină africană", a declarat dr. Mary Pană, preşedintele ACEBOP, scie AGERPRES.

Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată.

Potrivit sursei citate, virusul depistat în judeţul Satu Mare a fost confirmat vineri de autorităţile române şi de Organizaţia Internaţională pentru Epizootii (OIE).

Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în 2017, în România, la porcii dintr-o gopodărie de la periferia municipiului Satu Mare, iar ancheta epidemiologică efectuată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a arătat că virusul ar fi fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina.

După primirea confirmării focarului de pestă porcină africană, ANSVSA notifică structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor. De asemenea, urmează să fie convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în vederea adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuţiilor pentru ministerele cu responsabilităţi în controlul bolii, iar Comisia Europeană va adopta o decizie privind zonă aflată sub restricţii şi măsurile care trebuie respectate de România, inclusiv perioada pentru care aceste restricţii vor fi aplicate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614