REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Alertă în sănătate. Un medicament important pentru afecțiuni respiratorii lipsește din spitale

Alertă în sănătate. Un medicament important pentru afecțiuni respiratorii lipsește din spitale

Replica API 13 februarie 2020 | 19:56 318

foto copilul.ro

Dacă în urmă cu puțini ani, lipsurile spitalelor erau puse ca-ntr-o paradă pe toate sursele media, după incidentul Colectiv, unitățile medicale preferă să spună „avem de toate” și „nu ne lipsește nimic”. De mai bine de două săptămâni, un medicament esențial pentru bolnavii cu afecțiuni pulmonare - în special cei care suferă de viroze respiratorii și gripă.

Medicii au anunțat pe grupurile de pe rețelele sociale că sunt într-o situație disperată. Practic, dezastrul din sănătate a fost anunțat printr-o postare a unui medic pneumolog, dr. Diana Turcu, din Constanța. Femeia și-a întrebat colegii, medici, dacă și ei se confruntă cu lipsa Ventolinului (salbutamol), solutie de nebulizare. „Farmacia spitalului nu găsește nicăieri în țară să îl procure. Se mai confruntă cineva cu această situație?”, a scris pneumologul.

De aici au început să curgă zeci de comentarii, de la cadre medicale din toată țara.

„La Craiova la fel.”, „În Târgu Mureș nu este”, „În Gorj aceeași situație. Am mai găsit doar picături pt aerosoli în farmacie (dar nu a spitalului).”, „Și în Alba greu se găsește” și „În Oradea-Bihor este o problemă ! Nu este în farmacii de mai bine de 2 săptămâni”, au fost o parte dintre răspunsurile primite de pneumolog.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății dr. Andrei Baciu a declarat că este la curent cu situația acestui deficit.

„Ministerul Sănătății cunoaște aceste probleme și, pentru a remedia discontinuitățile din sfera farmacologică și pentru a oferi un sistem sustenabil de tratament pacienților români, am format o comisie specială, în urmă cu două săptămâni. Această comisie are ca scop remedierea și prevenirea tuturor lipsurilor”, ne-a delarat Baciu.

Confrorm secretarului de stat, Ministerul a început să aplice măsurile de urgență pentru a procura acest medicament important.

Ce este Ventolin și cum se folosește:

Salbutamolul este un agonist selectiv al receptorilor β2-adrenergici indicat în tratamentul sau profilaxia bronhospasmului. În obstrucţia reversibilă a căilor respiratorii datorată astmului bronşic, bronşitei cronice şi emfizemului, salbutamolul determină bronhodilataţie cu durată scurtă de acţiune (4 ore).

Salbutamolul poate fi folosit pentru ameliorarea simptomelor când acestea sunt prezente şi pentru profilaxia acestora în situaţiile pe care pacientul le recunoaşte ca fiind precipitante ale unei crize de astm bronşic (de exemplu înainte de efort sau de o expunere inevitabilǎ la un alergen).

Ventolin soluţie de inhalat prin nebulizator este indicată la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârste cuprinse între 4 şi 12 ani, scrie evz.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108