REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Alertă la Constanţa: a apărut ţânţarul care transmite meningita West Nile!

Alertă la Constanţa: a apărut ţânţarul care transmite meningita West Nile!

Replica API 29 august 2017 | 00:00 339

Un constănțean ne-a transmis, ieri, mai multe fotografii, semnalând că și în orașul nostru a apărut țânțarul tigru asiatic, cum este cunoscută specia Aedes Albopictus. Potrivit cititorului nostru, fotografiile au fost realizate în zona Capitol.

Țânțarul tigru asiatic este originar din zonele temperate și tropicale ale Asiei și a ajuns, în ultimii ani, și în Europa, fiind semnalat inclusiv în București. Această specie este considerată ca fiind specia cu cea mai mare capacitate invazivă și, potrivit specialiștilor de la Institutul Cantacuzino, poate fi purtătoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile, afecțiune care a omorât, în 2016, în țara noastră, 19 persoane, dintre cele 93 la care a fost diagnosticată.

O afecțiune transmisă de țânțarul tigru este febra Denga, caracteristică până de curând zonelor calde. Potrivit medicilor, simptomele în cazul acestei boli apar la cinci - șapte zile după înțepătură și pot fi confundate cu gripa, însoțită de stare febrilă. La câteva zile, ulterir, apare pe piele însă și o erupție cutanată. Afecțiunea are și o manifestare hemoragică, periculoasă pentru pacienți căci poate duce la deces, dacă nu se intervine din vreme.

Cum recunoașteam țânțarul tigru asiatic

Insecta tropicală poate fi recunoscută după coloritul contrastant alb-negru, cu picioare inelare și o dungă altă longitudinală pe torace – banda aceasta este un semn caracteristic pentru această specie. Potrivit specialiștilor, deși este de talie mică (0,5 cm), țânțarul tigru asiatic este foarte agresiv și nu este deranjat de căldură sau lumină, având activitate diurnă. Perioada de activitate a acestei specii este iunie – octombrie, cu un maxim al densității în lunile august – septembrie, în care sunt necesare măsuri suplimentare de protecție.

Potrivit specialiștilor, se presupune că specia aceasta a ajuns în țara noastră în urma comerțului cu anvelope second hand cu state asiatice sau în decorațiunile din bambus, aduse din aceeași regiune a lumii.

Primăria face dezinsecție în tot orașul, periodic

Reprezentanții Primăriei Constanța ne-au precizat că, până în prezent, nu le-a fost semnalată prezența acestei specii de țânțari în orașul nostru. În schimb, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța spun că prezența acestei specii era confirmată în regiunea Olimp-Neptun.

Autoritățile locale dau asigurări că substanțele folosite la dezinsecție au efect asupra acestei specii, iar acțiuni de dezinsecție și deratizare sunt realizate periodic în întreg orașul. „Substanța folosită este biodegradabilă, se numește Kothrine Profi EC 250 și este avizată de Inspectoratul de Sănătate Publică București, având o sferă largă de acțiune, destinată combaterii insectelor care produc disconfort (țânțari, muște, căpușe, gândaci și furnici).

De asemenea, atenționăm persoanele juridice și fizice din municipiu că au obligația să efectueze acțiuni de dezinsecție și deratizare ale imobilelor, incintelor și gospodăriilor pe care le dețin, folosind numai substanțele aprobate de Ministerul Sănătății și prestatori autorizați, concomitent cu acțiunile Primăriei, precum și ori de câte ori este necesar - conform H.C.L.M. nr. 164/2014 art. 3, alin. 3, art. 4 și art. 5 alin. (1)”, ne-au declarat Ionela Halciuc, purtător de cuvânt Primăria Constanța.

Menționăm că Institutul Cantacuzino a fost sesizat cu privire la acest caz, specialiștii urmând să se pronunțe dacă este într-adevăr vorba despre țânțarul tigru asiatic.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ma da proasta mai esti.era de la mata.
2
0
A fost adus de moldoveni din Vaslui
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218