REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Aleșii locali așteaptă cu sufletul la gură majorarea salariilor

Aleșii locali așteaptă cu sufletul la gură majorarea salariilor

Replica API 24 septembrie 2022 | 00:33 2863

Începând cu 1 noiembrie, salariile și sporurile demnitarilor, dar și ale primarilor vor crește, în plină criză. În cursul zilei de miercuri, 21 septembrie a.c., Senatul a adoptat amendamentele aduse de doi senatori UDMR, după ce în aceeași zi, Curtea Constituțională a admis o sesizare USR, care împiedica majorarea salariilor din sistemul public prin Parlament.Contactați de către reporterii de la replica de Constanța, mai mulți primari din județ și-au spus părerea în legătură cu creșterea veniturilor lor, dar și în cadrul administrației pe care o conduc.

Începând cu 1 noiembrie, salariile și sporurile primarilor, dar și ale demnitarilor ar urma să crească după o pauză de mai bine de doi ani. Acestea au fost înghețate încă din anul 2019, iar de atunci nu au mai fost actualizate din cauza pandemiei de COVID-19.

Părerile sunt împărțite în rândul primarilor, unii dintre aceștia așteaptă de mult această de decizie, pe când alți spun că ar fi mai bine să se atribuie mai mulți bani la bugetul local pentru dezvoltarea localităților. Contactați de către reporterii de la replica de Constanța, mai mulți primari și-au spus părerea în legătură cu creșterea veniturilor lor, dar și în cadrul administrației pe care o conduc.

Gheorghe Moldovan: ”Eu nu am venit pentru salariul de primar aici”

Salariile demnitarilor se acordează tot timpul cu salariul minim pe economie. Până acum, de câte ori a crescut salariul minim pe economie, indemnizațiile au rămas pe loc. Nu ne-au dat nimic, și chiar dacă ne dă, se întâmplă ca la profesori. Le măresc salariile și nu le-a dat, pe urmă vin, au câștigat în instanță și le-a dat banii. În ceea ce mă privește pe mine, chiar nu mă interesează salariul de primar. Eu nu am venit pentru salariul de primar aici. Eu am cu ce trăi, problema este că se face mult tam-tam pentru nimic. Și dacă se măresc salariile primăriilor, vin și se măresc și la cei din administrația locală. Primarii nici nu au cerut mărire de salarii. Ele se actualizează. Eu consider că s-a făcut o discriminare, și eu ca primar sunt cetățean al României.” a declarat Gheorghe Moldovan, primarul localității Albești.

Ștefan Chelaru: ”Medicul de familie are 20.000 de lei și are grijă de aceeași comunitate”

Față de directorii de școli care au salarii mari, sau medicul de familie care are 20 000 de lei care are grijă de aceeași comunitate și nu prea îl interesează. Și noi avem 4 000, poate 5 000 când se mărește. Să nu mai zic, șeful de post are dublu față de mine, și tot de oamenii ăia are grijă” a declarat Ștefan Chelaru, primarul localității Cerchezu.

Tudorel Gurgu: ”De la Dragnea nu a mai mărit nimeni”

Mai trebuia să se mărească și la noi, că s-a mărit la toți. La spital, director, doctori, profesori, la toată lumea a mărit. La administrația publică, la revedere. De când a fost Dragnea, atunci el ne-a mărit, și de la ăla nimeni nu a mai mărit. Ar trebui mărite, la prețurile care s-au mărit trebuia să mai pună un leu, doi, dar la noi deloc. La profesori, doctori, la toți le-a pus”, a declarat primarul localității Ciobanu, Tudorel Gurgu.

Ionuț Șerbu: ” Primarul e în slujba cetățeanului, cu mult, puțin, el și-a asumat-o”

Primarul localității Ciocârlia, este de părere că mai bine s-ar crește plafonul de buget pentru primării, întrucât un primar se bucură mai mult dacă face ceva pentru comunitate decât dacă ia 1 000 de lei în plus la salariu, acesta declarând: ”Mai bine ar face ceva să mărească plafonul de buget pentru primării decât salariile primarilor. Primarul e în slujba cetățeanului, cu mult, puțin, el și-a asumat-o. Eu nu am venit pentru bani, am venit să facem ceva pentru localitate. Nu cred că a venit nimeni pentru bani. De două luni de zile eu nu am primit un leu de la Consiliul Județean sau din altă parte, și să primesc salariul mărit, nu îi văd nici un folos. Mai bine ar băga bani pentru comună, să faci un parc, decât să-mi dea 1 000 de lei. Mai mult se bucură primaru când face un lucru frumos decât când ia 1 000 de lei în plus.

Mădălina Negru: ” Funcționarul public merită o mărire”

Din punctul meu de vedere dacă se măresc, se măresc, dacă nu, nu. Funcționarul public eu cred că merită o mărire, pentru că sunt blocate din 2019. Un contabil, un secretar, chiar muncește, și să ai o diferență de 500 de lei nu mi se pare normal.” a declarat primarul localității Târgușor, Mădălina Negru.

Marius Berbec: ”Aleșii locali ar trebui să aibă măcar liceul”

Toți ceilalți funcționarii publici nu pot depășii salariul viceprimarului, iar funcționarii sunt foarte afectați de acest nivel de salarizare. Avem oameni în administrația publică locală care iau 2 000 de lei salariu, și au și studii superioare. Știu că tot timpul este blamat aparatul de stat, dar performanța se plătește. Poate ar trebui modificată legea ca aleșii locali să aibă măcar liceul, sau mai bine facultate. În managementul administrativ ar trebui să ai anumite abilități, iar abilitățile și cunoașterea se dobândesc în urma unor studii.” a declarat primarul localității Vulturu, Marius Berbec.

Iulian Soceanu: ”Trebuie aplicată legea cadru, și lumea trebuie să se conformeze”

La momentul acesta nu este o măsură oportună. Singura chestie pe care o scot în evidență este că ar trebui să se aplice legea 153, legea salarizării, unde spune clar cum se calculează indemnizația unui primar, unui viceprimar, raportat la salariul minim pe economie, cu coeficientul pe care îl are comuna. Din păcate faptul că s-a blocat la nivelul salariului din 2019 pe noi cei din administrație, și avem calitate de demnitari suntem păgubiți de acest lucru. Din punctul meu de vedere trebuie aplicată legea cadru, și lumea trebuie să se conformeze.” a declarat Iulian Soceanu, primarul localității Techirghiol.

Victor ROTARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La articolul cu domnul HUTUCA de ce SUNT BLOCATE COMENTARIILE???? Ii este teama de adevar???? De faptul ca conduce doar un grup de interese si nu un partid???? La ISJ cat ii mai sustineti pe cei doi care fac numai greseli?????? Chiar nu va pasa de invatamantul constantean??? Pacat! De aici veti pierde voturile!!!!
1
0
Sa le stea in gat.
9
0
Sfidati bunul simt .
14
0
nu sustin majorarea salariilor pentru ALESII LOCALI... de exemplu...pentru edificare...veniti la PRIMARIA CERNAVODA...toti functionarii publici au salarii de te apuca damblalele...nu mai vorbim de EDILI..dar??NIMENI...DAR NIMENI...NU FACE...NIMIC...VIN LA PROGRAM,CAND VOR MUSCHII LOR...DACA VERIFICI BIROURILE,VEI CONSTATA CA NICI 30% DIN SALARIATI NU S-AU DERANJAT SA VINA LA PROGRAM..TOTI STAU LA FUMAT,LA MINCIUNI SI LA CAFELE...ALO???DOMNULE PRIMAR??? PE VREMEA PRIMARULUI HANSA GHEORGHE, ERA ORDINE,RESPECT SI DISCIPLINA,IN PRIMARIE..
15
0
Daca s-ar vedea ceva in urma voastra, cu doua maini as fi de acord sa vi se dea. Dar ramane ca dupa lacuste dupa voi si numai decizii neghioabe la nivel local. Nu comentam praduiala continua si miserupismul dar in rest falosi rau semimediocrii astia care betoneaza Constanta de 30 de ani.
9
0
Sa crezi tu mai autorule ca primari asteapta cu sufletul la gura marirea salariilor,marirea asta reprezinta doar niste maruntis pentru primari pentru ca astia la fel ca si parlamentari,judecatori,politzisti si altzi pentru care parlamentari au dat legi si pentru pensii de serviciu,nu asteapta ei ziua de salariu si abuzul asta prin care politicieni romani au inpartzit Romania in doua,muncitori adica p****i care produc bsni si interlopi,speciali si alte lighioane dastea,adica schmecheri care fura bani cu acte sau fara,se vede de la kilomentri distantza.
8
2
Bai fratilot, unde te uiti, se taie din cheltuieli, se face economie, se concediaza, nunai pentru astia este crestere economica. Cred ca traiest in metavers. Pai foto-va-n gura de fomisti, cin PLM o sa va mai voteze? Daca e salariu mic, de ce PLM dati mite electorale sa va faceti primari? Un doctor de familie, a invatat si inca studiaza, nu ca voi din soferi de autobuz, ati ajuns primari.
15
0
au grija de ...comunitate, ce tupeu de ...scoala politica au la ...baza, se compara cu medicul de familie care a dat suta de examene iar ei, unii iau suta de euroi pe zi cu scoala facuta la ...intensiv si facultati ...inchipuite!
12
0
Dupa ce furati de rupeti mai vreti sa fiti si platiti pentru asta . Nu v-a obligat nimeni sa fiti primari .V-ati dus doar sa furati si sa va faceti vile si amnte din banii comunitatii .
12
1
De snapani, nu va mai ajunge, oarba dupa voi de analfabeti ordunari, la puscarie cu voi, vreti salarii marite, mumumuuuu
16
0
Nenorociti toti
16
0
Daca au realizari pentru comunitate, sa le mareasca comunitatea!
11
0
SI DE LA MINE...UN MILION DE FLEGNE..NUMAI JEGURI UMANE..
18
1
nu meritati nici 1000 de flegme
18
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614