REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

"Aleşii neamului" şi-au pus clienţii băncilor pe cap: protest de o zi la Palatul Parlamentului

"Aleşii neamului" şi-au pus clienţii băncilor pe cap: protest de o zi la Palatul Parlamentului

Replica API 26 aprilie 2014 | 00:00 225

Modificarea legii 193/2000, motiv de scandal

Modificarea legii 193/2000, motiv de scandal

După mai mulţi ani de lupte, legea 193/2000, a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2013. Practic, consumatorii puteau, în sfârşit, să denunţe clauzele abuzive din contractele cu băncile sau de prestări servicii şi îşi puteau recupera banii, pe care i-au pierdut. Minunata situaţie ar putea fi însă spulberată, întrucât un grup parlamentar şi-a propus modificarea şi completarea Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. Astfel, mai multe asociaţii destinate protecţiei drepturilor consumatorilor se mobilizează pentru o amplă acţiune de pichetare a sediului Băncii Naţionale a României.

PL-X nr. 672/2013, care "tronează" în Parlamentul României ar putea declanşa noi conflicte în instanţe şi nu numai, între consumatori şi, de data aceasta, clasa politică, acuzată că acţionează la comanda băncilor. 18 deputaţi şi senatori, printre care Niculescu Duvăz, Mihai Sturzu sau Constantin Adăscăliţei, au intrat "în gura" Asociaţiei Asistenţă pentru Consumatori şi a Asociaţiei de Consiliere a Clienţilor Bancari din România (ACCBAR), ultima formaţiune remarcată prin victorii de răsunet în instanţele de judecată, împotriva băncilor. Practic, iniţiatorii bat din bocanci la apelul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi care a făcut un lobby puternic pentru a convinge că este de datoria clientului să dovedească faptul că, la momentul acordării creditului, el a fost încurajat de către angajaţii băncii să semneze contractul chiar dacă anumite clauze i-au fost prezentat diferit faţă de ceea ce scria în contract. Mai mult, clauzele abuzive nu ar mai putea fi eliminate, ci doar "coafate", după chipul şi asemănarea ARB.

Ca urmare a propunerii de modificare a grupului parlamentar social-democrat, clienţii care au avut sau au "de furcă" cu băncile se mobilizează pentru o acţiune de protest printr-un efort comun al unor asociaţii destinate protecţiei drepturilor consumatorilor. Astfel, la iniţiativa av. Anamariei Stan, a demarat un protest simultan, în mai multe oraşe mari din ţară: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Constanţa, Braşov, Alba Iulia sau Craiova, aşa cum se arată pe pagina de socializare, intitulată "Protest împotriva modificării legii 193/2000, împotriva abuzului legislativ". Pe lângă acesta, va demara alt protest, identic, în aceeaşi zi şi în aceeaşi locaţie, dar la altă oră. Practic, luni, de după-amiază şi până seara, vor avea loc acţiuni de protest împotriva iniţiativelor parlamentarilor PSD şi UNPR. Primul protest începe la ora 15:00 şi va dura până la ora 19:00, iar al doilea va demara de la ora 19:30, până la 20:30. "Magistraţii abia mai rezistă la presiunile FMI şi ale reprezentanţilor ţării din Parlament", a motivat Stan, acompaniată de preşedintele Asociaţiei Asistenţă pentru Consumatori, Iulian Urban: "Întrucât parlamentarii României şi-au creat un obicei în a adopta proiecte legislative cu scop vădit împotriva intereselor cetăţenilor care i-au ales, considerăm că este necesară o acţiune de protest împotriva modificărilor şi completării legii nr.193/2000, privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori". Acţiunea de la ora 19:30 va beneficia şi de sprjinul celei de-a treia asociaţii dedicate asistenţei consumatorilor, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, condusă de Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu. Astfel, mii de clienţi ai băncilor comerciale şi nu numai, care şi-au câştigat dreptatea în instanţă, se vor mobiliza luni, 28 aprilie a.c., în Parcul Izvor, vis-a-vis de Palatul Parlamentului.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367