REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Alfred Hitchcock, regizorul care-şi hărţuia actriţele preferate

Alfred Hitchcock, regizorul care-şi hărţuia actriţele preferate

Replica API 17 august 2019 | 00:00 493

Alfred Hitchcock

A făcut filme de geniu şi a fost, cu siguranţă, unul dintre cei mai speciali regizori. Însă dincolo de masca perfecţionismului şi profesionalismului se ascundea un voyeurist crud şi obsedat de multe dintre femeile pe care le distribuia în producţiile sale.

Filmele marca Alfred Hitchcock au dus cinematografia la un alt nivel şi au oferit întregii lumi momente iconice şi senzaţii unice, de la scenele ce îţi provocau fiori pe şira spinării din „Psycho” şi până la bătălia finală de pe muntele Rushmore din „North by Northwest”. Hitchcock a pus bazele filmului horror modern, thrillerului cu spioni şi producţiilor de acţiune, toate la pachet cu un umor negru sublim şi auto-promovare fără limite.

Grace Kelly

Însă, dincolo de talent, era recunoscut drept un predator sexual, un om plin de frustrări, căruia îi plăcea să domine. Vedetele timpului său îl ştiau drept un bărbat ce găsea plăcere în dominaţia faţă de actriţele cărora le dădea roluri principale. El voia să le controleze în speranţa că va obţine beneficii sexuale de pe urma lor. Kim Novak, Janet Leigh şi Krace Kelly au fost doar câteva dintre „victimele” lui. Aceastea au povestit cum au fost nevoite să suporte avansurile lui pe platouri şi cum îl surprindeau urmărindu-le cum se schimbau. Pe Grace Kelly a crezut că o cucereşte introducând-o la brandul de bijuterii de lux, Cartier, însă aceasta a refuzat mereu să îi cadă în mreje, considerându-l un libidinous dominator.

Obsesia lui cea mai mare a fost, însă, Tippi Hedren, vedeta din filmul „Păsările”, de care a ajuns chiar obsedat. Premiera filmului declanşează în el o luptă personal, deoarece Tippi, cea pe care astăzi o ştim drept mama lui Melanie Griffith, nu îi împărtăşea sentimentele. Fascinat de frumuseţea ei specială, regizorul a decis să facă din ea o stea. Era, probabil, o provocare care-l anima pe genialul sexagenar ce gustase până atunci din plin succesul şi resimţea, poate, o doză de plafonare. Tippi avea zero experienţă ca actriţă. Iar el era un zeu în lumea cinematografiei. Începutul a fost promiţător, ea povestind că a învăţat enorm de multe lucruri de la el. Treptat, însă, pasiunea regizorului a căpătat accentele unei obsesii periculoase: el îi spunea cu ce să se îmbrace, cum să se machieze, ce să mănânce... Şi tot el angajase oameni care s-o urmărească până acasă pentru a se asigura că nu se vede cu alţi bărbaţi. Ba chiar ceruse să i se analizeze şi scrisul de mână, pentru a afla mai multe despre lumea ei interioară.

Tippi Hedren

Dincolo de zâmbetul afişat la premiere, Tippi ascundea un mare dispreţ faţă de cel care a făcut-o celebră, dar i-a şi curmat "zborul"

Tippi susţine că soţia regizorului, Alma, ar fi fost conştientă de toată această nebunie, pe care ar fi suportat-o cu stoicism. „Alma a venit la mine şi mi-a spus: «Îmi pare rău că trebuie să înduri toate astea!»“.Din răzbunare pentru că nu se conforma dorinţelor lui bolnave, Alfred a „pedepsit-o” pe vecie pe Tippi, furnizându-i un contract care nu îi mai permitea să lucreze pentru nimeni după ce a lansat-o în „Păsările”, iar interesul pentru ea ca actiţă s-a diluat până a dispărut. Cariera ei nu şi-a mai revenit niciodată, iar ea l-a acuzat toată viaţa pe regizorul genial.

okmagazine.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in completarea CV-ului, verifica reactia la emotii a artistilor. Ipocrizia femeilor nu are limite, ar fi vrut ca unul sa le faca vedete si altul sa le masoare talia si parametrii functionali.
1
0
Este greu de ajuns vedeta fara sa te pipaie sefii!
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614