REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Alianţa USR PLUS solicită Guvernului adoptarea de urgenţă a unui set de măsuri pentru economia românească

Alianţa USR PLUS solicită Guvernului adoptarea de urgenţă a unui set de măsuri pentru economia românească

Replica API 17 martie 2020 | 00:00 720

Alianţa USR PLUS a solicitat luni Guvernului adoptarea de urgenţă a unui set de 10 măsuri menite să ajute economia românească, în contextul pandemiei de coronavirus şi al efectelor economice ce încep să se resimtă la nivel internaţional şi naţional.

Potrivit reprezentanţilor Alianţei, CNAS, ''faimoasă pentru întârzierile exagerate cu care decontează sumele aferente concediilor medicale'', trebuie să plătească direct şi rapid indemnizaţiile către salariaţi, iar astfel se va reduce presiunea asupra fluxului de numerar al societăţilor.

La rândul său, ANAF trebuie să deblocheze rambursarea TVA către firme. Guvernul trebuie să definească şi un cadru legal pentru oferirea de credite fiscale pentru firmele din domenii puternic afectate de COVID-19 şi care sunt dispuse să îşi extindă activitatea spre alte sectoare, cu potenţial de creştere în timpul şi după perioada de criză, a precizat Alianţa USR PLUS într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Totodată, Executivul trebuie să ia şi măsurile necesare pentru a amâna cu 60 de zile termenul de declarare şi de plată pentru toate tipurile de taxe şi contribuţii, inclusiv TVA, dar şi termenul pentru depunerea situaţiilor financiare anuale, spune sursa citată.

"De asemenea, se impune stabilirea unor avantaje fiscale pentru deţinătorii de imobile care îngheaţă sau renegociază cu minimum 25% chiria pe perioada crizei. Astfel de avantaje fiscale pot fi reducerea cu 20% a impozitului pe terenuri şi clădiri şi micşorarea de la 10% la 5% a impozitului pe veniturile din chirii'', propune Alianţa USR PLUS.

Pentru societăţile care îşi suspendă activitatea, Guvernul poate decide "Tax holiday", adică scutirea integrală de la plata impozitelor şi a contribuţiilor pe perioada lipsei de activitate, arată sursa citată.

Pentru că trebuie să fie şi o prioritate bugetară combaterea coronavirusului, reprezentanţii USR PLUS consideră că se impune eliminarea tuturor cheltuielilor care nu sunt legate de epidemie şi sănătate şi concentrarea resurselor financiare pe combaterea COVID-19 şi a efectelor sale asupra economiei.

"Trebuie oprită irosirea resurselor pe pensii speciale, sinecuri, programe guvernamentale eşuate, festivaluri, chermeze şi alte cheltuieli populiste, lucruri pe care Alianţa USR PLUS le solicită, de altfel, de luni bune încoace. De asemenea, se impune stoparea angajărilor la stat, cu excepţia sănătăţii şi a serviciilor de urgenţă. Nu în ultimul rând, Guvernul trebuie să ia măsuri pentru sprijinirea firmelor exportatoare printr-un mix de credite fiscale, reduceri de taxe, impozite şi contribuţii, dar şi pentru accelerarea demersurilor pentru înfiinţarea unei registraturi unice online, de tipul ghiseul.ro. Până la operaţionalizarea sistemului, toate cererile pot fi transmise prin mijloace electronice. Scopul este limitarea necesităţii de deplasare a cetăţeanului la sediul instituţiilor şi autorităţilor publice", menţionează reprezentanţii USR PLUS.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367