REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Alimentația mamei influențează compoziția laptelui?

Alimentația mamei influențează compoziția laptelui?

Replica API 28 ianuarie 2021 | 00:00 918

Laptele matern este cel mai bun aliment pentru nou-născuți și sugari. Laptele matern trebuie să asigure hrănirea corespunzătoare a sugarului, ca o continuare a nutriției intrauterine. Atât starea de sănătate a mamei, cât și dieta ei pot influența compoziția laptelui matern și, prin urmare, aportul de nutrienți ai sugarului.

Sursă foto: Shutterstock

Laptele matern conține multe substanțe care ajută la protejarea împotriva infecțiilor și inflamațiilor și contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar al unui copil și a unui microbiom intestinal sănătos, scrie doc.ro.

Colostrul, prima formă a laptelui produs de glandele mamare în cantități mici, în primele câteva zile după naștere, este o sursă ce a fost raportată ca fiind bogată în proteine, vitamina A, vitamina B12 și vitamina K. În jurul celei de-a treia zi după naștere, se produce de fapt, laptele matern al unei mame.

Depozitele nutriționale ale unei femei care alăptează pot fi mai mult sau mai puțin epuizate ca urmare a sarcinii și a pierderii de sânge în timpul nașterii. Alăptarea crește necesarul de nutrienți, în principal din cauza pierderii de nutrienți, mai întâi prin colostru și apoi prin laptele matern. Volumul laptelui matern variază foarte mult. Nutrienții prezenți în acest lapte provin din dieta mamei sau din rezervele sale de nutrienți.

Variațiile din alimentația mamei pot duce la modificări ale profilului acizilor grași și nivelurilor anumitor micronutrienți, dar acestea nu sunt asociate cu volumul sau calitatea laptelui produs. Laptele mamei, chiar și dacă a fost subnutrită, are o calitate nutrițională și imunologică foarte bună. Corpul mamei acordă întotdeauna prioritate nevoilor bebelușului și, în consecință, majoritatea nutrienților, cum ar fi fierul, zincul, acidul folic (vitamina B9), calciul și cuprul, continuă să fie excretați în laptele matern în cantități adecvate și constante, în detrimentul depozitelor materne.

Laptele uman matern conține macronutrienții și micronutrienții necesari pentru creșterea și dezvoltarea sugarului în primele 4 până la 6 luni de viață. De asemenea, furnizează diverși factori imunologici și componente bioactive. Alăptarea este o perioadă critică în ceea ce privește nevoile nutriționale, iar nutrienții sunt necesari pentru a menține sănătatea mamei, creșterea și sănătatea sugarului, dar și recuperarea postnatală.

Alimentația femeilor care alăptează poate afecta compoziția macronutrienților din laptele matern. În special, s-a raportat că în cazul concentrațiilor de acizi grași și vitamine hidrosolubile și liposolubile, inclusiv vitaminele A, C, B6 și B12, acestea depind de alimentația mamei. În schimb, conținutul de minerale din laptele este, în general, considerat mai puțin legat de aporturile dietei materne.

Ce conține laptele matern

Principalul carbohidrat din laptele matern este lactoza. Ceilalți carbohidrați semnificativi din laptele matern se numesc oligozaharide. Cele mai abundente proteine din laptele matern sunt cazeina, alfa-lactalbumina, lactoferina, imunoglobulina A (IgA secretor), lizozima și albumina serică.

Grăsimea este cel mai variabil macronutrient al laptelui matern. Cu cât sânul care alăptează este mai plin cu lapte, cu atât este mai mică concentrația totală de lipide din laptele matern. Cu cât un sân care alăptează este mai drenat, cu atât este mai mare concentrația totală de grăsime. Acest lucru se datorează faptului că primul lapte care curge la fiecare hrănire este mai scăzut în conținutul de lipide, deci concentrația de grăsime este mai mare în laptele rămas. Acizii grași din laptele matern variază în funcție de alimentația mamei. Dacă ea consumă mai mulți acizi grași cum ar fi Omega-3, laptele ei matern va conține proporții mai mari din aceste grăsimi.

Conținutul de micronutrienți

Unele mame care alăptează ar putea avea nevoie de suplimente pentru a se asigura că laptele lor matern are concentrații adecvate.

Vitamina B12

Mamele care alăptează, care sunt vegane, și poate vegetariene, pot avea deficit de vitamina B12 și, prin urmare, necesită suplimente pentru a se asigura că concentrația lor de lapte matern este adecvată.

Vitamina D

Expunerea la lumina soarelui reduce riscul de deficit de vitamina D. Copiii alăptați care prezintă cel mai mare risc de deficit de vitamina D sunt cei care au pielea închisă la culoare, a căror mamă are deficit de vitamina D și care sunt prea puțin expuși luminii solare.

Mineralele

Concentrația de minerale din laptele matern nu este afectată în mare parte, de alimentația mamei. Totuși, un mineral care poate fi afectat este iodul. De aceea, Consiliul Național de Cercetare în Sănătate și Medicină din Australia (NHMRC) recomandă femeilor însărcinate și care alăptează să ia suplimente de iod.

Factorii bioactivi din laptele matern

Laptele matern conține diverși factori bioactivi cum sunt: celulele vii, anticorpii, citokinele, factorii de creștere, oligozaharidele, hormonii. Factorii bioactivi sunt elemente care au un efect asupra proceselor biologice și, astfel, au impact asupra funcțiilor sau condițiilor corporale și, în cele din urmă, asupra sănătății noastre. Laptele matern conține o varietate de factori care au un rol semnificativ în sănătatea și dezvoltarea sugarului. Mulți dintre acești factori din laptele matern funcționează împreună, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca suplimentarea cu factori individuali să aibă același efect. Laptele matern conține diverși factori de creștere care au efecte semnificative asupra intestinului, vaselor de sânge, sistemului nervos și sistemului endocrin al copilului în curs de dezvoltare.

Alimentația mamei, alăptarea și compoziția laptelui

Glucidele, proteinele și substanțele nutritive din laptele uman provin din alimentație, precum și din depozitele corpului matern. Femeile care nu obțin suficiente substanțe nutritive din surse alimentare pot fi expuse riscului de deficiență în unele minerale și vitamine care îndeplinesc funcții importante. Aceste deficiențe pot fi prevenite dacă mama își îmbunătățește alimentația sau ia suplimente nutritive.

Alimentația mamei influențează compoziția anumitor nutrienți din laptele ei. Tipul de grăsime găsit în lapte depinde de aportul alimentar al mamei. Dacă mama consumă multe surse de Omega-3, cum ar fi peștele gras, laptele ei va conține mai mult conținut lipidic. Omega-3 sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului copilului.

Prezența vitaminelor B și C în laptele matern este influențată de alimentația mamei. Vitamina C se găsește în principal în fructe și mai ales, în citrice și în legume. De asemenea, femeile care consumă puțin sau deloc produse de origine animală trebuie să asigure o cantitate suficientă de vitamina B12 fie prin alimente cum ar fi produsele și băuturile din soia, fie prin consumul de suplimente alimentare bogate în vitamina B12. În general, prezența vitaminelor A, D, E și K în laptele matern depinde și de dieta mamei.

O atenție deosebită trebuie acordată vitaminei D, deoarece laptele matern conține foarte puțină vitamina D. Copiii alăptați prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta deficiență de vitamina D. De aceea, este recomandabil ca toți bebelușii alăptați să primească un supliment de vitamina D de 0.01mg/zi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614