REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Alimente care provoacă insomnie

Alimente care provoacă insomnie

Replica API 30 iulie 2020 | 00:00 1203

De câte ori nu ți s-a întâmplat să ai dificultăți în a adormi, indiferent de cât de obosită erai? Printre factorii care influențează această insomnie se numără stresul, preocupările, schimbările de program, dar și alimentația!

Anumite substanțe și activități (inclusiv obiceiurile tale alimentare) pot contribui la insomnie. Dacă nu poți dormi, treci în revista următoarele alimente pentru a vedea dacă unul sau mai multe dintre ele ți-ar putea afecta calitatea somnului, scrie doc.ro. Așadar, iată o lista scurtă de alimente care pot provoca insomnie, pe care e bine să le eviți înainte de a merge la culcare:

Brânzeturile

Evita consumul de brânză sau derivate de brânzeturi cu câteva ore înainte de culcare. Acestea conțin un aminoacid care acționează că stimulent și te va ține trează. Pe de altă parte, însă, lactatele precum iaurtul și laptele favorizează odihnă, pentru că au un conținut de calciu care reduce stresul și stabilizează terminațiile nervoase ale creierului, inducându-ne o stare de liniște și relaxare.

Ciocolată

Câți dintre noi putem rezistă în făță unei tablete de ciocolată? Ei bine, va trebui să începem să învățăm să nu cedăm tentației, pentru că ciocolată determina secreția de dopamină, un stimulent care va împiedică apariția somnului. Poți înlocui ciocolată cu un pumn de migdale sau cereale, care te ajută să ai un somn odihnitor.

Alcoolul

Conform legendelor urbane, nimic nu te îmbie mai mult la somn decât un pahar de vin sau de tărie. Și asta pentru că alcoolul deshidratează, iar această deshidratare va contribui la... un somn neliniștit. Mai mult decât atât, tot deshidratarea poate duce la dureri de cap, ce ar împiedică apariția somnului.

Specialiștii spun că alcoolul este un sedativ, el te poate face, inițial, să adormi, dar tot alcoolul îți poate perturbă somnul mai târziu, în timpul nopții. Așadar, încearcă să nu consumi băuturi alcoolice înainte de culcare.

Băuturi care conțin cofeină

În mod cert, știm cu toții că nu trebuie să bem cafea înainte de culcare. Asta pentru că această băutură conține cofeină, un stimulent care elimina somnolență și ne face mai energici. Însă cafeaua nu este singură băutură care conține cofeină. Așadar, evita să consumi ceai negru, prăjituri cu cacao, sucuri carbogazoase cu conținut de cofeină sau cacao, cu 4-5 ore înainte de ora de culcare.

Cofeină, așa cum bine știi, este un stimulent, iar mulți dintre noi o folosesc pentru a-și începe ziua și pentru a se simți productivi. În moderație, ea este benefică pentru majoritatea oamenilor, însă consumul excesiv de cofeină poate cauza insomnie.

Cofeină poate stă în sistemul tău mult timp, până la 8 ore, așa că efectele ei sunt de durata. Dacă suferi de insomnie, nu consumă alimente și nici băuturi pe baza de cofeină, mai ales foarte aproape de ora ta de culcare.

Alimente picante

Alimentele picante sau foarte condimentate pot crea probleme ale refluxului gastric, provocând disconfort digestiv și arsuri la stomac. Alege să consumi în locul lor verdețuri, cum ar fi salată sau spanacul, cu un conținut ridicat de calciu.

Carnea

Carnea procesată sau afumată conține proteine și grăsimi care se digera greu și acestea pot provoca dureri stomacale. În plus, cârnații conțin tiramina, un aminoacid care favorizează eliberarea unui neurotransmițător, care menține creierul în stare alertă. Dacă vrei să incluzi în masă ta de seară carne, alege carnea de curcan. Această conține o substanță care se transformă în serotonină, un neurotranmitator ce provoacă somnolență.

Cum poți "păcăli" insomnia

Episoadele de insomnie se pot ameliora dacă îți schimbi obiceiurile legate de somn.

Respectă câteva reguli:

- mergi la culcare și trezește-te la aceeași ora în fiecare zi - mergi în pat doar atunci când te simți obosit

- relaxează-te cel puțin 1 ora înainte de culcare - poți face o baie caldă, poți citi o carte

- asigura-te că în dormitor este liniște și întuneric - folosește draperii groase, perdele sau jaluzele, o masca pentru ochi sau dopuri pentru urechi

- fă mișcare în mod regulat, în timpul zilei

- asigura-te că salteaua ta, pernele și lenjeria de pat sunt confortabile.

Ce să nu faci înainte de culcare

Pentru un somn odihnitor, respectă câteva sfaturi simple:

- nu fuma și bea alcool, ceai verde sau cafea cu cel puțin 6 ore înainte de a merge la culcare

- nu lua o masă copioasă, târziu în noapte

- nu face efort fizic cu cel puțin 4 ore înainte de culcare

- nu te uită la televizor și nu folosi dispozitive electronice (telefon, tabletă, laptop) chiar înainte de a merge la culcare - lumina puternică a acestora te va ține treaz

- nu dormi în timpul zilei

- nu conduce mașină când simți că ți-e somn

- nu dormi la ore nepotrivite, după o noapte în care nu te-ai odihnit - respectă programul tău obișnuit (orele de somn cu care ești obișnuit).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102