REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Alimente care te ajută să lupți contra colesterolului mărit

Alimente care te ajută să lupți contra colesterolului mărit

Replica API 16 noiembrie 2020 | 18:45 1097

Atunci când medicul tău ți-a explicat că, în urma analizelor de sânge, ai colesterolul total mare, este bine să începi să iei deja anumite măsuri, care să te ajute să menții valorile cât mai scăzute. În acest sens, trebuie să faci anumite schimbări în alimentația ta, pentru a reduce colesterolul mărit, scrie doc.ro.

Prin faptul că faci schimbări în ceea ce privește alimentele pe care le mănânci zilnic, vei putea să reduci valoarea colesterolului și să îmbunătățeșți compoziția acelor grăsimi (lipoproteine) care circulă prin sângele tău.

Fructele și legumele proaspete, cerealele integrale și grăsimile "bune" fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, însă anumite alimente sunt considerate îndeosebi benefice, pentru că sunt acei aliați de care organismul tău are nevoie pentru a scădea nivelul de colesterol.

Explicația este simplă: unele dintre alimentele care scad colesterolul îți asigura o doză bună de fibre solubile, care se "leagă" sau se "lipesc" de colesterol și de precursorii săi în sistemul digestiv și care îi elimina din corp, înainte că aceste substanțe să ajungă în fluxul sanguin.

Alte alimente îți asigura grăsimi polinesaturate, care scad în mod direct colesterolul LDL, pe care îl mai numim colesterol "rău".

Iată câteva alimente care te ajută, deci, în lupta contra valorilor mari ale colesterolului:

Peștele gras - Faptul că reușeșți să mănânci peste gras de două ori sau de trei ori pe săptămâna poate să îți scadă valoarea colesterolului în două modalități: prin înlocuirea cărnii roșii, care are grăsimi săturate, și prin faptul că îți oferă acizi grași Omega 3, care reduc trigliceridele (acestea sunt un alt tip de grăsimi care se găsesc în sânge, strâns legate de nivelul colesterolului).

Așadar, Omega 3 sunt acizi grași esențiali care reduc valoarea trigliceridelor din sânge și care, în același timp, protejează inima, prin prevenirea debutului unui ritm cardiac anormal.

Fasolea boabe - Diversele tipuri de fasole sunt bogate în fibre solubile. Ce înseamnă asta? Că este nevoie de un anumit timp pentru că organismul să digere aceste fibre, ceea ce înseamnă că senzația de sațietate va persistă mai mult timp după ce vei lua masă. Acesta este un motiv pentru care fasolea boabe (leguminoasele, în general) este bună pentru persoanele care încearcă să slăbească.

Nucile sau fructele cu coajă lemnoasă - Numeroase studii arată că dacă avem un consum optim de migdale, nuci româneșți, arahide și alte tipuri de nuci, acest lucru este benefic pentru inima. Un consum de 56 de grame de nuci pe zi poate să scadă ușor valoarea colesterolului LDL. Nucile au și alți nutrienți care protejează inima, în alte moduri, spun specialișții. În general, nucile sunt surse excelente de grăsimi bune, de fibre și de proteine.

Mare parte a conținutului de grăsimi din nuci este alcătuit din grăsimi mononesaturate, precum și din acizi grași Omega 6 și Omega 3, care sunt grăsimi polinesaturate. Migdalele, de exemplu, sunt un aliat care poate îmbunătăți valorile colesterolului. Mai multe studii mici1 au arătat că o alimentație bogată în migdale poate reduce colesterolul LDL, colesterolul total și colesterolul LDL oxidat, care este deosebit de dăunător pentru inima noastră.

Fulgii de ovăz - Un mod simplu prin care poți lua măsuri pentru a-ți scădea valorile colesterolului este să alegi să consumi la micul dejun cereale integrale, precum fulgii de ovăz. Aceștia îți oferă, de la caz la caz, între 1-2 grame de fibre solubile. Dacă vrei, poți adaugă în bolul cu cereale pentru micul dejun și câteva felii de banană ori câteva căpșune, pentru a obține o cantitate mică de fibre.

Alege să gătești cu grăsimi sănătoase - Limitează consumul de grăsimi săturate (sau "rele"), care cresc valoarea colesterolului LDL și stai departe de grăsimile trans. Alege, în locul acestora, grăsimi nesaturate, care sunt mai sănătoase și pe care le găsești în peste, nuci și uleiuri vegetale.

Un alt lucru de care trebuie să ții cont: folosește uleiuri vegetale lichide, înlocuind grăsimile care sunt în stare solidă. Poți folosi uleiuri precum cel de răpită, de floarea-soarelui, de măsline, în locul grăsimilor care sunt solide la temperatura camerei (untul, untură, seul, etc.).

Dacă schimbările pe care le-ai făcut în alimentație și în stilul de viață nu reușesc să îți aducă valoarea colesterolului la un nivel optim, întreabă-ți medicul dacă un supliment cu efecte hipolipemiante ar putea fi indicat în cazul tău. Anumite suplimente conțîn substanțe active precum monacolină K. Această este transformată rapid în organism și este responsabilă de scăderea enzimei HMG-CoA-reductaza, implicată în biosinteza colesterolului.

Oamenii de stiinta2 au demonstrat că o doză mică de monacolină K din drojdia de orez roșu reduce concentrația de colesterol LDL, care este un factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare, așa că este bine să îți întrebi medicul dacă, în cazul tău, suplimentele cu monacolină K ar putea fi de folos.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102