REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Alimente interzise pacientului cu diabet zaharat

Alimente interzise pacientului cu diabet zaharat

Replica API 5 martie 2021 | 00:00 6952

Diabetul este o boală cronică, ce a atins proporții epidemice în rândul adulților și copiilor de la nivel mondial. Diabetul necontrolat are multe consecințe grave, inclusiv boala cardiacă, boala renală, orbire și alte complicații. Totodată, și prediabetul a fost corelat cu aceste afecțiuni, scrie doc.ro.

Tocmai de aceea, diabeticii ar trebui să știe că faptul că mănâncă alimentele nerecomandate pentru ei le poate crește glicemia (cantitatea de glucoză prezența în sânge) și valorile insulinei și poate încuraja inflamația, care le poate crește riscul în față unor boli. Mai jos vei găsi o lista completă cu alimentele care le sunt interzise pacienților cu diabet zaharat.

Alimente care cresc foarte mult glicemia și trigliceridele

Zahăr alb și brun, miere, fructoza, siropuri de orice fel

Dulciuri concentrate, prăjituri, ciocolată, rahat, halva, nuga, nutella, creme, înghețată

Produse de patiserie, covrigi, plăcinte, ștrudele, tarte, gogoși, merdenele, crochete, foietaje

Snacksuri, covrigei, saratele, chips-uri, pufuleți, napolitane, floricele, biscuiți de orice fel

Fructe uscate sau confiate - prune, caise, merișor, goji, smochine, curmale, etc

Fresh-uri de fructe, sucuri, dulceață, peltea, aerbet, spumă de fructe, iaurturi cu fructe

Băuturi alcoolice - se admit ocazional 330 ml bere sau 125 ml vin sau 40 ml tărie

Atenție la capcanele "dietetice"

Alimente care cresc colesterolul rău (LDL-colesterol)

Acestea provoacă infarct miocardic, accident vascular cerebral și arteriopatie obliteranta care poate duce la amputație.

Carne grasă, tocături, cârnați, șuncă, slănină, kaiser, costiță, tobă.

Semipreparate, afumături, mezeluri, parizer, crenwursti, salamuri, pateuri

Grăsime animală, untură, jumări, aripi, piele, tacâmuri de pasăre

Conserve în ulei, icre, creier, organe, Carne prăjită, șnițele, paneuri, tocături cu rântaș

Lactate grase cu mai mult de 3% grăsime, smântână cu mai mult de 12% grăsime, lapte condensat, frișcă,

Brânzeturi grase procesate: brânză topită, cașcaval, telemea grasă, măturată, cu mucegai

Margarină, unt, maioneză, orice sosuri din comerț.

Alte alimente și băuturi pe care diabeticii trebuie să le evite

Băuturile îndulcite cu zahăr - sunt cea mai rea opțiune pentru cineva cu diabet. Acestea sunt foarte bogate în carbohidrați. În plus, băuturile acestea au un conținut bogat de fructoza, care este puternic legată de rezistență la insulină și de diabet. Studiile sugerează că, prin consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, îți poți crește riscul unor afecțiuni corelate cu diabetul, cum ar fi ficatul gras. Mai mult, valorile mari de fructoza din băuturile îndulcite cu zahăr pot duce la modificări metabolice care încurajează depunerile de grăsime în zona abdomenului și valori potențial periculoase ale colesterolului și ale trigliceridelor.

Grăsimile trans - sunt create prin adăugarea de hidrogen la acizii grași nesaturați, pentru a-i face mai stabili. Grăsimile trans se găsesc în margarină, untul de arahide, paște tartinabile, creme și preparate congelate. Aceste grăsimi au fost legate de un nivel crescut al inflamației de în corp, de rezistență la insulină și de grăsimea abdominală, precum și de niveluri mai scăzute ale colesterolului "bun" (HDL colesterol) și de afectarea funcției arteriale.

Pâinea albă, pastele și orezul - sunt bogate în carbohidrați simpli și sunt alimente procesate. Consumul de pâine albă, covrigi și alte preparate ce conțin făină rafinată s-a dovedit că poate crește semnificativ glicemia în cazul persoanelor cu diabet de tip 1 și de tip 2. Un studiu a arătat că pastele fără gluten au putut, în aceeași măsură, să crească glicemia, iar tipurile de paște bazate pe făină de orez au avut cel mai mare efect asupra glicemie.

Iaurtul cu arome de fructe - Iaurtul simplu poate fi o opțiune bună pentru cei cu diabet, însă variantele cu arome de fructe nu sunt indicate. Iaurturile cu arome de fructe sunt, de regulă, preparate cu lapte degresat sau lapte cu un conținut redus de grăsimi și sunt bogate în carbohidrați și zahăr. Mulți oameni consideră iaurtul înghețat o alternativă sănătoasă, cu care pot înlocui înghețată, însă și acesta poate să conțină la fel de mult zahăr (poate chiar mai mult) decât înghețată.

Fructele uscate ori confiate - Fructele proaspete sunt o sursă excelență de vitamine și minerale importante, inclusiv de vitamina C și de potasiu. Când fructele sunt uscate sau deshidratate, procesul rezultă într-o pierdere a apei din ele, care duce la concentrații și mai mari ale acestor nutrienți. Din păcate, și conținutul de zahăr devine mai concentrat. Dacă ai diabet, nu trebuie să renunți complet la fructe. Rezumă-te la a mânca fructe cu un conținut mic de zahăr, cum ar fi fructele de pădure proaspete sau un măr mic, care îți pot oferi beneficii pentru sănătate, în timp ce îți mențin glicemia în limite normale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108