REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Alimente permise și alimente interzise atunci când ai laringită

Alimente permise și alimente interzise atunci când ai laringită

Replica API 22 octombrie 2020 | 00:00 1117

Laringita este o afecțiune de sezon, care presupune inflamația mucoasei laringelui și se manifestă prin tuse, răgușeală și o stare generală de disconfort. Principalii factori declanșatori sunt suprasolicitarea sau iritarea corzilor vocale în urma consumului de alimente și băuturi reci, infecția tractului respirator superior, alergiile sau refluxul gastro-esofagian.

Deși, de obicei, laringita trece de la sine în maximum 2 săptămâni, ea se poate croniciza și persista timp îndelungat. Odată cronicizată, riscul reapariției este mai mare.

Este important de reținut faptul că laringita la copii se poate manifesta mai violent, cu stare de febră acută (peste 38 de grade Celsius), lipsa poftei de mâncare și probleme de respirație.

Pentru a evita neplăcerile produse de laringită, sau, cel puțin, ameliora starea de disconfort, putem elimina o serie de alimente pe durata bolii, dar și consuma mai mult din cele benefice, scrie doc.ro.

Alimente interzise pe durata laringitei

Deoarece, în timpul laringitei, corzile vocale sunt mai sensibile, este foarte important să evităm condimentele și alimentele condimentate. Prin urmare, dacă o ceașcă de vin fiert ni se pare o alegere inspirată la răceală, în cazul laringitei este foarte posibil ca scorțișoara, cuișoarele și piperul să ne înrăutățească starea și să ne facă să tușim mai mult.

Alături de condimente se află și nucile, fisticul, migdalele și semințele uscate, care pot lăsa microparticule iritante pe interiorul gâtului, declanșând, astfel, tusea.

Tot pe lista neagră se regăsesc băuturile carbogazoase, alcoolul și cafeaua, care deshidratează organismul, ceea ce încetinește procesul de vindecare.

Nu în ultimul rând este important să evităm băuturile fierbinți și băuturile reci; ambele pot surescita tusea și produce noi iritații laringiene.

Alimente indicate pe durata laringitei

Pentru început, trebuie să știm că un corp hidratat luptă mai bine împotriva infecției. Așadar, în această perioadă, este indicat să ne hidratăm constant cu băuturi călduțe. Cele mai potrivite băuturi pentru ameliorarea laringitei sunt ceaiurile antiinflamatoare și antiseptice, precum ceaiul de flori de mușețel, de cimbru sau cimbrișor. Supa clară de pui este, din nou, un remediu eficient, consumată cu înghițituri mici și dese.

Sucurile naturale de cătină, portocale, lămâi, kiwi și morcov sunt recomandate pentru laringită. Fiind bogate în vitamina C, acestea întăresc sistemul imunitar și facilitează recuperarea.

Mierea de albine, mâncată ca atare sau amestecată în lapte cu cereale, ceaiuri și sucuri naturale din fructe și legume, este un aliment-minune, deoarece are proprietăți antiseptice, antibacteriene și antiinflamatoare.

Tot din familia bunătăților produse de albine, propolisul (sub formă de tinctură) poate fi consumat, în cantități mici zilnice, amestecat cu o linguriță de miere de albine, cu scop curativ. În lipsă de propolis pur, puteți oricând opta pentru drajeuri din propolis, care, de obicei, au în compoziție și vitamina C.

Pe durata bolii este recomandat să consumăm alimente moi, semilichide/lichide, călduțe sau la temperatura camerei, pentru a nu spori iritația. O idee de masă este laptele cu cereale integrale și miere de albine. Laptele și mierea calmează iritația, iar cerealele integrale, fiind bogate în vitaminele A, E și C, susțin sănătatea mucusului membranelor de la nivelul gâtului.

Un aliment surprinzător de eficient în combaterea afecțiunilor laringiene este ceapa. Consumată proaspătă sau sub forma clasicului sirop (se fierbe o ceapă timp de 15 minute, după care se strecoară. Lichidul obținut se îndulcește cu miere de albine și se consumă ca atare), ceapa are puternice proprietăți antibacteriene și antimicrobiene și este un aliat de nădejde împotriva întregului spectru de boli de natură infecțioasă ale gâtului.

Nu în ultimul rând, fructele de pădure, în special coacăzele și afinele, sunt deosebit de eficiente în atenuarea iritației corzilor vocale. De asemenea, ele sunt bogate în antioxidanți, minerale și în vitaminele A și C, au proprietăți dezinfectante și regenerante și sunt recomandate pentru orice formă de răceală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920