REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Alimentele care pot agrava alergia la polen

Alimentele care pot agrava alergia la polen

Replica API 22 septembrie 2021 | 00:00 609

Primăvara este anotimpul mult așteptat după lunile lungi de iarnă, în care suntem limitați în activitățile în aer liber, cum ar fi ieșirile în oraș, drumețiile sau mersul la mare. Deși, pentru majoritatea dintre noi primăvara este un prilej de bucurie, persoanele alergice pot fi intimidate de venirea anotimpului înflorit, pentru că tot acum se declanșează și alergiile sezoniere, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Una dintre cele mai răspândite forme de alergii este cea la polen, iar aceasta se manifestă cu precădere în timpul primăverii, atunci când plantele și pomii înfloresc. Mai mult, în fiecare an se înregistrează tot mai multe cazuri de persoane alergice, iar creșterea incidenței este un motiv de îngrijorare pentru specialiști.

Ce este alergia la polen?

Polenul este o pulbere foarte fină produsă de copaci, flori și diverse tipuri de plante, cu rol de fertilizare a altor plante din aceeași specie. Reacțiile adverse apar, de regulă, când o persoană alergică inhalează polenul.

Sistemul imunitar ne apară de agenți străini, cum ar fi virusuri sau bacterii, pentru a preveni îmbolnăvirea corpului. La persoanele cu alergie la polen, sistemul imunitar confundă pulberea inofensivă cu un patogen periculos și începe să producă substanțe chimice pentru a lupta împotriva acesteia. Așa apare reacția alergică, care este specifică fiecărui tip de polen și poate duce la mai multe simptome de iritație, cum ar fi strănutul, nasul înfundat și ochii apoși.

Unele persoane pot manifesta alergie la polen pe parcursul întregului an, în timp ce altele pot avea simptome doar în anumite sezoane, în special primăvara. De exemplu, persoanele sensibile la polenul de mesteacăn au, de obicei, simptome mai intense primăvara, atunci când mestecenii înfloresc.

În mod similar, persoanele alergice la ambrozie sunt mai afectate spre finalul primăverii și la începutul toamnei. Pe teritoriul României, aproximativ 480.000 de persoane suferă de alergie la ambrozie.

Alergiile la polen pot apărea în orice etapă a vieții și, odată dezvoltate, se vor manifesta în mod recurent. Cu toate acestea, simptomele pot fi tratate cu medicamente sau remedii naturiste și pot fi controlate prin anumite schimbări în stilul de viață, cum ar fi alimentația. Alergia la polen poate fi, în unele cazuri, o formă de rinită alergică, dar nu se aplică la toți pacienții cu alergii.

Care sunt diferitele tipuri de alergii la polen?

Există sute de specii de plante care eliberează polen în aer și pot declanșa reacții alergice. Printre principalele tipuri de alergii la polen se numără următoarele:

1. Alergia la polenul de mesteacăn

Polenul de mesteacăn se numără printre principalii alergeni din aer pe durata primăverii. Pe măsură ce copacii înfloresc, aceștia eliberează mici particule de polen care sunt împrăștiate de vânt. Așadar, un singur arbore de mesteacăn poate produce până la cinci milioane de particule de polen, iar aceste particule pot călători pe distanțe de până la 90 metri distanță, purtate de vânt, de la copacul initial.

2. Alergia la polenul de stejar

La fel ca mestecenii, stejarii eliberează polen în aer pe durata primăverii. În timp ce polenul de stejar este considerat un alergen moderat, în comparație cu polenul altor copaci, acesta rămâne în aer pe perioade mai lungi de timp, fenomen care poate cauza reacții alergice severe la anumite persoane alergice la polen.

3. Alergia la polenul din iarbă

Un fapt mai puțin cunoscut este că iarba reprezintă principalul factor declanșator al alergiilor din timpul verii. De asemenea, polenul din iarbă poate cauza cele mai severe și mai greu de gestionat simptome. Cu toate acestea, specialiștii susțin că medicamentele antihistaminice sunt eficiente în atenuarea simptomelor acestui tip de alergie.

4. Alergia la ambrozie

Ambrozia este principalul factor alergen în materie de plante care emit polen. Alergia la ambrozie se intensifică, de regulă, la final de primăvară și la început de toamnă, dar poate ține pe durata întregului anotimp, până în lunile de iarnă. Cu toate acestea, în funcție de regiunea geografică, planta de ambrozie poate să înceapă să răspândească polen încă de la finalul lunii iunie. Polenul acesteia este purtat de vânt și poate călători sute de kilometri. De asemenea, polenul de ambrozie este foarte rezistent și poate supraviețui iernilor blânde.

Ce alimente trebuie să eviți dacă ești alergică la polen?

Potrivit celor mai recente cercetări, alimentația joacă un rol important în gestionarea alergiei la polen. De exemplu, persoanele alergice pot manifesta reacții iritante după ce consumă anumite fructe sau legume, cum ar fi senzație de uscăciune în cerul gurii, iritația ochilor sau a nasului.

Reacția alergică ce apare imediat sau la o oră de la consumul de anumite alimente poartă numele de sindromul alergiei orale și apare atunci când sistemul imunitar confundă proteinele din mâncare cu proteinele din polen, cauzând astfel o reacție alergică ce poate înrăutăți simptomele inițiale. De regulă, aceste reacții apar în toiul sezonului de polen, adică primăvara.

Sindromul alergiei orale se manifestă diferit, în funcție de tipul de polen la care ești alergică, dar majoritatea alimentelor care dau reacții alergice asemănătoare cu cele la polen se comport astfel atunci când sunt mâncate proaspete sau crude. Prin gătire, compoziția alimentelor se schimbă, ceea ce poate modifica și reacția pe care o declanșează în corpul uman.

Așadar, dacă ești alergic la polenul de mesteacăn, este recomandat să eviți, în stare proaspătă sau crudă, următoarele alimente:

- Migdale, mere, caise, avocado, banane, morcovi, țelină, cireșe, cicoare, coriandru, fenicul, smochine, alune de pădure, kiwi, nectarine, pătrunjel, păstârnac, piersici, pere, ardei grași, prune, cartofi, căpșuni, germeni de grâu

Dacă ești alergic la polenul de ambrozie, este de preferat să eviți, în stare crudă sau proaspătă, următoarele alimente:

- Anghinare, banane, pepene galben, castraveții, ardei grași, miere, paprika, roșii, semințe de floarea soarelui, pepene roșu, dovlecei

Dacă ești alergic la polenul din iarbă, evită următoarele alimente, la fel – în stare crudă sau proaspătă:

- Țelină, smochine, kiwi, pepene galben, pepene roșu, portocale, piersici, roșii

Dacă ești alergic la polenul de pelin, evită următoarele:

- Mere, morcovi, semințe de anason, semințe de chimen, țelină, coriandru, fenicul, kiwi, pătrunjel, arahide, ardei grași, semințe de floarea soarelui

Dacă ești alergic la polenul de stejar, evită următoarele:

- Migdale, mere, țelină, cireșe, alune de pădure, piersici, pere, pătrunjel, căpșuni, zmeură

Este important de reținut că unele persoane alergice nu manifestă simptome agravate în urma consumului alimentelor de mai sus. Cu toate acestea, este important să fii atentă la ce mănânci în sezonul de alergii, pentru că unele alimente pot da reacții în cazul tău, în timp ce altele nu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367