REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Alimentele de post vă pot dăuna sănătăţii. Ce spune dr. Nicola despre urticarie

Alimentele de post vă pot dăuna sănătăţii. Ce spune dr. Nicola despre urticarie

Replica API 2 decembrie 2016 | 00:00 190

Odată cu începerea postului de Crăciun, “vedetele” din supermarket devin produsele de post. Indiferent dacă vorbim de celebrul pate de post sau chiar de zacuscă, acestea devin alimentele preferate de cumpărătorii constănțeni în această perioadă. Însă, medicii specialiștii trag un semnal de alarmă: vă puteți alege cu o urticarie alimentară serioasă!

Urticaria acută alimentară reprezintă o alergie de sezon ce se declanșează în funcție de alimentele pe care le consumăm. “La copii, alimentele care determină frecvent urticarie sunt ciocolata, prăjiturile cu cacao sau cu ciocolată, căpșunile și kiwi, oul și în special albușul de ou, inclusiv prăjiturile care conțin ou. La adulți, regăsim ouăle, peștele, icrele, fructele de mare, mezelurile, laptele gras, smântâna, untul, margarina, frișca și ca fructe, căpșunile, kiwi și piersica cu puf. Un potențial alergizant ridicat atât pentru copii, cât și pentru adulți îl întâlnim la zacuscă și la pate de ficat. Aceste erupți sunt sezoniere.

De exemplu, vara sunt determinate de hamsii, dar nu din cauza peștelui, ci a uleiului acela care se râncezește prin utilizări repetate”, a explicat pentru Replica dr. Gheorghe Nicola, medic primar Dermato- Venerice. Cum se manifestă această afecțiune alergică? “Manifestările clinice ale urticariei alimentare debutează după 2-3 ore de la consumul alimentului și uneori, mai rar, după o zi sau chiar două. Urticaria se manifestă prin pete de culoare roșie, ușor reliefate de dimensiuni variabile, în general mari, de exemplu cât o lentilă de ceas de mână.

Noi o putem deosebi ușor de urticaria medicamentoasă, aceasta din urmă manifestându-se clinic prin pete mici de culoare roșie, mici cât un vârf de ac sau cel mult de 2-3 mm. Petele sunt numeroase, generalizate, adică ocupă întreaga suprafață a corpului. Urticaria se însoțește de prurit, de mâncărime de intensitate variabilă. Este o urgență medicală care necesită instituirea tratamentului cât mai precoce posibil. Complicația majoră care poată să apară în lipsa tratamentului este edemul glotic urmat de asfixie”, a adăugat medicul Nicola. Foarte important este că boala nu este una de tip contagioasă și nu se manifestă la toate persoanele care au consumat același produs. De ce?

“Nu este o boală contagioasă. De asemenea, urticaria alimentară nu apare la toți membrii care au consumat același aliment. Aceasta apare în funcție și de factorii interni predispozanți”, a precizat medicul dermatolog. De asemenea, trebuie precizat faptul că și produsele de post se numără printre alimentele cauzatoare. “Sunt unele alimente de post care au un potențial alergizant mai ridicat precum pate de post și zacusca de post. În această perioadă de post, acestea au determinat cele mai frecvente cazuri de urticarie. Chiar și în zilele de Dezlegare la pește putem întâlni cazuri de urticarie”, a conchis medicul Gheorghe Nicola.

Diana NEAȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614