Alimentele și produsele de uz casnic s-au scumpit!
Alimentele și produsele de uz casnic s-au scumpit!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestLegumele, fructele și produsele lactate sunt doar câteva dintre alimentele care s-au scumpit în luna martie a acestui an. În aceeași categorie intră și unele produse de uz casnic precum detergenții, soluțiile de albire a hainelor, șervețelele umede, mănușile sau alcoolul sanitar.
Aproape toate preţurile la alimente au crescut în luna martie. Roşiile proaspete, usturoiul, cartofii, rădăcinoasele, merele și citricele s-au scumpit cel mai mult în luna martie, comparativ cu lunile anterioare. Conform surselor, costurile în magazinele alimentare din municipiu au explodat, oamenii remarcând aceste lucruri.
60 de lei pe... nimic!
„Nu am mai ieșit de o săptămână din casă și azi mi-am făcut un pic de curaj să ies un pic la aer și să mai fac câteva cumpărături. Mare mi-a fost mirarea când am văzut cât de mult au crescut prețurile. Nu-i de mirare că au dat oamenii buful în magazine la începutul nebuniei ăsteia. Am rămas foarte surprinsă de costul fructelor. Am dat 10 lei pe trei portocale, 3 lei o grefă și în afară de astea am mai luat și altele. 7 lei un pahar mic de smântână, câteva sticle de apă, câteva ouă, pâine, două trei dulciuri și iată cum s-au dus 60 de lei. Ce am mai văzut și m-a șocat a fost costul usturoiului, 30 de lei kilogramul, 16 lei kilogramul de ardei gras, țelina și păstârnacul – 9.50 lei, roșiile cherry – 15 - 25 lei și poate că mai erau și altele însă eram deja prea uluită și am ieșit mai repede. Cred că din cauza asta se duceau și vârsnicii tocmai în piață să cumpere legume și fructe, sigur acolo erau mai ieftine” a declarat o constănțeancă.
Magazinele profită!
Magazinele profită din plin de pandemia de coronavirus și au mărit prețurile și la produsele de uz casnic. Înălbitorul care în ianuarie era 2 lei acum este peste 5 lei, șervețelele umede de la costuri de 1 - 5 lei acum sunt 16 - 20 lei, iar o cutie de mănuși costă acum 60 lei. Un sudiu arată că roşiile proaspete, de exemplu, aveau un preţ mediu de 9,29 de lei/kg la sfârșitul lunii martie, în creştere cu 2,23 lei faţă de lunile precedente.
În ianuarie 2020, un kilogram de roşii putea fi achiziţionat cu 7,69 lei, iar în februarie cu 7,73 lei/kg. Preţul merelor Golden a crescut cu un leu pe kilogram din decembrie 2019 până în martie 2020, acesta ajungând în ziua analizată de Consiliul Concurenţei la 4,77 lei/kg. Preţul cartofilor albi, potrivit analizei, era pe 23 martie de 2,80 lei/kg, faţă de 2,65 lei/kg în decembrie 2019, şi 2,73 lei, respectiv 2,71 lei/kg în ianuarie şi februarie 2020.
Diana BERECHET
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News