REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Alina Mungiu-Pippidi: Aş sugera Parchetului să deschidă un dosar nou cu cine a îngropat faptele

Alina Mungiu-Pippidi: Aş sugera Parchetului să deschidă un dosar nou cu cine a îngropat faptele

Replica API 24 octombrie 2015 | 00:49 223

Procurorii Parchetului Militar au decis clasarea dosarului privind Revoluția din decembrie 1989. În acest context, Alina Mungiu-Pippidi a declarat că ceea ce nu s-a cercetat acum 25 de ani va fi greu de cercetat acum. Pe de altă parte, politologul a sugerat procurorilor să deschidă un nou dosar despre cei implicați în ascunderea faptelor.

"E adevărat ce zice Parchetul, că sunt oameni care au plătit, generalul Stănculescu, care este chemat şi în celălalt dosar (dosarul Mineriadei, n.r.) este unul din oamenii care deja au ispăşit. Lucrurile pe care le investigau ei nu aveau vinovaţi clari. Peste tot unde vinovăţia a fost clară, ea a fost atribuită, justiţa s-a pronunţat. În rest, dosarul era destul de inutil, pentru că faptele au fost îngropate şi faptele au fost îngropate de foarte multă vreme. Ce aş sugera însă Parchetului, dacă tot îl cheamă pe generalul Florescu (Mugurel Florescu, n.r.) în celălalt dosar (dosarul Mineriadei, n.r.) este să deschidă un dosar nou cu cine a îngropat faptele Revoluţiei", a spus Alina Mungiu-Pippidi, potrivit Mediafax.

Acesta a spus că e convinsă că investigațiile nu au fost făcute în mod voit în trecut, având în vedere că a văzut integral acest dosar al Revoluţiei, în care se spunea explicit "să nu se facă examen balistic la morţii respectivi".

"Deci, practic, am văzut, cu ochii mei, că exista dovada că nu s-a vrut o investigaţie clară pentru a se stabili ale cui erau armele care i-au omorât pe oamenii din Bucureşti. Actele acestea existau, noi am publicat, la vremea respectivă, o parte din ele în ziar. Aş face o investigaţie în cine a îngopat acest dosar, cine a îngropat faptele şi cine a condus o anchetă atât de incompetentă că, într-adevăr, 25 de ani mai târziu, nu îţi mai rămâne decât să închizi şi să spui că cei care au dat ordin să se tragă sunt condamnaţi deja. În rest, nu mai rămâne decât un mare mister şi, evident, ce n-ai cercetat acum 25 de ani e foarte greu să cercetezi azi", a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.

După părerea ei, deschiderea unui nou dosar în acest caz este esențială, altfel această situație riscă să rămână în istorie ca un mare "cover up".

"Dovezi de cover up există şi, întrucât există, aş sugera Parchetului să deschidă un alt dosar prin care să cerceteze asta, mai ales că personajele sunt printre noi, le vedem la televiziune", a mai spus politologul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218