REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Allianz-Ţiriac susţine că a menţinut prima medie la tarifele RCA pentru persoane fizice în 2015 la 540 de lei, la fel ca în 2014

Allianz-Ţiriac susţine că a menţinut prima medie la tarifele RCA pentru persoane fizice în 2015 la 540 de lei, la fel ca în 2014

Replica API 13 februarie 2016 | 00:00 324

Allianz-Ţiriac, cea mai mare companie de asigurări din România din punct de vedere al primelor brute subscrise, afirmă că a menţinut în 2015 o primă medie la RCA de circa 540 de lei pe an, „sensibil egală” cu valoarea din 2014. „S-au făcut doar reglaje fine în funcţie de profilul de risc”, a spus Remi Vrignaud, directorul general al Allianz Ţiriac Asigurări. Pe de altă parte, compania arată că a majorat cu circa 19% prima medie per poliţă pe totalul portofoliului de asiguraţi RCA a companiei, în principal ca urmare a creşterii ponderii clienţilor persoanelor juridice în portofoliul de asiguraţi RCA ai companiei.

Discuţiile privind majorarea tarifelor la RCA, atât la persoane fizice cât şi la persoane juridice, au tensionat piaţa asigurărilor în ultimul an. La începutul lui 2015 au fost acuzaţii la adresa companiilor de asigurări că au majorat primele la poliţele emise pentru tineri, pentru ca la sfârşitul anului să apară acuzaţii de la companiile de transport privind creşteri nejustificate de tarife la RCA pentru camioane şi autocare.

Percepţia generală este că firmele de asigurare au majorat masiv tarifele RCA după ieşirea din piaţă a firmei de asigurări Astra prin faliment, unul din cei mai mari jucători din acest segment, dar asigurătorii contestă. „La persoanele juridice au fost segmente de clienţi pentru care, urmare a înrăutăţirii semnificative a daunalităţii, tarifele au fost majorate; la anumite categorii de vehicule comerciale de mare tonaj, în funcţie de domeniul de activitate, tarifele RCA au cunoscut creşteri de 50%”, arată compania.

Allianz Ţiriac a vândut anul trecut 275.000 de poliţe RCA de pe care a încasat prime brute de 256 milioane de lei. Compania a plătit daune de 125 milioane de lei în 2015 şi a făcut rezerve de daună pentru incidentele întâmplate anul trecut de 95 milioane de lei, deci în total a avut „cheltuieli cu daunele” la capitolul RCA de 220 milioane de lei.

Diferenţa între primele brute între 256 milioane de lei şi cheltuielile cu daunele la RCA de 220 milioane de lei, de 36 milioane de lei, este însă insuficientă pentru a acoperi comisioanele către brokeri şi agenţi, cheltuielile administrative ale companiei şi contribuţiile obligatorii la Biroul Carte Verde, pentru fondul de rezoluţie, de garantare şi pentru funcţionarea ASF, susţine compania. „Toate aceste contribuţii se ridică în prezent la 6,5% din primă. Numai contribuţia la Biroul Asigurărilor Auto este de anul acesta 2%, faţă de 0% în 2014”, a spus Aurel Badea, director al Direcţiei Subscriere în cadrul Allianz Ţiriac.

Compania spune că plăteşte comisioane mai mici pentru brokeri, de 10% acum faţă de 11-12% în anii anteriori. Încasările din RCA reprezintă 25% din portofoliul Allianz Ţiriac, ceea ce înseamnă că firma a avut anul trecut afaceri de 1,024 miliarde de lei. Remi Vrignaud, directorul general al firmei, afirmă că strategia companiei este de a nu majora expunerea pe RCA.

Ca urmare a protestelor din piaţa asigurărilor la adresa tarifelor RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), asiguratorii şi brokerii s-au pus la masă şi discută acum o lege specială pentru RCA prin care tarifele să devină cât mai transparente, iar asiguratorii să le poată justifica. De când a început criza RCA, ASF a obligat printr-o normă cele nouă companii de asigurare care vând RCA să folosească ca tarif final doar prima tehnică, determinată pe baza daunelor şi a costurilor administrative şi de vânzare. Anterior, asiguratorii puteau să iasă pe piaţă cu un preţ şi de 3-4 ori mai mare decât prima tehnică, pentru a arăta că refuză să mai încheie poliţe într-un anumit sector RCA sau pe un anumit segment de clientelă. De asemenea, o altă normă dată de ASF prevede ca furnizorii RCA să nu mai fie nevoite să aibă o reprezentanţă în fiecare judeţ şi companiile străine să poată vândă mai uşor poliţe pe piaţa locală, doar printr-o notificare.

Companiile de asigurări sunt obligate din decembrie 2015 să trimită informaţii despre toate poliţele RCA vândute, astfel încât ASF să poată urmări evoluţiile acestora, conform zf.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367