REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Alocaţii diferenţiate? Boghicevici: Ponta face mari confuzii între beneficiile sociale şi un drept universal al copilului

Alocaţii diferenţiate? Boghicevici: Ponta face mari confuzii între beneficiile sociale şi un drept universal al copilului

Replica API 3 iunie 2015 | 09:50 115

În acest moment, nu se mai ştie nici numărul de copii din România

În acest moment, nu se mai ştie nici numărul de copii din România

Claudia Boghicevici, sursa foto: dcnews.ro

Alocaţiile dublate pentru copii vor fi plătite începând cu luna iulie, aferente lunii iunie, ca urmare a votului favorabil din Parlament şi a promulgării legii de către preşedintele Klaus Iohannis. Totodată, ministerul Muncii continuă să apese pedala pe alocaţiile diferenţiate, ministrul Rovana Plumb anunţând că se lucrează în prezent la un pachet de măsuri care să vizeze inclusiv diferenţierea alocaţiilor, pachet finalizat în septembrie-octombrie a.c.

Iniţiativa lui Plumb este susţinută şi de premierul Victor Ponta, care consideră că ideea unei alocaţii egale pentru toţi copiii este nepractică, deoarece trebuie o diferenţiere în funcţie de venitul părinţilor. Ce legătură există între dreptul copilului şi veniturile părinţilor, numai reprezentanţii Guvernului îşi pot imagina.

Totodată, reprezentantul PNL în cadrul comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor, fostul ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, consideră că în cazul în care diferenţierea ar fi aplicată de Guvern, aceasta va fi „sancţionată” de Curtea Constituţională.

„Această dezbatere a mai fost şi în perioada guvernării lui Emil Boc şi lucrurile cred că au fost atunci tranşate. E un drept constituţional, atâta timp cât Constituţia României rămâne în vigoare în această formă eu cred că nu vor să facă altceva decât să tergiverseze punerea în aplicare. Am văzut că şi astăzi, deşi am solicitat, nu a apărut în Monitorul Oficial (legea privind dublarea alocaţiei – n.r.), deşi preşedintele a promulgat-o. Domnul Ponta face mari confuzii între beneficiile sociale şi un drept universal al copilului. Dreptul este alocat copiilor, nu părinţilor. Eu cred cu tărie că e necesar un pachet pentru familie, pentru susţinerea familiei, cu măsuri corecte pentru cei care vor al doilea, al treilea copil. Dacă verificăm site-ul agenţiei de plăţi, nu mai vedem o monitorizare a copiilor din România, din 2012. Bănuim că sunt 3,5 milioane de copii, dar aceste informaţii nu sunt făcute publice, ele nu sunt organizate transparent, probabil va trece mult timp până vor centraliza datele şi până vor stabili criteriile prin care se va aplica diferenţierea pe alocaţii. Dar, Curtea Constituţională va spune că există un drept universal şi că nu poate fi diferenţiat”, a spus Boghicevici, pentru „Replica”.

Amintim că, în 2006, Curtea Constituţională a decis că alocaţia trebuie acordată copiilor în mod nediferenţiat.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218