REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
18.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Aloe vera, unul dintre elixirele tinereții

Aloe vera, unul dintre elixirele tinereții

Replica API 10 februarie 2020 | 14:27 482

Aloe vera este o plantă cu beneficii și utilizări multiple atât în medicină, cât și în cosmetică. Conține mai mult de 75 de substanțe active și este recunoscută pentru efectul benefic în susținerea sistemului imunitar, ameliorarea sindromului de colon iritabil sau calmarea arsurilor și iritatiilor.

Aloe vera, supranumită „elixirul tinereții”, este o plantă cu multiple utilizări în medicina alternativă și în cosmetică. Vechii egipteni o numeau "planta nemuririi" și o puneau printre darurile funerare înmormântate împreună cu faraonii, pentru a asigura, chiar și după moarte, sănătate spiritului faraonului. Planta, sau mai bine spus, frunza de aloe vera conține mai mult de 75 de substanțe active – unele greu de sintetizat în laborator – printre care aminoacizi, minerale, vitamine, fitosteroli, hormoni vegetali, mucopolizaharide.

Analizele plantei au arătat că această conține aminoacizi, minerale, vitamine, enzime, proteine, polizaharide și componente biostimulatoare, toate benefice sănătății. În aloe vera găsim următoarele vitamine: Vitamina A (beta-caroten) - necesară pentru producerea pigmentului responsabil de vederea crepusculară și nocturnă, pentru sănătatea pielii, a unghiilor și a dinților, Vitamina B4 (colină) - cu influență pozitivă în dezvoltarea creierului și în îmbunătățirea memoriei, Vitamina B9 (acid folic) - cu rol în creșterea șanselor de concepție și scăderea riscului de malformații congenitale la nivelul creierului și măduvei spinării în cazul nou-născuților, Vitamina B 12 - recunoscută pentru rolul important pe care îl are în prevenția anemiei, cât și pentru rolul în bună dezvoltare a copilului și prevenirea defectelor de tub neural la naștere, Vitamina C - cu rol în funcționarea normală a sistemului imunitar, vaselor de sânge, sistemului osos și pielii și Vitamina E - denumită și „vitamina fertilității” datorită rolului important pe care îl joacă în funcția reproductivă a organismului, sprijină sistemul imunitar și are grijă de sănătatea epidermei. Plantă de aloe vera conține și numeroase minerale, precum: calciu, cupru, crom, selenium, magneziu, mangan, potasiu, sodium și zinc.

Principalele substanțe cu acțiune atioxidanta din aloe vera sunt manganul, cuprul, seleniul, vitaminele A, B4, B9, B12, C și E și cisteină (un aminoacid implicat în activarea globulelor albe și în vindecarea rănilor). Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, substanțe cu rol în dezvoltarea unor patologii, boală arterială coronariană, Alzheimer, degenerescență maculară (afecțiune de natură oftalmică, caracterizată prin afectarea vederii centrale). Componentele cu efect antioxidant din aloe vera fac din această plantă un element cu importante efecte benefice în prevenirea unor afecțiuni cardiovasculare (afecțiunile responsabile de cele mai multe decese la nivel mondial). Totodată, antioxidanții au un efect important când vine vorba despre încetinirea procesului de îmbătrânire celulară.

Aloe vera conține 6 agenți antiseptici: lupeol, acid salicilic, uree, acid cinamic, fenoli și sulf, toți au acțiune inhibitoare asupra ciupercilor, bacteriilor și virusurilor. Aplicat local, gelul de aloe vera are acțiune calmantă și analgezica. Este de mare ajutor în special persoanelor care suferă de dureri provocate de artrită reumatoidă. Studiile au demonstrat că aloe vera calmează durerile provocate de afecțiuni localizate la nivelul nervului sciatic. Aloe vera funcționează că un adevărat tonic pentru sistemul imunitar, având un rol important în activarea răspunsului sistemului imunitar al organismului precum și în întărirea inumității în general. Acest efect se datorează atât vitamintelor și mineralelor din componentă plantei, cât și unor substanțe precum acemannanul și alprogenul.

În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că produsele pentru igienă dentară pe baza de aloe vera conțîn substanțe antiseptice, ce ajută la eliberarea cavitații bucale de bacterii și alți agenți patogeni, dar au și un efect pozitiv în prevenirea afecțiunilor gingivale. Toate efectele cunoscute ale aloe vera, precum cel antiinflamator, analgezic, antiseptic - sunt de mare ajutor în menținerea sănătății orale. Aloe vera contribuie și la îmbunătățirea funcției cerebrale și cognitive. Efectul laxativ cunoscut al acestei plante se datorează în mod special antrachionelor, substanțe purgative, care ajută la reglarea tranzitului intestinal.

Gelul din frunzele de aloe vera se folosește de sute de ani pentru rolul său hidratant și pentru faptul că favorizează vindecarea pielii. Totodată, substanțele active din plantă încetinesc schimbările degenerative ale pielii și stimulează producția de colagen și de elastina, care ajută la vindecarea și refacerea pielii. Aceste acțiuni, recomandă aloe vera drept un element benefic în: ameliorarea arsurilor, calmarea iritațiilor, protectia împotriva razelor UV și protectia pielii în timpul tratamentelor cu radiații. Încă din cele mai vechi timpuri aloe vera era utilizată în cosmetică, datorită puterii mari de hidratare și a efectului de catifelare asupra tegumentului. Gelul din aloe vera ajută la menținerea tinereții pielii, deoarece stimulează producția de colagen.Aloe vera sprijină sănătatea scalpului, ajutând la prevenirea și îndepărtarea mătreții. Totodată, aloe vera ajută la hidratarea pielii capului, la reglarea secretiei de sebum de la nivelul scalpului, cât și la întărirea, regenerarea și stimularea creșterii firelor de păr.

Contraindicațiile și posibilele efecte secundare ale utilizării plantei aloe vera

Utilizarea produselor cu aloe vera este contraindicată copiilor, femeilor însărcinate și celor care alăptează. Nu este indicată o terapie de lungă durată nici persoanelor cu probleme digestive cronice, sau cardiace, decât în urmă unui consult medical. Aloe vera interacționează cu creme cu hidrocortizon și poate agrava efectele adverse ale unor medicamente pe baza de digoxină sau digitoxina (utilizate în tratarea afecțiunilor cardiace).

Deși plantă de aloe vera poate fi cultivată și în ghiveci, în casă, nu este recomandată consumarea că atare a gelului din aceste plante sau utilizarea frunzelor că atare pentru a pregăti ceaiuri. O cură cu gelul din aloe vera se face fie cu un sirop, fie cu un gel obținut în urmă procesării în laborator. Aloe vera conține și substanțe toxice, astfel încât este indicat să folosim produse doar din farmacii și din magazine naturiste, nu făcute în casă. Totodată aloe vera poate avea efecte secundare precum înroșirea și iritarea pielii, cât și crampe abdominale, diaree sau agravarea constipației.

Aloe vera este, cu siguranță, o plantă cu numeroase proprietăți și substanțe benefice. Înainte să o utilizăm este recomandat să îi cunoaștem componentele.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369