REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Altă plângere penală pe numele primarului Dedu, specialistul în şmenuit terenuri

Altă plângere penală pe numele primarului Dedu, specialistul în şmenuit terenuri

Replica API 1 ianuarie 2012 | 00:00 185

De câteva luni, primarului Dumitru Dedu de la Mircea Vodă i s-au înecat toate corăbiile. Nu doar că numele lui apare în zeci de dosare ce îngroaşă rândurile arhivei Judecătoriei Medgidia, în care oamenii se plâng că au rămas fără terenuri, dar mai are şi interdicţie de a părăsi localitatea. Într-un astfel de dosar, primarul se judecă cu reprezentanţii Uniunii Judeţene a Cooperaţiei de Consum (UJCC), ce aparţine de Federalcoop Constanţa, în care cei din urma au deschis o acţiune în revendicare şi grăniţuire privind o suprafaţă de teren intabulată în mod abuziv şi ilegal, prin dispoziţia primarului.

Totul a pornit de la un alt dosar, privind dobândirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de teren ce se afla în folosinţa Federalcoop de mai bine de 30 de ani. La un moment dat, UJCC deţinea 2 terenuri, ce depaşeau 1.000 de metri fiecare, unul în localitatea Mircea Vodă şi unul în Satul Nou, pe ambele fiind construit cate un imobil. În urmă cu aproximativ 6 ani, unul din terenuri a fost vândut unui localnic, cu tot cu construcţia ridicată pe el, Federalcoop rămânând, astfel, cu un singur pământ. De precizat că, în timpul vechiului regim, în Cartea Funciară nu puteau fi înregistrate terenuri mai mari de 800 de metri pătraţi. În consecinţă, după vânzarea primului teren, Federalcoop deţinea spre folosinţă 1.300 de metri, însă erau înregistraţi numai 800. În 2008, au înaintat Judecătoriei Medgidia o cerere de dobândire a dreptului de proprietate prin uzucapiune de 30 de ani asupra terenului din Satul Nou. Numai că, în momentul în care a aflat de intenţiile celor de la UJCC, primarul Dedu a reuşit, în mai putin de trei săptămâni, să intabuleze în intravilanul comunei 505 metri pătraţi din întreaga suprafaţă de 800 de metri, printre care şi o porţiune de 111 metri aflată în faţa clădirii de pe terenul respectiv, unde funcţionează un magazin universal şi o farmacie. Ajunşi în instanţă, reprezentanţii Primăriei au susţinut că cei de la UJCC nu îşi plătiseră taxele şi impozitele pentru terenul pe care l-au folosit, fapt pentru care, chipurile, nu pot dobândi dreptul de proprietate. Numai că, în realitate, primarul a invocat neplata taxelor pentru primul teren, înstrăinat în urmă cu 6 ani. "Într-adevăr, cumpăratorul nu şi-a achitat taxele pentru terenul respectiv, dar Federalcoop nu răspunde pentru faptele lui, din moment ce bunul a fost vândut. Ei au invocat asta, ca să pierdem noi, chiar dacă în realitate era vorba despre un alt teren", au precizat surse din cadrul UJCC. Pentru a contracara argumentul invocat de Primărie, Uniunea a hotărât să achite datoriile celui care a cumpărat terenul, urmând ca, apoi, să-şi recupereze banii de la acesta. Dovada plăţii impozitelor şi taxelor respective a fost depusă la dosar, iar instanţa de fond a dat câştig de cauză Uniunii, privind dobândirea dreptului de proprietate prin prescripţie achizitivă.

Plângere penală pentru abuz

A urmat recursul formulat la Tribunalul Constanţa de către reprezentanţii Primăriei, în care au motivat că nu sunt întrunite elementele constitutive pentru dobandirea dreptului de proprietate în acest mod, invocând, din nou, că nu au fost plătite taxele şi impozitele. Tribunalul a dat câştig de cauză, de această dată, Primăriei, respingând acţiunea de uzucapiune a Federalcoop, iar dosarul se află în continuare la Tribunal. Astfel, reprezentanţii acesteia s-au văzut nevoiţi să deschidă o altă acţiune în grăniţuire, prin care a fost delimitată suprafaţa preluată de Primărie, care a şi fostv revendicată. Numai că cei de la Uniune nu s-au oprit aici. "Cei de la Primărie au intabulat în mod ilegal suprafaţa care ni se cuvine nouă. Nu puteau intabula terenul, din moment ce nu deţineau acte de proprietate asupra lui. La intabularea făcută în mod dubios au contribuit şi cadastrişti de la OCPI şi Top Geocard, unul dintre ei fiind Niadin Florea. Cadastristii au luat de bună Hotărârea de Consiliu nr. 251 din 14 decembrie 2007, fără a verifica dacă există un titlu de proprietate asupra terenului. Am făcut plângere penala la parchet împotriva primarului, pentru abuz în serviciu, care se află pe masa procurorilor", au declarat reprezentantii Federalcoop Constanţa.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218