REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

"Am proiecte mai aproape de cetăţeni decât ghetourile lui Mazăre"

"Am proiecte mai aproape de cetăţeni decât ghetourile lui Mazăre"

Replica API 24 august 2011 | 00:00 115

Chiru nu renunţă la ideea de a candida la Primăria Constanţa:

Chiru nu renunţă la ideea de a candida la Primăria Constanţa:

Cu toate că semnalele de la Bucureşti nu ar fi tocmai călduroase în direcţia organizaţiei PDL Constanţa, preşedintele acesteia, Christian Gigi Chiru, susţine că relaţiile sunt "normale", dovadă şi faptul că, de dată recentă, Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, s-a aflat la malul mării pentru a participa la înscrierea unor membri în partid. Tot la capitolul "relaţii", preşedintele PDL Constanţa a dat de înţeles că nu este important dacă el personal se înţelege sau nu cu prefectul judeţului, Claudiu Palaz, ci important va fi ce spun sondajele. Dacă din sondajele partidului va reieşi că prefectul, dacă se decide să candideze la preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa, este cel mai bine plasat, el va fi susţinut de PDL, asta, desigur, dacă şi Palaz o doreşte.

Reporter: Aţi anunţat o campanie de strângere de semnături pentru demiterea primarului Radu Mazăre, în cazul în care nu îşi dă demisia. De ce este nevoie de aşa ceva şi de ce i-aţi dat termen data de 1 septembrie pentru a-şi da demisia? De ce nu mai devreme, de ce nu mai târziu?

Christian Gigi Chiru: Într-adevăr, suntem în perioada în care aşteptăm demisia de onoare a primarului Radu Mazăre; în acest sens am depus un memoriu la primărie, pe care am constatat că l-a citit şi, din când în când, îmi răspunde pe diferite canale media: ba pe la Realitatea, ba pe la TV Neptun. E bine că l-a citit şi măcar îşi dă interesul să afle ce îşi propun cetăţenii şi de ce sunt nemulţumiţi cetăţenii Constanţei. Demersul nostru este generat, în primul rând, de iresponsabilitatea de care dă dovadă actuala administraţie publică locală. Este un memoriu pe care l-am făcut public, iar pe data de 1 septembrie - un termen pur şi simplu -, ora 11.00, voi fi probabil primul care semnez pe acele liste de semnături în vederea demiterii primarului Constanţei. Motivele, aşa cum le-am prezentat şi în materialul scris, sunt legate de podul IMPC, Zona Peninsulară, Cazinoul. O altă problemă foarte importantă, ridicată de cetăţenii cartierului Tomis Nord, este cea a ghetourilor. Este vorba despre acel proiect de ridicare a unui cartier de ghetouri - este o temă pe care vreau să o dezbat, cu speranţa că cei nemulţumiţi de realizarea lui vor semna pe lista de demitere. Mai mult decât atât, voi veni cu un proiect care să înlocuiească acest cartier de containere, pe care îl propune Mazăre. Voi depune la primărie proiectul meu, iar pentru zona unde se doreşte amplasarea containerelor voi veni cu o propunere de realizare a unui cămin de bătrâni. Cred că este mai folositor decât ghetourile lui Mazăre. Am proiecte mai bune, mai aproape de cetăţeni şi nevoile lor decât ghetourile lui Mazăre.

Rep.: Acel proiect de locuinţe sociale se presupune că va avea costuri mici. Aveţi o soluţie care să implice fonduri la fel de mici pentru rezolvarea cazurilor sociale?

C.G.C.: Vreau să vă spun că, atunci când spuneam iresponsabilitate din partea administraţiei, mă gândeam şi la faptul că actuala administraţie nu a promovat proiecte care să vizeze dezvoltarea sectorului privat. Rezolvarea acelor probleme, cazurile sociale, stă în altă parte. Vorbim despre constănţeni care nu doar că nu au case, că au rămas pe stradă, dar mulţi nu au nici locuri de muncă. Eu mă gândesc la cămine sociale, cu perspectiva integrării în muncă a acestor oameni. Faptul că înfiinţăm un ghetou şi izolăm de restul societăţii un număr important de locuitori - s-a estimat la 10-12 mii - nu rezolvă problema definitiv. Izolarea de societate este o idee proastă.

Rep.: În privinţa Cazinoului Constanţa, pe care îl aminteaţi, nu s-a mers nici pe varianta primarului, nici pe cea a dumneavoastră. Până la urmă, Cazinoul va fi reabilitat de MDRT şi apoi redat consiliului. Exista altă soluţie sau erau fonduri europene?

C.G.C.: Vreau să vă reamintesc faptul că primul demers în privinţa Cazinoului noi l-am făcut, de la PDL, eu personal am fost şi în şedinţa de consiliu, am atras atenţia printr-o conferinţă de presă că dacă va avea finalitate demersul sau intenţia de a înstrăina Cazinoul, atunci vom proceda la strângerea de semnături. Iar de aici s-a generat o dezbatere care se finalizează pozitiv. Din punctul meu de vedere, faptul că intervine ministerul şi alocă fondurile necesare reabilitării, eu spun că reprezintă un happy-end şi sunt mulţumit că am participat la această decizie, provocând această dezbatere. Nu pot însă să nu remarc dezinteresul de care a dat dovadă administraţia, până la momentul declanşării acestei dezbateri, pentru că nimeni nu i-a oprit, din 2007, de când avem axa dezvoltării urbane, să promoveze proiecte necesare accesării de fonduri pentru reabilitarea Cazinoului. În aceste condiţii, consider că municipalitatea merită o bilă neagră, iar MDRT - o bilă albă pentru că se implică în rezolvarea unei probleme pe care putea, fără tensiuni, să o rezolve şi administraţia, pentru că am înţeles că noi constănţenii putem primi bani, legal, dar trebuie să existe proiecte.

Rep.: Zilele următoare, liderii USL se vor afla la Constanţa, în Mamaia, pentru a-şi prezenta, din câte am înţeles, viziunea legată de turism. Cum vedeţi dumneavoastră dezvoltarea staţiunii Mamaia, având în vedere că aţi avut un punct de vedere legat de PUZ, în momentul când aţi fost director la Construcţii?

C.G.C.: Nu a fost un punct de vedere, chiar am întreprins un demers de anulare a acelui PUZ, care era adoptat nelegal, situaţie care nu s-a modificat, din păcate. În prima şedinţă, poţi să adopţi un PUZ care să conţină şi avizele necesare. Este iarăşi o bilă neagră pentru administraţie. Cât priveşte staţiunea Mamaia, eu mi-am exprimat punctul de vedere: propuneam investitorilor din staţiune oportunitatea suspendării emiterii de autorizaţii de construire pe o perioadă de 1,2,3, 5 ani, pentru unităţi hoteliere noi, mai puţin în cazul parcărilor, agrement ori piscinelor necesare hotelurilor, pentru spaţii verzi. Suspendarea era propusă pe perioadă determinată, până reuşeam să aducem standardul staţiunii la nivelul PUZ-ului, aşa cum îl propune municipalitatea.

Rep.: Cum este văzut PDL Constanţa la centru? Sunt probleme, există tensiuni?

C.G.C.: Este o relaţie firească, normală, de subordonare. Avem un statut care reglementează atât situaţia organizaţiilor judeţene, cât şi responsabilităţile Biroului Permanent Naţional. Dacă îmi permiteţi, vreau să vă aduc aminte că zilele trecute doamna Roberta Anastase s-a alăturat proiectului nostru de primire de noi membri. Aţi văzut că s-a exprimat că susţine organizaţia şi că preşedintele organizaţiei se bucură de sprijinul doamnei Roberta Anastase.

Rep.: Există sondaje ale PDL privind posibilul candidat la Primăria Constanţa în care apar şi nume de la Bucureşti, să zicem ministrul Anca Boagiu?

C.G.C.: Candidatul PDL va fi cel mai bine poziţionat în sondaje. În momentul de faţă nu punem în sondaje decât pe cei care îşi exprimă intenţia de candida. Dar, la ultimul sondaj comandat, avem şi o întrebare liberă: "pe cine din PDL aţi prefera sau vedeţi posibil candidat al PDL la Primăria Constanţa?". Când vom avea răspunsul, vă vom anunţa dacă locuitorii Constanţei preferă pe cineva de la Bucureşti.

Rep.: Sunteţi si dumneavoastră în acel sondaj? Gurile rele spun că, de fapt, ţintiţi spre un post de europarlamentar...

C.G.C.: Gurile rele vorbesc pentru că ăsta e rostul lor, să vorbească. Eu de fiecare dată am spus, şi sunt ferm, că voi candida la Primăria Constanţa, dacă locuitorii Constanţei îşi doresc acest lucru.

Rep.: Există temeri din partea dumneavoastră sau a colegilor dvs. din PDL că va exista, din nou, un candidat impus de la centru?

C.G.C.: Nu, nu am nici un fel de temere din acest punct de vedere. Sunt convins că organizaţia Constanţa este capabilă să-şi desemneze un candidat cu şanse reale şi, mai mult decât atât, ştiţi care este proiectul meu: cel de a câştiga Primăria Constanţa. nu am nici un fel de emoţie că Bucureştiul se va impune să trimită un coleg care nu are şanse reale.

Rep.: Care mai sunt relaţiile dumneavoastră cu prefectul Claudiu Palaz? Şi, din punctul dvs. de vedere sau din discuţiile cu colegii, există şanse ca PDL Constanţa sau se doreşte ca organizaţia să îl sprijine pe Claudiu Palaz în cazul în care se hotărăşte să candideze pentru Consiliul Judeţean Constanţa?

C.G.C.: Este o temă de gândire şi de analiză candidatura domnului prefect. Nu este importantă relaţia mea personală cu domnul prefect, este important ca domnul prefect să aibă şanse reale şi atunci va avea sprijinul organizaţiei PDL, dacă se va merge pe candidat unic, în sensul că nu ştiu să se fi exprimat că vrea să candideze, dacă vrea să candideze din partea PDL sau UNPR. Aşteptăm ca dumnealui să se poziţioneze şi atunci ne vom exprima un punct de vedere.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367