REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ambasada nimănui. Românii, batjocoriți în Marea Britanie

Ambasada nimănui. Românii, batjocoriți în Marea Britanie

Replica API 24 iunie 2015 | 10:26 114

Servicii mizerabile

Servicii mizerabile

După activitatea dezamăgitoare din noiembrie 2014, cu prilejul alegerilor prezidențiale, ambasadele reușesc din nou să își arate inutilitatea. Mai mulți români bat la ușile ambasadei din Londra complet degeaba, întrucât li se iau banii pentru servicii inexistente. Cosmin este unul dintre aceștia, care dorea o simplă foaie de drum pentru nou-născutul său. Birocrația care ne-a mâncat tuturor ficații nu l-a ocolit nici pe el, amprenta românească reușind și de această dată să îl pună pe Cosmin pe drumuri. Degeaba.

„Acum o lună am fost la ambasadă să cer o foaie de drum pentru copilul meu de trei luni care este născut aici și mi s-a oferit o adresă de web să descarc aplicații necesare, după care am fost cu aplicațiile respective și actele de indentitate și surpriză: nu se poate emite actul dacă nu aveți certificatul de naștere apostilat și tradus. OK, am găsit o persoană care mi-a emis aceste acte și m-am întors. Surpriză, din nou: nu se poate emite certificatul de naștere al copilului dacă nu aveți certificat de căsătorie apostilat și tradus! Și din nou am vorbit cu persoana care mi-a tradus și mi-a apostilat certificatul de căsătorie. O apostilă și o traducere durează 4-5 zile, plus 2-3 zile poștă și am depus din nou actele pentru foaia de drum. Am cerut să mi se emită și certificatul de căsătorie și au spus că durează două zile în regim de urgență (113 lire!) și cel de naștere al copilului durează o lună în regim de urgență! Poftim? Solicit serviciul consular în regim de urgență și am primit răspunsul: „faceți actele în România și copilul o să rămână blocat acolo, până îi faceți certificat de naștere și pe urmă pașaport”. Am vorbit chiar și cu doamna Oana Georghiu (consulat) și tot nimic! Chiar și când am vorbit cu o altă persoană referitor la problema mea, doamna Oana a venit și i-a spus persoanei să mă lase în pace, că a vorbit dânsa cu mine și că știu rezolvarea (nesimțire!). Astăzi au mai fost cinci persoane cam în aceeași situație și au spus că o să facă plângere și li s-a răspuns: „faceți dacă vreți!”. Deci, la ce mai avem ambasadă? Aaa, da, să ne ia banii, pentru nimic dacă se poate. E o mare rușine și dezamăgire”, s-a plâns Cosmin.

Potrivit Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, pentru eliberarea titlului de călătorie pentru minori pentru a se deplasa în România, misiunile diplomatice şi oficiile consulare eliberează, la cererea părinţilor, un titlu de călătorie. Trebuie să se prezinte la sediul ambasadei/consulatului ambii părinţi, cu paşapoartele / cărţile de identitate româneşti ale părinţilor, aflate în termen de valabilitate, original şi fotocopie, certificatul de naștere românesc al copilului, sau în cazul celor eliberate de autorităţile britanice, certificatul - forma lungă - în care sunt înscrişi părinţii, cu apostila Convenției de la Haga din 1961. Numai că documentul este valabil numai pentru o călătorie în România, așa că, în vederea reîntoarcerii în străinătate, va trebui transcrisă naşterea copilului în România şi obţinerea unui certificat de naştere românesc, pe baza căruia va fi eliberat paşaportul cu care va putea ieşi din ţară.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367