REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.5° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
25.5° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Ambasadorul Mazuru critică un deputat francez care a calificat România drept "stat infractor"

Ambasadorul Mazuru critică un deputat francez care a calificat România drept "stat infractor"

Replica API 12 iunie 2013 | 00:00 233

Ambasadorul României în Franţa, Bogdan Mazuru, a avut un schimb dur de replici, prin scrisori, cu deputatul francez Pierre Lellouche, fost secretar de stat pentru Afaceri europene, care a catalogat România drept "stat infractor". Într-o primă scrisoare, ambasadorul Bogdan Mazuru a protestat faţă de acest calificativ, utilizat de parlamentarul UMP într-o dezbatere pe tema romilor desfăşurată pe 15 mai în Adunarea Naţională, relatează publicaţia L'Express.

"Faptul că sunteţi membru al Grupului de prietenie Franţa-România face ca aceasta expresie să fie şi mai inacceptabilă pentru mine", i-a scris ambasadorul român lui Pierre Lellouche, vorbind de "rea-credinţă" şi acuzând-l că ar vehicula "informaţii false din punct de vedere cantitativ".

"Aceste informaţii eronate stimulează crearea şi propagarea clişeelor", a continuat Mazuru, cerându-i deputatului francez să dea dovadă de obiectivitate în declaraţiile viitoare.

"Această scrisoare nu este acceptabilă nici ca formă, nici pe fond", a reacţionat Lellouche. Parlamentarul francez l-a îndemnat pe ambasador să nu ignore "condiţiile perfect nedemne" la care ar fi supuşi romii în România, "în pofida acordării a miliarde de euro de către Europa pentru a ajuta România să integreze" acest grup minoritar.

"Acest comportament nu este demn de un stat al Uniunii Europene şi, repet, este comportamentul unui stat infractor" (în franceză: "etat voyou")", a subliniat Lellouche. "Vă spun cu regret că nicio formulă de politeţe nu îmi vine în minte", a încheiat el.

Sintagma "stat infractor" (în engleză: "rogue state"; în franceză: "etat voyou") este un concept utilizat în relaţiile internaţionale cu referire la ţări suspectate că ar încălca reglementările internaţionale. Unii teoreticieni utilizează acest termen referindu-se la state pe care le consideră ameninţări la adresa păcii mondiale din cauză că sunt conduse de regimuri autoritariste care încalcă grav drepturile omului, susţin terorismul şi proliferează arme de distrugere în masă.

sursa: mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369