REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ambasadorul României în Belarus, în sprijinul scriitoarei Svetlana Alexievici, hărţuită de autorităţi

Ambasadorul României în Belarus, în sprijinul scriitoarei Svetlana Alexievici, hărţuită de autorităţi

Replica API 10 septembrie 2020 | 00:00 1187

Diplomaţi din state membre ale Uniunii Europene, inclusiv din România, au ajuns miercuri la apartamentul din Minsk al scriitoarei Svetlana Alexievici, laureată cu Nobel pentru Literatură, după ce au primit informaţii că bărbaţi necunoscuţi au încercat să intre în casa ei, anunță news.ro.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a scris: „Conform instrucţiunilor, ambasadorul României în Belarus (Viorel Moşanu, n.r.), împreună cu alţi colegi din UE, a vizitat-o astăzi pe laureata Nobel Svetlana Alexievici la reşedinţa ei. Ea a vorbit în sprijinul democraţiei pentru un viitor mai buni al bieloruşilor. Cerem autorităţilor din belarus să înceteze să o hărţuiască”.

După incident, Alexievici a chemat jurnaliştii la reşedinţa sa, scrie BBC. Ministrul de Externe al Suediei, Ann Linde, a publicat pe Twitter o imagine în care romanciera apare alături de diplomaţii veniţi să o sprijine.

Potrivit lrt.lt, ambasadorul lituanian, Andrius Pulokas, a declarat: „Am primit informaţii că persoane necunoscute au sunat la uşa apartamentului ei, probabil securitatea sau reprezentanţi ai poliţiei. Am decis că este ameninţată cu detenţia, având în vedere că Svetlana Alexievici este ultimul membru al Consiliului de Coordonare care nu a fost reţinut sau nu a părăsit Belarusul”.

El a adăugat că Alexievici este bine şi că este hotărâtă să rămână în ţară.

Alături de diplomaţii din România, Lituania şi Suedia, la reşedinţa scriitoarei s-au aflat şi reprezentanţi ai Cehiei, Slovaciei şi Austriei.

Svetlana Alexievici este membru al prezidiului Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus. Pe 26 august, ea a fost convocată de Comitetul Bielorus de Investigaţii şi a refuzat să depună mărturie într-un caz penal deschis de regim împotriva Conisliului de Coordonare.

Guvernul din Belarus a început o acţiune de reprimare a opozanţilor după protestele de amploare care au izbucnit în urma alegerilor prezidenţiale din luna august, intens disputate. Uniunea Europeană a anunţat că nu recunoaşte rezultatul scrutinului - în care Alexandr Lukaşenko a fost desemnat câştigător cu aproximativ 80% din voturi - şi a îndemnat la dialog.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
fac ce fac toti ambasadorii romani de pretutindeni,afaceri de familie,cadouri pt sefi,...,toti sunt copii,neamuri ale secu si esalonului 1 al PCR,absolut toti,in acest domeniu revolutia din 89 nici nu a existat
5
1
oare ce o face ambasadorul asta in Belarus cand nu sunt proteste? Ce plictiseala o fi pe acolo
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108