REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Ambliopia: cauze, simptome și tratament

Ambliopia: cauze, simptome și tratament

Replica API 8 octombrie 2020 | 18:24 1065

Ambliopia, cunoscută și sub denumirea de “ochiul leneș”, este o problema oftalmologică caracterizată de vederea slabă a unui ochi, în ciuda corecției optice aplicate. Această condiție nu este una înnăscută, ci dobândită în primele luni de viață ale copilului. Depistată la timp, ambliopia poate fi combătută.

Ambliopia debutează devreme, în copilărie, și afectează de obicei un singur ochi. Există, însă, și situații în care vederea este slabă la ambii ochi, scrie doc.ro.

Semne și simptome care pot trăda ambliopia

Fiind o afecțiune care debutează la bebeluși, ambliopia poate fi destul de greu de identificat. De aceea, este important că părintele și medicul pediatru să fie foarte vigilenți și să observe timpuriu semnele care indică o problema de vedere.

Iată ce indicii pot sugera că cel mic suferă de ambliopie:

Copilul suferă de strabism – strabismul este una dintre principalele cauze ale ambliopiei, așa că dacă observi că cel mic se uită cu ochii încrucișați, ar trebui să să mergi la medicul oftalmolog cât mai curând.

Copilul devine agitat dacă îi acoperi unul dintre ochi – atunci când acoperi ochiul cu care vede bine, copilul poate deveni agitat din cauza că își pierde vederea. Așadar, fă acest test copilului pentru a verifică reacția să – dacă îi acoperi un ochi în timp ce va uități la televizor și se agită, e necesar să mergi la medic.

Cauze ambliopie

Ambliopia apare pe fondul altor probleme de vedere – cele mai frecvente probleme oculare care cresc riscul de ambliopie sunt:

Strabismul – atunci când ochii se uită în direcții diferite, creierul primește două imagini, ceea ce înseamnă că vezi dublu. Pentru a vedea, însă, normal în ciuda celor două imagini, creierul ignoră una dintre acestea – pe cea a ochiului care nu privește în față. În acest fel, ochiul devine leneș.

Eroare de refracție a ochiului – orice eroare de refracție a ochiului, începând de la astigmatism și până la miopie, poate cauza ambliopie. Asta pentru că atunci când un ochi are probleme mai grave decât celălalt, acesta nu se va dezvoltă corespunzător.

Cataractă – cataractă congenitală încețoșează vederea ochiului afectat, împiedicându-l să se dezvolte corespunzător.

Diagnosticare ambliopie

Înainte de a ajunge la vârstă de școală, toți copiii ar trebui să ajungă cel puțîn o dată la un consult oftalmologic. Medicul își va da imediat seama dacă există probleme precum ambliopia.

Ideal ar fi, însă, că cei mici să fie supuși unei examinări oftalmologice la 3 luni, la 3 ani și, de când încep școală, în fiecare an.

Dacă există istoric de ambliopie sau alte probleme de vedere în familie, copilul are risc crescut, de aceea trebuie să fie dus la un specialist pentru un control oftalmologic. Ambliopia poate trece cu ușurință neobservată, însă diagnosticarea precoce este cea care asigura rezultate bune.

Tratament ambliopie

În general, ambliopia se tratează prin forțarea ochiului leneș să funcționeze. Acest lucru se poate face în două feluri:

Prin ocluzie – presupune acoperirea ochiului bun cu un ocluzor (pansament).

Prin picături care încețoșează vederea ochiului bun.

În paralel, se va trata și problema care a cauzat ambliopia, prin purtarea ochelarilor de vedere.

Poate dura câteva săptămâni sau chiar luni până când ochiul leneș ajunge la aceleași performanțe că ochiul bun. Chiar și după recăpătarea vederii la nivelul ochiului slab, medicul oftalmolog va mai recomandă pentru o perioada acoperirea ochiului afectat, întrucât există risc crescut că acesta să se slăbească din nou.

Rareori ambliopia necesită tratament chirurgical, în caz de cataractă sau în cazul unui strabism avansat.

În cazul copiilor diagnosticați timpuriu, vederea este recăpătata complet. Pe de altă parte însă, după împlinirea vârstei de 7-9 ani, ambliopia este mai greu de tratat și rezultatele nu sunt la fel de bune.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218