REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ambulanţele au kilometrajul dat peste cap: unele au atins cifra 600.000

Ambulanţele au kilometrajul dat peste cap: unele au atins cifra 600.000

Replica API 22 octombrie 2011 | 00:00 300

La Constanţa,

La Constanţa,

Reconfirmat în funcţia de manager al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa, dr. Vasile Popescu intenţionează să extindă activitatea din cadrul Serviciului de Ambulanţă prin modificarea parterului clădirii, unde va funcţiona noul dispecerat. Modernizarea sediului clădirii Serviciului Judeţean de Ambulanţă va cuprinde şi separarea activităţii de urgenţă de cea de consultanţă la domiciliu, dar vor exista modificări şi în ceea ce priveşte birourile, farmacia, spaţiului destinat încărcării aparaturii, se vor face săli de curs şi training pentru educaţie medicală şi pentru instruirea permanentă a personalului.

Toată această reabilitare a sediului ar fi trebuit să coste undeva la 12 miliarde lei vechi, însă, în urma licitaţiei, care a fost adjudecată de firma Eucass, Ambulanţa a beneficiat de o reducere substanţială, de 25%, ajungându-se astfel la suma de 8 miliarde de lei vechi, conform dr. Popescu. Firma care se va ocupa de modernizarea clădirii Ambulanţei este administrată de Iusuf Mahir şi se ocupă, printre altele, şi de construcţia locuinţelor ieftine pentru tineri. "Firma care a câştigat licitaţia este Eucass SRL şi am beneficiat şi de o reducere substanţială, de până la 25%. Vom face recompartimentări, reamenajări, vom extinde parterul, vom avea săli de cursuri cât şi multe altele. Sperăm că până de sărbători să înceapă lucrările", a declarat, pentru "Replica" de Constaţa, dr. Vasile Popescu, managerul Ambulanţei Constanţa.

Ambulanţele "se odihnesc" doar când sunt la service

Dacă la capitolul modernizare totul decurge în parametri normali, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre starea parcului auto. "Nu avem ambulanţe suficiente pentru că niciodată nu le avem pe toate în stare de funcţionare, oricât am vrea. Nici nu este posibil. Aceste maşini sunt uzate, unele au chiar şi 600.000 de km la bord. Gândiţi-vă că uzura nu este aceeaşi ca în cazul unei maşini normale, la noi ambulanţele funcţionează non-stop, se odihnesc doar când sunt la service, de aceea ajung în starea în care ajung", a declarat dr. Vasile Popescu. În momentul de faţă parcul auto al Ambulanţei cuprinde 8 ambulanţe de tip C (de resuscitare, cu medic), 46 de tip B (prevăzute cu asistenţi medicali), 14 de tip A1 şi A2 (doar transport, dar dotate cu aparatură medicală) şi 7 pentru consultaţii de urgenţă la domiciliu. Din toate aceste ambulanţe, câte 5-6, chiar şi 10 sunt în service lunar, asta vorbind la nivel de judeţ. Situaţia este una destul de delicată, costurile de raparaţie şi întreţinere sunt destul de mari, o banală revizie pe maşină ajungând undeva la 14 milioane lei vechi. Chiar dacă în momentul de faţă activitatea se defăşoară mai greu din cauza inconvenientelor create de lipsa ambulanţelor de rezervă, există totuşi speranţe că lucrurile se vor îmbunătăţi. "Există o speranţă, avem repartizate de la Ministerul Sănătăţii 8 ambulanţe de tip B, adică cele cu asistenţi medicali. În aceste condiţii problema ar fi rezolvată, vom avea suficiente ambulanţe. Sperăm să le primim până în martie 2012", a mai adăugat dr. Vasile Popescu.

Ambulanţa a achiziţionat anvelope de 115.000 lei

Până la sosirea noilor ambulanţe, cele vechi vor fi echipate cu anvelope de iarnă. Deja s-a rezolvat această problemă în proporţie de 90 %. "Ne-am ocupat de această treabă din vară. În anii trecuţi am păţit-o, iar anul ăsta ne-am luat măsurile de precauţie", a ţinut să mai specifice managerul Serviciului de Ambulanţă Constanţa. Au fost achiziţionate 96 bucăţi anvelope de vară şi 162 bucăţi anvelope de iarnă, valoarea totală a achiziţiei ajungând undeva la 115.000 lei noi fără TVA. O altă dorinţă a celor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa este aceea de a înfiinţa cele două substaţii de ambulanţă din Mihail Kogălniceanu şi Cobadin. "Aceasta ar prezenta o mare realizare. Nu trebuie să fii foarte inteligent pentru a-ţi da seama că s-ar scuti extrem de mult din timpul alocat drumului către pacientul suferind, către solicitări. În 2012 sperăm ca Ministerul Sănătăţii să ne aprobe cele două substaţii", a mai adăugat dr. Popescu.

Popescu îşi testează subalternii

Dacă cele două probleme de mai sus sunt pe cale să fie rezolvate, nu mai rămâne decât să se facă evaluarea anuală a personalului, acţiune care se va derula până pe 20 noiembrie. Aceasta îi va viza pe medici, ambulanţieri şi asistente medicale şi va consta în două probe: cea teoretică şi cea practică. Dacă vor exista cadre medicale care vor pica examenul, acestea vor fi puse cu "burta pe carte", urmând a se mai organiza o nouă evaluare. "Nu ne facem probleme în acest sens, avem oameni foarte pregătiţi", a declarat dr. Vasile Popescu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614