REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ambulanţele au ordin să preia oamenii străzii şi să-i adăpostească

Ambulanţele au ordin să preia oamenii străzii şi să-i adăpostească

Replica API 28 ianuarie 2012 | 00:00 186

Dispoziţie valabilă până pe 8 februarie, când se mai domoleşte gerul

Dispoziţie valabilă până pe 8 februarie, când se mai domoleşte gerul

Urgenţele spitalelor constănţene preiau, în această perioadă, cazuri sociale şi traumatisme survenite în urma alunecărilor pe gheaţă. Acestea nu sunt singurele probleme care ţin medicii în alertă, vremea fiind extrem de imprevizibilă. Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a solicitat, încă din seara de joi, 26 ianuarie, ca ambulanţierii să patruleze în judeţ pentru a prelua oamenii străzii în vederea transportării la azilele de bătrâni. Dispoziţia în acest sens a sosit de la Ministerul Sănătăţii abia vineri seara şi este valabilă până pe data de 8 februarie, când se presupune că vremea nu va mai fi atât de geroasă.

Căminul de Bătrâni de pe strada Unirii, zona Faleză Nord, este cu obloanele semi-trase din cauza vremii nefavorabile. Cei mai mulţi dintre angajaţi nu au ajuns la muncă în ziua de vineri, telefoanele fiind preluate de paznicii instituţiei, iar bătrânii fiind îngrijiţi de cele câteva asistente medicale care au reuşit să ajungă la serviciu. În condiţiile date, singurul loc din Constanţa, unde oamenii străzilor au asigurată asistenţa medicală necesară, dar şi găzduirea, este Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa. Numai în cursul zilei de vineri, 3 cazuri sociale au fost preluate de UPU. "Avem trei cazuri sociale în Urgenţă, li s-a asigurat tratamentul, persoanele au fost igienizate, schimbate de haine şi hrănite cu mese calde. Unul din cazuri a fost rezolvat pe deplin, familia fiind în drum spre noi pentru a lua persoana. Celelalte două cazuri au intrat în grija asistenţilor sociali", au declarat cadrele medicale din cadrul UPU. Contrar agitaţiei generalizate, ziua de vineri nu a fost extrem de aglomerată la spital. Până la orele 14.00 erau înregistrate 100 de prezentări, dintre care 20 de traumatisme. "Paradoxal, putem spune că a fost o zi normală, lejeră. Nu am avut cazuri multe, nici traumatismele rezultate din urma alunecării pe gheaţă nu au fost mai multe decât în mod normal, pesemne că lumea a înţeles ceva din toate astea. Sfătuiesc constănţenii, în special bolnavii cronici şi vârstnicii, să nu se aventureze la drum, să nu iasă din casă dacă nu este cu adevărat nevoie. Trebuie să se protejeze singuri pe cât posibil", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, dr. Rodica Tudoran, medicul şef al Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.

Băgat în spital cu traumatism cranian

La Medgidia a existat un incident destul de grav. Un tânăr a fost lovit în cap cu o lopată, ajungând la spitalul Medgidia cu un traumatism cranian. "S-a prezentat un tânăr cu traumatism cranian. Din câte mi-a spus, a fost lovit cu lopata în cap intenţionat", au declarat cadrele medicale din Medgidia. Pentru prevenirea unor complicaţii, medicii au hotărât să-l transfere la spitalul din Constanţa. "Aşteptăm Salvarea de la Constanţa să vină să-l ia. Este bine să-l vadă un neurochirurg pentru că, în situaţii de genul acesta, pot apărea complicaţii ulterior", au spus medicii. Din sursele noastre, se pare că bărbatul s-ar fi lovit singur la cap, rezultatul fiind un traumatism cranian. În schimb, la Mangalia a fost destul de linişte pe holurile Urgenţei. Nu au existat incidente. Doar vreo două persoane care au vrut să se adăpostească în unitatea spitalicească din cauza frigului năprasnic. "Nu au fost evenimente neplăcute. Nu avem pacienţi căzuţi pe gheaţă. Este o persoană, sau două, care vor fi adăpostite la Pavilionul C din cadrul spitalului. Vor fi supravegheate de paznic şi vor sta acolo până va trece frigul", a declarat dr. Liviu Mocanu, managerul Spitalului Municipal Mangalia.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218