REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ambulanţierii sunt surmenaţi, se plâng că nu au timp nici să mănânce

Ambulanţierii sunt surmenaţi, se plâng că nu au timp nici să mănânce

Replica API 13 iulie 2012 | 00:00 127

Ministerul Sănătăţii nu are încă veşti bune pentru Constanţa

Ministerul Sănătăţii nu are încă veşti bune pentru Constanţa

Situaţia Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa este din ce în ce mai critică întrucât întâmpină mari dificultăţi în desfăşurarea activităţii. Deficitul de personal, dar şi valul de solicitări, ce s-a produs odată cu sosirea sezonului estival, stoarce de puteri angajaţii Ambulanţei, aceştia declarând că abia au timp să bea apă, de mâncare nici nu mai poate fi vorba. Încă de pe data de 7 iulie, solicitările au explodat, în ziua respectivă înregistrându-se 358 de cazuri, dintre care 10 lipotimii, iar pentru a rezolva toate problemele semnalate, 55 de echipaje au fost nevoite să se deplaseze în teren pe parcursul a 24 de ore. Un salt şi mai mare a fost înregistrat în data de 10 iulie, când numărul solicitărilor s-a ridicat la cifra de 429, dintre care 20 au fost lipotimii, 57 de ambulanţe fiind nevoite să se deplaseze în teren pentru a le da curs. În zilele următoare, chiar dacă numărul solicitărilor a scăzut uşor, lipotimiile au fost în creştere, ajungând şi la 23 într-un interval de 24 de ore, lucru ce pune pe jar ambulanţierii, care sunt nevoiţi să lucreze la foc automat timp de 12 ore, chiar mai mult, dacă situaţia o impune. Chiar dacă situaţia este mai mult decât dramatică, Ministerul Sănătăţii încă nu are veşti bune pentru Constanţa, o posibilă deblocare a posturilor fiind discutată abia în luna august.

Ambulanţierii fac ore suplimentare, muncesc câte 12 ore la foc automat

Până la deblocarea posturilor, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa este nevoit să-şi desfăşoare activitatea la parametri ce solicită angajaţilor eforturi supraomeneşti, întrucât vieţile oamenilor sunt prioritare. În acest scop, ambulanţierii muncesc câte 12 ore la foc automat, neavând timp nici să bea apă. Din acest context face parte şi Nicolae Cosmin Diaconescu, angajat pe postul de ambulanţier în cadrul SAJ de aproximativ 5 ani, care ne mărturiseşte că o tură de muncă îl epuizează la maxim.

Reporter: Cum se desfăşoară o zi de muncă în această perioadă?

Nicolae Cosmin Diaconescu: Acum, în plin sezon, solicitările s-au dublat, este destul de obositor pentru noi. În plus, căldura este cruntă şi o simţim toţi pe pielea noastră. Cazurile de lipotimii au crescut, accidentele rutiere, trebuie să le dăm curs la toate.

Rep.: Cam câte solicitări aveţi pe zi numai dumneavoastră?

N.C.D.: Acum depinde şi de echipaje, sunt cu medic sau fără. Noi, cei cu medic avem cam 10 solicitări. Ceilalţi colegi care lucrează cu asistenţi ajung şi la 15 solicitări pe zi.

Rep.: Având în vedere că lucraţi la foc automat, mai aveţi timp de o pauză?

N.C.D.: Timpul este ca scurt, nu avem timp să servim masa. Facem totul printre picături.

Rep.: Din cauza oboselii acumulate, nu vă este teamă că aţi putea avea de suferit în trafic?

N.C.D.: Acesta este serviciul. Riscurile ni le asumăm, încercăm să fim cât mai atenţi, ne concentrăm asupra traficului, mai ales că a început sezonul estival şi e foarte aglomerat. Se ajunge un pic mai greu la caz, este adevărat, dar nu avem ce face.

Rep.: Zile libere aveţi? Cum staţi la acest capitol?

N.C.D.: Liberele de pe grafic, dar, momentan, suntem chemaţi la muncă suplimentar pentru că nu se face faţă cu personalul existent. Acum, aşteptăm să ni se dea recuperările. După cum spuneam, programul fiind foarte încărcat, solicitările foarte multe, ne vedem cu colegii doar dimineaţa la începutul programului şi la sfârşit, la predarea turei.

Rep.: Câte ore munciţi?

N.C.D.: Muncesc 12 ore, sunt la tura 12 cu 24, dar sunt zile când apar curse în ţară pentru transferul pacienţilor către alte spitale, iar atunci este mai greu pentru că depăşim orele de program. S-a întâmplat, spre exemplu, dacă eram într-o tură de zi, în loc să ies la ora 19.00, am ajuns acasă pe la 22.00.

Rep.: În aceste condiţii, cât mai puteţi continua astfel?

N.C.D.: Nu ştiu, poate se mai gândesc alţii pe la noi, se mai deblochează nişte posturi. Aşteptăm.

Iar cum situaţia nu era încă destul de disperată, demisiile curg la SAJ. Numai în decursul a 2 luni de zile, alţi 6 angajaţi au plecat din sistem, medici, asistenţi medicali, dar şi personal TESA. "Au plecat. Au ieşit şi la pensie, alţii au plecat prin străinătate, câteva au ieşit din concediul pentru creşterea copilului şi nu s-au mai întors la noi. Nu avem ce face, este cruntă situaţia. În acest ritm ne vom pierde tot personalul", a declarat, pentru "Replica", dr. Vasile Popescu, managerul SAJ Constanţa. Încă un lucru care bagă "beţe în roate" unei bune desfăşurări a ativităţii medicale, este deschiderea substaţiilor sezoniere. Dacă în week-end-ul trecut s-au deschis în Costineşti şi Eforie Nord, în acest week-end se va deschide în Neptun, unde personalul va fi detaşat din staţiile deja existente. Potrivit managerului SAJ, pe toată raza judeţului Constanţa activează în momentul de faţă 139 de asistenţi medicali din 153 necesarul aprobat, 145 de şoferi şi ambulanţieri din necesarul de 190 şi 21 de medici din necesarul de 42. "Avem aproximativ 350 de persoane angajate însă ne desfăşurăm activitatea cu 280 întrucât există şi concediile. Este foarte greu", a mai spus dr. Vasile Popescu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218