REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.6° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.6° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ameliorarea prognosticului în melanomul malign

Ameliorarea prognosticului în melanomul malign

Replica API 22 ianuarie 2020 | 00:00 607

Melanomul malign reprezintă o formă de cancer dezvoltat în țesuturile pigmentate, precum piele, ochi, intestine, deși incidența este considerabil crescută la melanomul de piele. Din cauza unui număr de factori, cel mai întâlnit fiind expunerea neprotejată la soare, melanomul malign apare din ce în ce mai frecvent, însă, depistat la timp, poate fi tratat, cu risc de recidivă foarte scăzut.

Cauze și factori de risc

Deși o cauză clară, universal valabilă, pentru apariția melanomului, nu s-a stabilit în prezent, există o serie de condiții favorabile apariției acestuia, precum și factori de risc specifici. Principalii factori de risc sunt tipul de piele, frecvența alunițelor prezente pe corp și expunerea la soare. Așadar, persoanele cu piele deschisă și foarte deschisă la culoare sunt mai predispuse la formarea melanoamelor maligne, față de persoanele cu piele mai închisă. Populațiile Europei și Americii Centrale sunt mai expuse la această formă de cancer, spre deosebirile de popoarele asiatice, africane și creole. Cel mai mare risc de melanom îl prezintă persoanele roșcate, cu pistrui.

Un alt factor de risc important îl constituie prezența nevilor sau a alunițelor, pe corp. Astfel, deși majoritatea alunițelor de pe corp nu vor progresa în formă cancerigenă, o prezență ridicată la număr de alunițe (mai mult de 100) sau a unor alunițe cu formă neobișnuită pot reprezenta un indicator pentru apariția sau formarea melanomului. Alunițele pot fi de mai multe feluri, însă cele mai problematice sunt nevii melanocitari multipli și nevii displazici (atipici).

Persoanele cu un număr mare de alunițe pe corp pot avea o afecțiune numită Sindromul Nevilor Displazici, care presupune prezența a mai mult de 50 de nevi pe suprafața corpului, dintre care cel puțin 3 au formă atipică. Cei cu SND au un risc mai ridicat față de restul populației pentru melanom malign.

Nu în ultimul rând, expunerea îndelungată și fără protecție SPF la soare este o cauză pregnantă a formării melanomului malign. Acest risc este accentuat de expunerea deasă (în fiecare vară), pe perioade lungi (câteva ore), cu aplicare precară sau rară a cremei de protecție, în timpul orelor de radiație solară foarte ridicată (11 dimineața – 3 după amiază). De asemenea, arsurile solare din copilărie și adolescență pot fi un factor de risc pentru dezvoltarea melanomului la maturitate.

Alături de expunerea necorespunzătoare la soare se află și utilizarea dispozitivelor artificiale de bronz pe bază de lumină UV (solare). Pe lângă acești factori de risc principali, înaintarea în vârstă aduce cu sine un risc în plus de formare a melanomului malign.

Există, de asemenea, o afecțiune numită xeroderma pigmentosum, o condiție genetică moștenită, care afectează capacitatea corpului de regenerare celulară după expunerea la raze ultraviolete. Persoanele cu xeroderma pigmentosum reprezintă o categorie de risc pentru dezvoltarea melanomului malign.

Măsuri de prevenție pentru ameliorarea prognosticului de melanom malign

Cea mai importantă măsură de prevenție constă în conștientizarea factorului de risc ridicat la persoanele cu piele predispusă la formarea melanomului și monitorizarea condiției acesteia în mod frecvent. Astfel, persoanele cu piele deschisă și foarte deschisă la culoare, cu pistrui și/sau alunițe, trebuie să își facă un examen dermatologic anual sau o dată la 6 luni, în funcție de recomandarea medicului specialist. Pentru alunițe și alte formațiuni pigmentare, este recomandată efectuarea unei proceduri de evaluare numită hartă a alunițelor. Prin aceasta se poate stabili atât caracterul fiecărei formațiuni distincte, dar se creează și un istoric al evoluției acestora, așa încât să poată fi monitorizate.

Un melanom malign depistat la timp poate fi extirpat fără probleme, dar pentru aceasta este nevoie de monitorizare dermatologică regulată. Astfel, pentru identificarea distincției dintre o leziune pigmentară malignă și una benignă se utilizează, adesea, o procedură numită dermoscopie.

Un alt aspect important în prevenția anti melanoame este protecția solară. Acest lucru nu înseamnă doar folosirea cremelor de protecție, cât și expunerea cât mai rară la soare, mai ales pe timpul verii, în intervalele orare nerecomandate. Acest lucru este important deoarece nu există, în prezent, studii concludente care să ateste faptul că loțiunile cu factor SPF pot preveni formarea melanomului malign. Ele sunt deosebit de utile pentru prevenirea arsurilor solare, a fotosensibilității și a fotoîmbătrânirii pielii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920