REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

AMENDĂ COLOSALĂ primită de PRIMARUL din EFORIE din cauza unor ROMI EVACUAŢI!

AMENDĂ COLOSALĂ primită de PRIMARUL din EFORIE din cauza unor ROMI EVACUAŢI!

Replica API 15 iulie 2020 | 00:36 2966

Probleme pentru primarul din Eforie, Robert Șerban! I se trage de la scandalul romilor pe care i-a evacuat în 2013, demolându-le casele pe care și le-au construit cu ani în urmă. O parte dintre aceștia, susținuți de Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii, au obținut obligarea primarului să le pună la dispoziție noi locuințe. Numai că, edilul și Consiliul Local nu s-au resemnat. Așa că, a fost amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, începând cu data de 11.04.2017, până la executarea obligaţiei de atribuire a locuinţelor. Trebuie să plătească și 100 lei/zi întârziere, pentru fiecare reclamant, începând cu aceeași dată și până la la executarea obligaţiei de atribuire a caselor.

Robert Şerban

În anul 2013, Primăria Eforie dădea ordin de demolare a unui „cartier” de romi. Era vorba de mai multe construcţii improvizate abuziv pe un teren al primăriei, în care locuiau câteva zeci de romi, unii dintre ei posesori ai unor buletine de identitate în care se menţionează că domiciliază în Eforie. Alţii în schimb, erau veniţi din diferite alte colţuri ale ţării. Demolarea a intrat rapid în atenţia opiniei publice, existând chiar şi reacţii internaţionale, prin care diverşi cetăţeni condamnau demersul primăriei! La presiunile „publicului”, romii au fost cazaţi în internatul liceului din Eforie. În 2014, câteva familii au ajuns să fie cazate în patru containere modulare tip locuinţă, special achiziţionate de administraţia locală pentru ele.

DSP a constatat că spațiile în care au fost mutați sunt insalubre și nesigure

Este de remarcat faptul că, tot în 2014, Serviciul de Control în Sănătate Publică, din cadrul DSP, urmare a controlului realizat, a constatat că internat în acre au fost cazați unii dintre ei, însă pereții clădirii sunt deteriorați și afectați de infiltrații și mucegai. DSP a mai constatat că, la acea vreme, în imobil locuiau 60 de persoane din care 25 sunt copii, iar încălzirea se făcea cu reșouri și radiatoare. În ceea ce privește cazarea de la școala veche, acesta nu era racordat la rețelele de apă, canalizare și energie electrică. Și aici, pereții erau deteriorați, afectați de infiltrații și mucegai, tavanele fiind căzute. Grupul sanitar era improvizat (groapă de pământ). Cu alte cuvinte, DSP a concluzionat că starea de igienă a persoanelor care locuiesc aici este precară ( copii desculți, dezbrăcați, nespălați, etc).

Astfel, s-a apreciat faptul că, în speță, nu a avut loc o operațiune de mutare a romilor, cât timp primăria și Consiliul Local nu au reușit să ofere condiții minime pentru locuit, ci o evacuare a acestora din spațiile unde au locuit timp de mai mulți ani, construite de ei sau de antecesorii lor, pe terenul aparținând unității administrativ teritoriale.

Și-au găsit dreptatea în instanță !

Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii (Romani CRISS) s-a autosesizat la acea vreme și a venit în sprijinul celor evacuați. A deschis acțiune în instanță, obținând o hotărâre definitvă prin intermediul căreia primarul este obligat să le pună la dispoziție locuințe. A solicitat anularea dispoziției de demolare 296/19.09.2013, ca fiind nelegală și emisă cu exces de putere și obligarea la repararea pagubei cauzate, prin plata de daune morale și materiale către reclamanții persoane fizice și prin acordarea unor locuințe care să respecte exigențele minime de locuit.

Primarul și Consiliul Local, AMENDAȚI pentru că nu au respectat hotărârea!

Robert Șerban și Consiliul Local nu s-au resemnat, sfidând hotărârea magistraților. Așa că, au fost amendați. ”Obligă pârâtul Primarul Oraşului Eforie la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, începând cu data de 11.04.2017, până la executarea obligaţiei de atribuire a unor locuinţe care să respecte dispoziţiile anexei I din legea 114/1996 potrivit Sentinţei civile 744/CA/ 01.06.2016 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosar 6104/118/2015. Obligă pârâţii la plata unei penalitati în cuantum de 100 lei/zi întârziere, pentru fiecare reclamant , începând cu data de 11.04.2017, până la la executarea obligaţiei de atribuire a unor locuinţe care să respecte dispoziţiile anexei I din legea 114/1996”, se arată în minuta instanței. Pe 15 mai, primarul și Consiliul Local au formulat recurs, sperând să obțină indulgență din partea Curții de Apel Constanța.

Edilul nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
MOARTE TIGANILOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOR!
4
3
Aici se pot face comentarii caci Serban nu are contract cu replica.
4
0
Sa plateasca primarul din salariu lui , nu din bugetul local. A facut destule avere are de unde. Il mai voteaza dracu.
4
4
in timp ce romanii se chinuiesc cu rate pt 30 de ani. De ce pt romanii necajiti nu se face nimic si pt astia fara o zi de munca toata lumea se da peste cap?
23
1
Daca etnici romani,maghiari,polonezi,ar face la fel ca tiganii,ce s-ar intampla oare? Oare legile nu sunt la fel petru toti cetatenii romani? Pai hai atunci sa ne declaram cu totii etnici rromi,ca sa putem sa ne facem case unde ni se scoala,sa facem ce ne taie capul .
23
2
Sa fie mutati din cociabe in palate ? Nu le este rusine ?
13
2
Ciorile astea au numai drepturi,mai putin dreptul la munca,primarul este vinovat pt ca atunci cand i-a demolat nu ia facut sapun
21
2
centrul criss al romilor sa zica cati bani europeni au primit si sa le asigure transferul pasnic la sediul lor tuturor tiganilor din judetul constanta.Si apoi sa mearga pe urmele lui brailoiu si psd-ului ce da pomeni, iar justitia sa faca bine si sa platesca din pensii si salarii daunele si pagubele produse de cei atat de neindreptatiti.
8
1
bine iaufacut.tiganii trebuie facuti sapun
15
1
Care va sa zica e discriminare cand "domnii"construiesc abuziv?
18
2
Deci votam Noua Dreapta sa avem grija mai bine de ei.
13
0
Un om cinstit munceste toata viata si nu reuseste sa isi cumpere un apartament. Astora trebuie sa li se dea gratis locuinta? Si nu orice locuinta, ci la standarde europene ! si sa li se plateasca si apa, si curentul Ce justitie este asta?
27
0
La munca nu la hotie mocangeala si asistenta sociala
21
0
Dobitocilor tineti cu tiganii.Orice le oferi ei aduc imobilul la stadiul de bordei.
20
0
Decat sa fii primar cum e prostul asta mai bine stai acasa.
6
11
Documenteaza_te intai! Primaria le-a platit ani de zile apa si curentul,sunt hoti,nu vor sa munceasca,sa se spele,sparg casele vecinilor!! Nu au mutatii in oras.Vor drepturi pe care nu le merita!
25
0
rom sau roman tot dracul ala este
7
16
scape de tot de tigani,turci toate ciorile astea nespalate din eforie
22
1
Ba sunteti tampiti. Sunt atatia oameni nevoiasi care traiesc in conditii greu de imaginat si voi le dati dreptate ciorilor? Ne-am cam saturat ca drepturile omului sa fie facute penttu horacai. Ciorii poti sa-i dai un palat si tot o sa scoata pardoseala din lemn ca sa faca focul cu ea in mijlocul camerei.
38
0
atentie bizoni!tiaganul sta pe linga roman,sa.l fure,safure apa,curent,etc.Daca averi o familie de tigani,turci sau romani,pe scara,cumparati in alta parte apartament.veti regreta amarnic!
28
0
cand ii da afara pe tigani prin europa ca se instaleaza nelegal pe unde vor, acolo nu se dau amenzi.. prostia romaneasca 2.0
36
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367