REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Amenzi de 70.000 lei, date de Garda de Mediu pe litoral, de la începutul sezonului

Amenzi de 70.000 lei, date de Garda de Mediu pe litoral, de la începutul sezonului

Replica API 16 iulie 2012 | 00:00 156

Problema cea mare este zgomotul, mai ales la Eforie

Problema cea mare este zgomotul, mai ales la Eforie

Perioadă destul de agitată pentru reprezentanţii Gărzii de Mediu Constanţa. Inspectorii acţionează zilnic pe litoral şi în restul judeţului, cu preponderenţă în weekend, când numărul turiştilor veniţi la mare creşte. Astfel, potrivit comisarului-şef Vasile Petro, şeful Gărzii de Mediu Constanţa, sesizările primite nu vizează numai aspecte legate de salubrizare, ci şi de poluarea fonică cu care se confruntă o parte din turişti, în special cei mai în vârstă.

Reporter: Spuneţi-ne cum a decurs până acum acest sezon estival şi ce acţiuni aţi întreprins?

Vasile Petro: De circa trei săptămâni am început controalele de specialitate privind salubrizarea, deşeurile şi altele, cum ar fi cele legate de poluarea fonică, în special pe litoral, unde s-au înregistrat cele mai multe reclamaţii.

Ultima săptămână a fost ceva mai agitată decât celelalte.

Rep.: Cam câte sesizări primiţi, în medie, saptamânal şi de la cine?

V.P.: În principiu, sesizările vin mai ales în weekend, când şi turiştii sunt mai mulţi. Toată lumea ştie că în cursul săptămânii nu prea e lume pe plajă, iar cluburile nu au nici ele clienţi. Dar în weekend încep să apară. În medie, primim 7-8 sesizări pe zi ce lumt, în weekend. În cursul săptămânii nu primim. De asemenea, de la începutul sezonului până în prezent am primit cam 20 de sesizări pentru zgomot. De remarcat că de când a fost înfiinţată Poliţia Locală, o parte din sesizări se duc şi la ei pentru soluţionare, nu mai vin toate la noi.

Rep.: Dar cu verificările cum staţi?

V.P.: Săptămâna aceasta am avut în jur de 30 de controale, în Mamaia şi în celelalte staţiuni, am dat avertismente şi mai multe amenzi. Cea mai mare amendă a fost de 10.000 lei. La începutul săptămânii viitoare aştept rezultatele controalelor, pentru a le centraliza, fiindcă sunt multe controale neterminate. Cuantumul total al amenzilor aplicate de la începututl sezonului estival până în prezent se ridică undeva la 70.000 lei. Dar faţă de alţi ani, se pare că situaţia din staţiunea Mamaia s-a mai îmbunătăţit.

Rep.: Dar unde credeţi că aveţe cele mai multe bătăi de cap? De unde au venit cele mai multe sesizări?

V.P.: Păi, de exemplu, acum ne pregătim să acţionăm pe zona "Belona" din Eforie. Acolo sunt mai multe cluburi care se pare că nu respectă limita de decibeli, plus terasele de pe marginea acelor alei, unde fiecare are manelele ei, fiecare cu altă muzică, cu alt gen, nici nu mai şti ce e acolo. Însă dinspre hotelul Europa se aud toate odată şi e deranjant. Nu am fost sesizaţi de cei de la Europa, dar ne vom merge şi vom lua măsuri. În general ne confruntăm şi cu reticenţa unor agenţi economici, care au tot feul de reacţii, tot felul de izbucniri. Agenţii economici care prestează astfel de servicii pe litoral nu au învăţat încă faptul că fiecare cetăţean, fiecare turist, trebuie să se bucure de pătrăţica lui, să nu fie deranjat. Pot fi găsite soluţii pentru ambele categorii, atât pentru cei care vin să se distreze, dar şi pentru cei veniţi să se relaxeze, dar asta presupune investiţii, iar românul este obişnuit numai să câştige, nu să şi investească. există metode de prin care pot fi izolate fonic acele discoteci, pentru a nu deranja. Dar mai avem până să învăţăm să fim civilizaţi întrutotul.

Rep.: Cum reuşiţi să vă descurcaţi, dat fiind numărul mare de localuri de pe litoral? Faceţi faţă? Cine vă ajută?

V.P.: Am primit ajutoare din ţară, au venit colegi de-ai noştri de la Ialomiţa, Călăraşi, Brăila şi Galaţi. Aceştia sunt detaşaţi pe anumite perioade. Azi (vineri n.r.) pleacă 6 dintre ei, iar alţii 4 au venit în locul lor, urmând ca luni să vină alte echipe. Noi mai suntem ajutaţi şi de Jandarmerie, în anumite situaţii, însă când este vorba de controale de specialitate, care ţin strict de Garda de Mediu, mergem singuri în control.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218