REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

AMENZILE date în STAREA de URGENȚĂ sunt ANULATE pe BANDĂ RULANTĂ

AMENZILE date în STAREA de URGENȚĂ sunt ANULATE pe BANDĂ RULANTĂ

Replica API 10 septembrie 2020 | 00:00 1520

Un bărbat din Cogealac a fost sancționat, în perioada Stării de Urgență, cu amendă în valoare de 2.000 de lei pentru nerespectarea Ordonanțelor Militare. Însă, acesta a cerut anularea procesului verbal de contravenție, în instanță, magistrații dându-i câștig de cauză. Precizăm că nu este singurul caz de acest gen.

Mai exact, la data de 17.04.2020 , un bărbat a fost sancționat contravențional de către intimatul Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, prin Postul de Poliție Agigea, cu amendă în cuantum de 2.000 lei, întocmindu-i-se Procesul Verbal de Constatare și Sancționare a Contravenției, pentru săvârșirea contravenției prevăzute de art. 1 din Ordonanța Militară nr.3/2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19. Ca situație de fapt, în procesul verbal de contravenție contestat s-a reținut în sarcina acestuia că, în ziua respectivă, la ora 15.40, a se afla pe o stradă din Agigea, fără a respecta regulile de circulație privind prevenirea răspândirii COVID-19, adică nu avea declarația pe propria răspundere.

A cerut anularea amenzii în instanță

Bărbatul sancționat s-a adresat instanței, precizând ca motivare: ”Curtea Constituțională a declarat neconstituționalitatea dispozițiilor art.28 din O.U.G. nr.1/1999 și a O.U.G. nr.34/2020, în ansamblul său. Prin urmare, procesul verbal de contravenție contestat devine nul, nemaifiind oportună probarea temeiniciei acestuia”.

Ce a decis instanța

Instanța a apreciat că ”declararea neconstituționalității textului legal în baza căruia a fost constatată și sancționată fapta petentului conduce la lipsa trăsăturii legalității contravenției . Or, nemaiexistând un temei legal pentru sancționarea faptei, urmare Deciziei Curții Constituționale nr.152/06.05.2020, instanța concluzionează că se impune anularea procesului verbal contestat, fără a mai analiza temeinicia acestuia. În sprijinul unei astfel de concluzii, instanța mai reține că intimatul însuși, invocând Decizia Curții Constituționale nr.152/2020, ale cărei efecte au fost analizate în precedent, a achiesat la plângerea petentului încă din etapa premergătoare stabilirii primului termen de judecată, prin depunerea întâmpinării, în care a menționat faptul că se impune admiterea plângerii contravenționale și anularea actului sancționator atacat”. Prin urmare, amenda a fost anulată.

Și, așa cum este precizat mai sus, nu este singurul caz de câștig în instanță. Spre exemplu, înspre finele lunii august, un bărbat a câștigat, în instanță, anularea amenzii, după ce fusese sancționat cu 2.000 de lei, pe raza Secției 5 Poliție. Mai exact, acesta se deplasa pe bulevardul Aurel Vlaicu și nu avea asupra sa declarația.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
P.L.isi facea de cap crezanduse zeii de neinlocuit !
0
0
trebuiau anula
0
0
Daca nu dadeau amenzi nu erati disciplinati. Si-au facut datoria. Acum covid oricum e un abuz ca nu se stie ce si cum, insa pe vremea aia nu stiam daca traim sau murim toti.
0
1
Sa traga la raspundere si gunoaiele ale a de militieni care au dat amenzile
3
0
Pai toti astia care au dat amenzi, mi se pare normal ca ei sa fie vaccinati obligatoriu cu noile vaccinuri. E ceva logic.
4
0
inca o data se dovedeste faptul ca atunci cand le dai prostilor prilejul de a face rau , atunci sa te tzii...!
10
0
de la politia LOCALA EFORIE SUD TE AMENDA CU JAPCA CU TOT CU DECLARATIE TE ASTEPTA CAND IESAI DIN MAGAZIN SI TE AMENDA NISTE CURVE ORDINARE!!
10
2
TOTI JEGOSII IEFTINI DE AGENTI CU VESTA GALBENA ERAU CU TUPEU de zici ca noi, populatia , am fi creat acest kkt de virus!
13
2
Si cu cata placere dadeau amenzi organele atunci... Era un festival de abuzuri. Se credeau dumnezei. Erau la butoane.
14
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367