REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Americanii cred că rușii vor amplasa arme nucleare în Belarus

Americanii cred că rușii vor amplasa arme nucleare în Belarus

Replica API 21 ianuarie 2022 | 01:17 715

Statele Unite sunt îngrijorate de un proiect de reformă constituţională în Belarus ce ar permite desfăşurarea de arme nucleare ruseşti pe teritoriul acestei ţări care se învecinează cu Ucraina şi Polonia, a declarat marţi reporterilor un înalt oficial al Departamentului de Stat, informează AFP preluat de agerpres.

În plus, exerciţiile militare ruso-belaruse anunţate marţi de Minsk "sunt mult peste normă" şi ar putea prevesti o prezenţă militară permanentă a Rusiei în fosta republică sovietică care a rămas unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei, a declarat presei oficialul american sub protecţia anonimatului.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko intenţionează să promoveze reformele constituţionale într-un referendum care ar putea avea loc în februarie.

"Aceste modificări constituţionale ar putea indica faptul că Belarus intenţionează să permită staţionarea forţelor nucleare şi convenţionale pe teritoriul său", conform sursei citate.

Prezenţa armelor nucleare la frontierele UE "ar reprezenta un risc pentru securitatea europeană şi ar putea necesita un răspuns", a avertizat ea.

Diplomatul american a apreciat că Moscova exploatează astfel slăbiciunile preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, al cărui regim a fost slăbit de o mişcare amplă de protest în 2020.

În ceea ce priveşte exerciţiile ruso-belaruse, momentul ales trezeşte temerea că Rusia ar putea staţiona trupe în Belarus sub pretextul unor exerciţii militare cu scopul, potenţial, de a ataca Ucraina.

Sursa diplomatică americană nu a precizat numărul soldaţilor ruşi prezenţi în Belarus, dar a subliniat că "numărul lor depăşeşte ceea ce ne-am putea aştepta de la exerciţiile normale". Un exerciţiu normal trebuie notificat cu 42 de zile înainte când este vorba de 9.000 de soldaţi. Dacă sunt 13.000, în mod normal sunt necesari observatori străini. Dar ceea ce se întâmplă acum este complet diferit", potrivit stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102