REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Americanii finanţează Direcţia de Sănătate Constanţa cu 10 mii de dolari pentru combaterea cancerului de col uterin

Americanii finanţează Direcţia de Sănătate Constanţa cu 10 mii de dolari pentru combaterea cancerului de col uterin

Replica API 18 august 2012 | 00:00 115

Angajatele Dobrogea Grup SA, consiliate de medici străini

Angajatele Dobrogea Grup SA, consiliate de medici străini

Medicii militari din SUA combat cu mii de dolari cancerul de col uterin la Constanţa. Au decis să aloce fondurile necesare pentru testarea gratuită a 750 de femei, iar vineri au consiliat angajatele Dobrogea Grup SA, cărora le-au înmânat 500 de vouchere.

Veşti bune pentru Constanţa. Reprezentanţii 4th Medical Battallion, 4th MLG din cadrul Armatei Statelor Unite ale Americii finanţează Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa cu 10.000 de dolari pentru testarea gratuită a femeilor din judeţul nostru, în cadrul programului de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Angajatele societăţii producătoare de pâine Dobrogea Grup SA din Constanţa sunt incluse deja în programul de testare. Ele au fost vizitate de medicii americani, în cursul zilei de vineri, pentru a fi consiliate cu privire la cancerul de col uterin. Motivul pentru care societatea producătoare de pâine a fost aleasă pentru a beneficia de 500 de vouchere, ne spune dr. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, este acela că în cadrul instituţiei sunt extrem de multe femei pe metru părtrat. "Am început parteneriatul cu al patrulea batalion medical al armatei SUA începând cu simpozionul legat de traumatologia de război, care a fost organizat la Constanţa cu ceva timp în urmă. În bunele relaţii pe care le avem, dânşii s-au oferit să doneze 10.000 de dolari DSP-ului şi populaţiei feminine din judeţ, pentru a face un număr de aproximativ 750 de testări Babeş Papanicolau. Am stat şi ne-am gândit unde sunt cele mai multe femei, pe metrul pătrat, ca să zic aşa, şi am luat în considerare societatea comercială Dobrogea. Aici vor fi 500 de testări, iar restul de 250 le vom distribui în Constanţa", a declarat, pentru "Replica", dr. Constantin Dina. Prezente în număr mare la întâlnirea cu medicii americani, angajatele au ascultat cu mare interes sfaturile, dar şi riscurile unei astfel de boli.

Angajatele Dobrogea, indecise cu privire la testul Babeş Papanicolau

Chiar şi aşa, multe dintre ele s-au arătat nehotărâte cu privire la efectuarea testului Babeş Papanicolau. "Întâlnirea a fost interesantă, iar testul sperăm să fie util aşa cum se preconizează. Mi-am mai făcut acest test, dar acum multă vreme. Nu ştiu dacă îl voi face acum, nu m-am decis, o să am în vedere", a declarat, Mariana Avram, angajată la Dobrogea S.A. Pe parcursul întâlnirii, medicii americani au explicat cât de important este testul dar şi ce implică boala. "Putem face prevenţia cancerului uterin prin descoperirea acestuia într-o stare cât mai incipientă, dar şi printr-un vaccin care poate preveni apariţia lui. În America, acest vaccin se face chiar şi la fetele tinere şi este foarte util, scade rata cancerului de col uterin. Recomand pacientelor mele să meargă la screeningul anual, o tehnică invazivă care are ca scop depistarea unor leziuni precanceroase în fază incipientă", a spus dr. Briseno Charles. Cum sursa de finanţare a acţiunii de faţă vine din partea Ambasadei şi Armatei SUA, la faţa locului a fost prezent şi reprezentantul Ambasadei SUA, maiorul William Spurlock. "Lucrez în Ambasada SUA, la departamentul de colaborare militară, dar am şi activităţi sociale. Pentru a creşte parteneriatul strategic, pe care Statele Unite îl are cu România, departamentul în care lucrez are în atenţie şi programe care stabilesc astfel de legături, dar trebuie să le mulţumim şi celor 5 medici din armata SUA, care s-au oferit să facă acest lucru în timpul lor liber", a spus maiorul William Spurlock, din cadrul Ambasadei SUA. După ce angajatele Dobrogea şi-au îmbogăţit bagajul cunoştinţelor şi cu ceva detalii medicale, voucherele au fost primite de către preşedinta firmei, Fotini Teodorescu, care a precizat că femeile ce vor beneficia de testul Babeş Papanicolau vor fi selectate după istoricul medical. "Noi avem 1.000 de angajate, iar voucherele sunt 500. Vom selecta femeile după istoricul medical. Orice acţiune de genul acesta, care vine în sprijinul sănătăţii oamenilor, este extraordinară. Faptul că noi, ca firmă, am fost selectaţi, este ceva foarte benefic. Pe această cale trebuie să mulţumim nu numai Armatei şi Ambasadei SUA, ci şi Direcţiei de Sănătate Publică", a spus Fotini Teodorescu.

Printre angajate, una deja este diagnosticată cu cancer de col uterin

Printre zâmbete şi mulţumiri, ferită de privirile curioase, o angajată îşi consuma amarul, ascultând sfaturile medicilor. La un moment dat, lacrimile au început să şiroiască, tristeţea nemaiputând fi evitată. Întrebată ce a păţit, angajata nu a mai putut da înapoi, declarând că pentru nu se mai poate face nimic, întrucât deja are acest diagnostic. "Am fost diagnosticată anul trecut cu cancer uterin. Mi s-a amputat colul şi acum... cred că mi-a recidivat. Fac testul din trei în trei luni şi nu e bine ce au găsit", a declarat, pentru "Replica", Niculina Fodov. Femeia diagnosticată cu cancer de col uterin are 37 de ani şi doi copii. Potrivit acesteia, totul a debutat de la o naştere, iar acum se agaţă de orice fir al vieţii. Facem precizarea că Direcţia de Sănătate Publică Constanţa, împreună cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Laboratorul Synevo, a demarat deja o campanie de consultări şi testări gratuite a femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani. Obiectivul principal al acţiunii este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora, potrivit iniţiatorilor proiectului. Potrivit Ministerului Sănătăţii, cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, pe plan mondial, iar dacă nu se intervine efectiv prin programe de prevenire şi screening, numărul de cazuri noi va creşte de la 10 milioane în 2000 la 15 milioane in 2020, dintre care 9 milioane în ţările în curs de dezvoltare. Anual, în România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei, iar în 2010 aceasta a reprezentat a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul de sân. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate, în ceea ce priveşte cancerul de col uterin şi de sân, s-a constatat o uşoară creştere la nivelul judeţului Constanţa. Statisticile specialiştilor constănţeni sunt destul de îngrijorătoare. În judeţul Constanţa s-au descoperit peste 900 de cazuri de cancerul de col uterin. "În mediul rural, numărul de cazuri descoperite a fost dublu faţă de mediul urban", au explicat medicii specialişti ai DSP. Facem şi precizarea că oficialii DSP au declanşat acţiunea de organizare a reţelei de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, în conformitate cu Ordinul MS nr. 537/175 din 2012. Conform specialiştilor constănţeni, furnizorul de servicii medicale este Spitalul Judeţean, declarat de Ministerul Sănătăţii Centru Regional pentru Registrul Naţional de Cancer, zona Sud-Est.

Liliana CHIRU, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367