REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Amintiri din 22 Decembrie 1989, ziua în care armata a trecut de partea poporului GALERIE FOTO

Amintiri din 22 Decembrie 1989, ziua în care armata a trecut de partea poporului GALERIE FOTO

Replica API 23 decembrie 2017 | 00:11 506

Se întâmpla în urmă cu 28 de ani

Se întâmpla în urmă cu 28 de ani

Se împlinesc 28 de ani de la revoluția din 1989. Românii care au prins acele vremuri își amintesc despre acel discurs neterminat al fostului dictator Nicolae Ceaușescu, urmat de fuga sa cu elicopterul, de drapelul României din care fusese decupată stema, șirurile de blindate ale armatei și de uralele celor aflați în stradă. Pentru români, data de 22 decembrie a reprezentat eliberarea de sub regimul Ceaușescu. Însă o altă eră avea să înceapă. După 28 de ani, unii încă o numesc revoluție, alții o numesc lovitură de stat.

Piața Revoluției din Bucureşti rămâne locul unde, acum 28 de ani, în ziua de 22 decembrie, s-a scris istorie. Sute de mii de oameni au ieșit in stradă ca să dărâme regimul comunist şi au trait pe viu fuga soţilor Ceauşescu. Mulţi au plătit însă cu viaţa dorinţa de libertate. Pe 22 decembrie1989, Nicolae Ceauşescu prezida ultima şedinţă a Comitetului Central la sediul PCR şi anunţa că a instituit stare de urgenţă în toata ţara şi că a preluat controlul Armatei.

Astfel, nici un grup mai mare de cinci persoane nu avea voie să se adune în stradă. Numai că, la acea oră, în centrul Bucureştiului se aflau sute de mii de oameni.

Câteva ore mai târziu, instituţiile publice erau atacate cu focuri de armă. Medicii de la Ambulanţă spun că au dus zeci de răniţi, sub tiruri de gloanţe.

După mai puţin de opt ore de când Nicolae Ceauşescu era anunţat că mişcarea de stradă a fost reprimată şi zona centrală a Capitalei a fost degajată de manifestanţi, întâmlări petrecute cu o seară în urmă, zeci de mii de muncitori de pe marile platforme industriale se îndreptau, în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, spre sediul Comitetului Central al PCR şi Piaţa Universităţii, locul în care cu o zi înainte se tragea în manifestanţi.

Tot pe 22 decembrie a apărut, pentru prima dată, și Ion Iliescu, cel care avea să devină primul președinte al României post-decembriste. Tot atunci, Televiziunea Română, care inițial transmisese mesaje eronate „la comandă”, destinate să inducă poporul în eroare, fusese invadată de civili și au început acele acțiuni mediatice moderate de poetul Mircea Dinescu, actorul Ion Caramitru și alte personaje din acele momente cheie ale revoluției. Piaţa Universităţii era plină de demonstranţi care cereau Armatei şi Miliţiei să treacă de partea lor.

Tot pe 22 decembrie, s-a auzit pentru prima oară în spațiul public ”Armata e cu noi!”.Și întradevăr, armata trecuse de partea poporului, asta după ce se trăsese în oameni încă de pe 17 decembrie, începând de la Timișoara.

Puţini şi-au amintit că 1.142 de suflete au pierit pe străzi în decembrie 1989. Peste 3.000 de oameni au fost răniţi, iar alţi 760 au fost închişi pe nedrept. O parte din numele celor care au fost răpuşi de gloanţe stau scrise pe „Zidul Amintirii” din Piaţa Revoluţiei.

Daniel Albu

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Armata e cu noi,dupa ce ne omorase bine timp de 5 zile!Ca o ironie a sortii,copii celor impuscati in acele zile,le plateste acum pensii grase criminalilor parintilor lor!Cand se rezolva stimati magistrati acest dosar?Sa-l vad pe iliescu in puscarie macar o ora si dupa poate sa crape,dar sa-l vad!
0
0
noi executam ... ptr ca suntem specialisti .. si suntem platiti si nu ne intereseza
0
0
Crime ce inca nu sunt pedepsite
0
0
Armata nu a fost niciodata de partea poporului.A fost numai de parte ei. Salarii,si pensii cat mai mari,atat.Au stiut ce se intampla la asa zisa miscare revolutionara,au avut grija numai de curul lor.Vorbesc de factorii decizionali,informati
1
0
cu tv-ul.aia a fost lovitura de stat,ceva de gen tarile africane,apoi au asasinat romanul Ceausescu,singurul presedinte patriot in ziua Nasterii Domnului.Bunul Dumnezeu,care nu doarme ne-a dat apoi toate speciile de pradatori sa ne aduca inapoi in Evul Intunecat,nu Mediu.Practic.Romania s-a intors cu 150 de ani in urma si avem din nou boierii moderni care sug poporul de viata si resurse.Nu mai propagati minciunile precum ca a fost revolutie.
2
1
Cacat in ploaie... care armata a trecut de partea poporului ? Armata a tradat atunci poporul ...
4
2
Pacat de jertfa celor care au murit atunci . Nimic bun nu s-a intamplat care sa fie spre binele acestui popor. Rusine celor care doar au profitat dupa urma revolutiei.
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218