REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Amintiri din fostul Liceu Militar de Marină Constanța: „O școală spartană, de formare a caracterelor tari!”

Amintiri din fostul Liceu Militar de Marină Constanța: „O școală spartană, de formare a caracterelor tari!”

Replica API 9 aprilie 2018 | 00:03 4509

Sursa foto: Poze Liceul Militar de Marina Alexandru Ioan Cuza » LMM 1981-1985 clasa G

Ordinul pentru înființarea Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, ce urmează să-și deschidă porțile, în Constanța, din toamna lui 2018, a fost semnat pe 2 aprilie a.c. de ministrul Apărării Naționale. Colegiul vine să continue tradiția formării de marinari militari, întreruptă la Constanța înainte de anii 2000, odată cu închiderea Liceului Militar de Marină, instituție de învățământ apreciată, ce a dat Constanței generații de marinari militari. Unii au urmat cariera militară, alții marina, alții și-au găsit altă cale.

La 20 de ani de la închiderea liceului, în contextul discuțiilor despre Colegiul Național Militar, o parte dintre absolvenții Liceului Militar de Marină au împărtășit din amintirile lor despre perioada de liceeni.

Dan Spătaru este unul dintre foștii elevi ai Liceului Militar de Marină. Nu a absolvit la instituția respectivă, dar rememorează, pe blogul său, povestialtfel.ro, experiența sa de câteva zile în unitatea de învățământ în discuție.

„In 1988, cand am terminat clasa a VIII-a, maica-mea avea un var care era student la Institutul de Marina, sau chiar terminase. Era singura ruda care in anii de gimnaziu ma mai ajuta la matematica, in rarele vizite pe care ni le facea. (...) In ultimul trimestru m-am meditat la matematica si la romana pentru ca admiterea la liceele militare era foarte grea. M-am inscris, au urmat probele medicale unde am vazut un copil de 14 ani care a baut 3 L de apa, pentru ca 3 kilograme ii mai trebuiau ca sa indeplineasca greutatea minima din barem, au urmat probele sportive si examenele propriu zise. Eu si colegul de clasa am intrat, prietenul meu de la bloc nu a reusit.

Odata cu inceperea scolii au venit si dramele. M-am prezentat in prima zi de scoala la LMM cu parul putin cam lung, cu o chica scarboasa cu ochii de acum, dar chic atunci și, dupa ce ne-au fost împărțite uniformele, de unitate si de oras, am fost dusi, in mod organizat, la frizeria unitatii unde am fost tunsi toti la fel, adica palmier: parul ceva mai lung sus si aproape ras prin parti si la spate.

Imi venea sa plang, dar am trecut peste. La apelul de seara ni s-au impartit sectoarele: unii au prins WC, altii spalator, unii dormitor, altii hol, unii perimetrul din jurul cainului, altii curtea, nimeni nu a ramas fara. La inceput am crezut ca este o gluma, dar a doua zi la 6.00 s-a dat trezirea si a trebuit sa frec un hol intreg cu o patura si cu ceara pentru ca asa trebuia sa arate un hol de LMM, sa luceasca. Inca un soc peste cateva zile, cand am fost numit veselar la cantina, adica trebuia sa punem masa, eu si alti cativa colegi, sa strangem dupa ce se temina de mancat si sa si spalam vasele. Pentru ca facusem ceva sport, am fost selectionat in echipa de fotbal a liceului, fapt care imi dadea ceva libertati. Nu mergeam la studiu dupa amiaza, spuneam ca am antrenament. A durat cateva zile pana cand dirigintele s-a intalnit cu totul intamplator cu antrenorul, in liceu, in timp ce eu spusesem ca am si plec la antrenament. A venit prima sanctiune: planton 2, adica trebuia sa dorm 3 ore, sa stau planton alte 3 si sa ma trezesc dupa alte 3, urmand sa fac sectoare inca o ora, sa fiu veselar inca una, sa stau 6 ore la scoala, sa mananc si sa ma schimb in 2 ore apoi sa merg la studiu, adica sa ne facem temele pentru a doua zi in sala de curs. In afara de a sta planton, restul reprezenta o zi obisnuita in LMM.

Au inceput regretele, telefoanele catre parinti date dupa ce saream un gard si ajungeam la telefonul public din institut, au urmat scrisorile in care ii imploram pe ai mei sa ma scoata din iad. Avusesem o copilarie plina de libertati, invatasem relativ bine, intrasem la o scoala buna si cum nici o fapta buna nu ramane nepedepsita, incepusem sa indur. Nu intelegeam mai nimic din ceea ce mi se intampla. Colegul meu de banca nu era in compania mea, el era la navigatie, eu la mecanici, asa ca nu prea cunosteam pe nimeni, eu care eram inconjurat de prietenii de la bloc si de la scoala. Drama se adancea, asa ca parintii s-au hotarat sa ma retraga din liceul militar. Si pentru ca totul se plateste, si ai mei au platit 1944 lei pentru cele 36 de zile de LMM, adica au platit cazarea si masa.

Mi s-au parut cele mai lungi si mai urate 36 de zile din viata mea. In aceleasi conditii traiau toti colegii mei, unii insa erau mai mult decat fericiti. Cel care a baut 3 L de apa pentru a avea greutatea minima, cel mai slab si mai scund dintre noi, zicea ca pentru el e ca si cum ar fi nimerit in rai. Era dintr-un sat din Suceava, avea multi frati mai mici, de care se ocupa, mergea dimineata cu vaca, apoi mergea la scoala, apoi facea temele, apoi avea grija de animale si de fratii mai mici. In liceu avea 3 mese pe zi, un pat doar al lui, haine curate tot timpul si un respect de sine care dadea pe afara. Dupa 2 saptamani a luat o permisie si a ajuns la el in sat, iar cand a venit a spus ca, imbracat in hainele militare, era salutat si de cei batrani si de cei tineri. Pentru el a fost o experienta placuta LMM-ul, pentru mine deloc”.

„Cu toate eforturile noastre, ale cadrelor, liceul devenise ceva între pension de fete şi tabără de vară”

Ionel Alexe, astăzi bibliotecar în cadrul Bibliotecii „I.N. Roman” a absolvit Liceul Militar de Marină Constanța în anul 1987, iar ulterior ca șef de promoție la Facultatea de Științe Economice și Sociologie de la Universitatea „Transilvania” Brașov. Pe blogul său, alexeionelblog, constănțeanul rememorează în diverse împrejurări anii de liceu.

„În curtea liceului era o clădire veche în care o vânzătoare câinoasă ţinea un chioşc. În recreaţii, încăperea cu pământ pe jos era aşa de aglomerată că nu te puteai apropia de tejghea dacă nu erai un gradat impozant ori o vedetă locală. Găsisem însă o cale să ajung la bunătăţi: rămâneam olecuţă după ce se suna de intrare la ore, moment în care prăvălia coanei Delcă se golea, cumpăram şi o ştergeam în fuleu spre clasă, rugându-mă să întârzie profu’. De mâncat mâncam în pauza următoare. Cu un astfel de plan nu mergea să cumpăr orice, nici vorbă să alerg pe platou şi pe scări c-o savarină-n mână. Sau cu o amandină. Uneori luam un covrig polonez, alteori un ecler, dar de cele mai multe ori alegeam un fursec mare, cu cremă, împachetat în celofan. În plus era ieftin, cred că cel mai ieftin produs de pe rafturi”, povestește Ionel Alexe.

O altă împrejurare în care aduce în atenția cititorilor Liceul Militar de Marină este întâlnirea cu un fost profesor. „Vorbeşte cu atâta siguranţă despre liceu şi figurile lui importante, încât nu pot să nu-l întreb: „De fapt, de ce s-a desfiinţat?” E pensionar acum, însă a fost maistru militar şi mulţi ani responsabil cu practica la strung a elevilor din Liceul Militar de Marină „Al. I. Cuza”. Îmi răspunde că motivul oficial a fost scăderea atractivităţii, micşorarea numărului de elevi înscrişi în anii 1990, dar că temeiul real e altul, mult mai subtil: liceul încetase să mai fie ceea ce proiectaseră „părinţii lui fondatori”, adică „o şcoală serioasă, spartană, a exigenţelor formatoare, a caracterelor tari”. Şi adaugă decepţionat: „cu toate eforturile noastre, ale cadrelor, liceul devenise ceva între pension de fete şi tabără de vară.” Carevasazică, ei s-au strofocat ca noi, elevii, să ajungem marinari straşnici, nişte Leonidas ai oceanelor, însă stofa noastră s-a deşirat la primele pale de vânt. Și, colac peste pupăză, chiar zdrențuită, am îmbrăcat cu ea coperţile caietelor cu versuri de dragoste”.

„. În mod surprinzător, deşi au trecut 25 de ani, amintirile sunt chiar după colţ, a fost de ajuns să văd câteva figuri pentru a descuia pliul memoriei în care se afla pitulată cronica personală a celor patru ani de liceu. Patru ani care n-au însemnat doar profesori, manuale şi lecţii, teze şi note, practică agricolă şi spectacole în onoarea conducătorilor „iubiţi”, filme video şi „reuniuni” dansante, ca pentru orice licean al anilor 1980. Au însemnat şi dormitoare elefantine în care ne lipsea intimitatea, şi omniprezente sonerii stridente, şi înviorare zilnică, înainte de răsăritul soarelui, şi nopţi de planton, cu contabilizarea bocancilor drept sarcină centrală, şi mese îngurgitate contra cronometru, şi variate umilinţe încadrate la categoria „ordinelor care nu se discută”, şi uniforme roase de câteva generaţii, şi bilete de învoire în oraş, deloc uşor de obţinut, şi pas de defilare, şi ofiţeri cu purtări de raşpile, şi gradaţi încredinţaţi că odată cu tresele au primit şi dreptul de a abuza”, mai punctează constănțeanul cu ocazia reîntâlnirii cu foștii colegi.

Profesorii Liceului Militar de Marină, apreciați de foștii elevi

Pe pagina www.colegiimei.ro, cadrele didactice care au predat în cadrul Liceului Militar de Marină Constanța au primit numai aprecieri de la foștii învățăcei. Viviana Ene, profesoară de matematică, Ioan Băraru, profesor de fizcă, Marian Ghiță, profesor de matematică, Gheorghe Pelican, profesor de matematică, Alexandru Machitescu, profesor de chimie, regretatul Vladimir Bălănică, profesor de română, Lidia Ignat, profesor de română, Alexandrina Grădinaru, profesor de română, Marina Graur, profesor de istorie, Marin Bădici, profesor de biologie, Virgil Dumitru, profesor de geografie – sunt doar câțiva dintre cei care au ghidat pașii viitorilor marinari militari într-ale științei. Și, așa cum punctează și foștii elevi: „Mulțumim, fără ei nu aș fi ajuns ofițer! Și astăzi se întreabă puștimea cum de mai știu integralele și toate alea!”.

Florentina BOZÎNTAN

Sursă: Poveștialtfel.ro, alexeionelblog.wordpres.ro, www.colegiimei.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Unele povesti par tragice, dar pe cele de succes de ce nu le prezentati? Au fost si unii care au "ratat" sa termine LMM-ul de atunci, dar cei mai multi au facut cariere de succes in Marina Militara si mai ales in cea Comerciala, in marile flote ale lumii. Unii elevi buni au ajuns la maistri militari, dar prezenta lor a dus la ridicarea acestei categorii de militari. Sa nu uitati ca din 1972-1990 a fost un regim comunist, care a limitat libertatile cetatenilor, dar dupa 1990, lucrurile se schimbasera in bine. Mult succes noului Colegiu Militar de Marina!
1
0
sa ne amintim de ofiterii Stere, Munteanu, Sucata, buni, rai cum erau, si de cel mai bun profesor de automatizari TODOSICIUC BORIS, ..Dumnezeu sa-l odihneasca,..
8
0
cei de la ammcb ...jafurile secolului 21 nu sunt in stare sa adune dejectiile celor din sec.20.
6
0
aveau intradevar capete tari astia care terminau lmm,aproape toti intrau la scoala de maistri prin simpatie,dar nu toti erau si superpanarame care nu reuseau asta,acuma ce vor sa faca cu noaua generatie de lmm-isti caci la maistii e concurenta
4
1
corect, pacat este ca nu se tine cont de anii pierduti de unii in acea armata in timp ce asa zis militari beneficiaza de drepturi si pensii anticipate
0
4
Bai eu sunt generatia marinarului de azi si nu sunt chiar asa pizdificat cum iti inchipui de fapt vreau sa te fac pizda mea amardoiule din tastatura navromist sifon curve turnatoare voi trebuie sa dispareti ca sa nu mai fie mancatorie in echipajele romanesti tarani parveniti ati prins functii dupa ce ati facut facultatea pe la FF dupa o viata de frustrati nebrevetati acum va umflati la tineri pe la nave dar nu la toti ca mai gasiti si cate un golan care va muieste pe unde va prinde! Cateluoe care esti!
5
5
Ion cristian
2
3
Astia din ziua de azi sunt genertia face-buci niste drogati pizdificati sau ajuns sa se imbrace ca fetele jeansii iau luat mai au sa apara in buricul gol si gata
11
2
De ce nu ati reinfiintat scoala de marina la voi in curte? Va intreb, asa retoric, ca oricum nimeni nu v-a raspunde. Multumim Ligii Navala Romana si domnului Comandant pentru realizarile actuale! Va multumim!
3
11
de astazi nu veti mai avea ocazia sa va intalniti cu materiile predate acum 30 de ani si nici cu profesorii adevarati.Pe vremea aceea se facea adevarata scoala.Acum daca il freaca putin pe baiatul mami il retrage de la scoala.Pacat ...licelele militare pregateau adevaratii oameni.Acum ajung generalii plmele la 40 de ani avansati la apelul bocancilor gen Coldea futacul dnei Codruta.Inapoi fratilor la militarie ajunge cu drogatii acestei tari.Trebuie sa ne revenim daca nu sa vina Putin sa ne puna la militarie si munca.
19
5
Cea mai buna treaba care s a intamplat in Romania dupa revolutie a fost renuntarea la serviciul militar obligatoriu. Cine vrea sa guste militaria sa se inscrie de bunavoie, sa dea examen de admitere etc.
20
17
Si ce-ati ajuns cu caracterele voastre tari?Va mananca curvele banii si le rodicati in functii inalte,ca voi aveti caractere tari.
13
18
povesti pentru fatalaii de azi pentru care niste toale de prost gust si o asa zisa masina de lux le da impresia ca e normal sa se futa-n cur !
23
10

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367