REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

An TRAGIC pentru turism: litoralul românesc va putea primi turiștii abia de la 1 iunie, în cel mai bun caz

An TRAGIC pentru turism: litoralul românesc va putea primi turiștii abia de la 1 iunie, în cel mai bun caz

Replica API 10 aprilie 2020 | 06:53 10683

Litoralul românesc încearcă să își revină din criza generată de pandemia de coronavirus, chiar dacă nici nu a început sezonul estival. Prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile, până la mijlocul lunii mai, amână deocamdată startul inițial, de la 1 mai. Stațiunea Mamaia este pustie în aceste zile, dar se mai lucrează pe ici, pe colo, la restaurante și hoteluri pentru renovare.

Dunele de nisip au pus stăpânire pe faleza din stațiune, iar nimeni nu se încumetă nici măcar să facă o plimbare , chiar dacă afară au fost peste 20 de grade în termometre. Constănțenii respectă măsurile de urgență, aplicate de autorități.

50.000 de angajați vor rămâne fără ajutorul de șomaj

Președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică (FAPT), Corina Martin, trage un semnal de alarmă în privința celor peste 50.000 de angajați, care lucrează pe litoral în fiecare sezon. Ei riscă să nu beneficieze anul acesta de șomaj, din cauza legislației în vigoare, care specifică că aceștia trebuie să muncească timp de șase luni, pentru a primi șomajul respectiv. Acum, în cel mai bun caz, ei ar putea lucra doar două luni în acest sezon. „Peste 50.000 de români, cel puțin de pe litoral, care urmau să fie angajați de la 1 aprilie pentru acest sezon, rămân fără contracte și fără garanția unui loc de muncă. Hotelierii de pe litoral făceau aceste angajări de la 1 aprilie, ca acești oameni să primească la sfârșitul sezonului ajutor de șomaj. Poți primi acest ajutor doar dacă ai șase luni lucrate. Dacă ne rămân două luni de sezon în acest moment, Doamne ajută să le avem și pe acestea, în acest caz, oamenii aceștia nu vor mai beneficia de ajutor de șomaj. Nu vor avea din ce trăi la toamnă, iarnă și nici acum nu sunt angajați, pentru că nimeni nu face angajări, deoarece nu se știe când începe sezonul”, spune Corina Martin.

Debutul de sezon ar putea fi în acest an la începutul lunii iunie

Președintele FAPT, Corina Martin, a declarat faptul că în cel mai bun caz, românii ar putea da o fugă până la mare pe 1 iunie. „Dacă nu se prelungesc măsurile de urgență din partea Guvernului, la jumătatea lunii mai, ar trebui să se ridice restricțile și oamenii să înceapă să călătorească. Estimăm că debutul de sezon ar putea fi la începutul lunii iunie. Pentru Mamaia și Vama Veche, cum se putea veni altădată pe 1 mai, acum o să se poată veni și pe 1 iunie. Vor veni toți cei care vor să dea o fugă până la mare, nu neapărat familiile cu copii, care nu vor beneficia încă de vacanța de vară”, mai spune Corina Martin.

Corina Martin

2020, un an tragic pentru turismul românesc

Turismul românesc este printre cele mai afectate industrii din țară în acest moment, în contextul pandemiei de coronavirus. Situația este dramatică și poate fi comparată chiar și cu anul 2008, atunci când a început criza economică la nivel mondial, cunoscută și sub numele de „Marea Recesiune”. „Situația în turismul românesc este tragică. Avem hoteluri închise, restaurante închise, stațiunile turistice sunt goale peste tot în țară, nu doar pe litoral. Este un an dramatic pentru turismul românesc. În 2008 am avut cifre mai slabe într-adevăr din cauza crizei economice, dar nu erau oprite motoarele. Nu aveai hoteluri închise, nu aveai totul blocat. Rămâne un an de referință în istoria lumii din punct de vedere economic și nu numai. Este un an ieșit din comun. Economia este blocată. Turismul este primul afectat pentru că în momentul în care această problemă medicală, blochează mișcarea oamenilor, călătoria lor în spațiu, automat industriile horeca, turism și transporturi sunt primele afectate”, a mai precizat președintele FAPT.

Germania, printre exemplele de așa da

Corina Martin dă exemple de alte state, unde șomajul tehnic a fost interpretat într-un mod mult mai eficient, cum este cazul Germaniei. „Ar trebui să luăm exemplul altor țări. Ambasadorul Germaniei la București a vorbit despre șomajul tehnic mixt. Este o formă de șomaj tehnic, în care statul plătește deja o parte a salariului, dar oamenii pot lucra de acasă. 12.000 de agenții de turism din România lucrează online de acasă de patru săptămâni, zi de zi. Statul român a pus oamenii în șomaj tehnic și nu pot munci. În Germania,statul contribuie la salariul angajatului, tocmai ca să ajute această formă de muncă. În România se stă acasă, dar degeaba”, mai precizează Corina Martin.

2020 poate fi totuși un an de relansare pentru turismul românesc

Corina Martin a explicat că acest an poate fi totuși și de bun augur pentru România, datorită faptului că acum ne putem concentra mult mai mult pe promovarea turismului pe plan intern, iar românii vor opta din ce în ce mai mult pentru destinații turistice din țară. De asemenea, litoralul românesc va fi destinația vedetă, după spusele Corinei Martin. „Previziunea mea pentru acest an este că românii vor rămâne mai mult în țară. Anul acesta din estimările noastre, mai ales că am obținut și acele tichete de vacanță, românii vor rămâne în România. Destinația vedetă din această vară va fi litoralul românesc. Destinațiile turistice din țară vor fi alese în detrimentul destinațiilor externe.

Bulgaria, din nou în fața noastră la capitolul turism

Președintele FAPT, Corina Martin, a dat un exemplu, prin care bulgarii își păstrează și banii și clienții, ceea ce România încă poate visează. „Toațe tările se asigură acum că își protejează business-urile naționale, inclusiv turismul național. Noi, agențiile de turism din Constanța, aveam vândute pachete turistice în Bulgaria pentru constănțeni. Cei de acolo au spus că nu vor rambursa nimic din ceea ce s-a plătit pentru vacanțele turiștilor, iar banii rămân la ei. Clienții respectivi pot să revină timp de un an în Bulgaria, dar bulgarii nu restituie nimic. Iată un model în care bulgarii s-au poziționat imediat, la fel și francezii și alte state europene. Așa și-au protejat banii încasați, interesul național, turismul național și antreprenorii respectivi, business-urile lor. Așa trebuie să gândească și statul român”, a mai spus Corina Martin.

Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vinde iarba si pastile in Eforie de cel putin 5 ani se lauda in oras ca vinde droguri de 200mil pe luna, avea un plan sa deschida frizerie sa nu bata la ochi da virusul il baga la puscarie se apropie sfarsitul o sa vinzi peste ca tactu toataa viata!!
1
0
Lasa mai bine ca nu mai avem jegul de litoral plin de bombardieri jegosi , si nu mai evaziuni fiscale. Au pierdut ciorditorii nu altii.Si cine dracu mai e si fufa asta proasta ?
2
0
au la saltea zeci poate sute chiar milioane cei cu cluburi, hoteluri, sa scoata bani pentru salariati de la saltea, sa mearga la plaja alaturi de toate saraciile, anul asta vom fi toti egali, nimeni nu produce nimic
2
0
Da-te-n cacat de alogen jegos! sa-ti faci cruce din banii tai facuti din ilegalitati, bogatuleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
1
E incredibil cum vita asta retarda si libidinoasa mai are vreo functie si ca o mai baga cineva in seama Chiar nu putem scapa de ea Acelasi cacat mananca de o viata si tot nu se satura. Rezultate 0 E incredibil.vomiti cand o vezi sau o auzi.
4
0
o iau la botic anu asta
5
0
Cum sa iesi la plimbare in Mamaia cand e stare de urgenta si trebuie sa stai in casa ca iti iei amenda?!?!?
4
0
mai vine pulea la mare anul asta , doar nu sunt nebun sa imi aduc copilul cu nevasta la mare sa iau virusul de la indieni prefer sa stau in curte ...decat sa imi imbolnavesc familia , sau prefer sa ma duc la corbu departe de balamuc..
5
0
Ha, se pling de faliment dupa ce vara trecuta vindeau o clatita cu 15 lei si o noapte de cazare era 400-500 de lei, de parca turistul lua la plecare si camera cu el... Muie, baaa...
8
1
Hahaha, o sa faceti nod in gat de invidie saraciilor.Litoralul in iulie si august o sa bubuie ca de obicei iar astia care sunt sclavi si se uita cu jind la baietii care fac bani pe litoral, o sa faceti stop cardiac de invidie.Asa e cand esti rupt in cur de nu ai dupa ce bea apa dar visezi riviera franceza.
7
12
An tragic pt turismul din Mamaia - toti imbuibatii de hotelieri o vor lua in gura, hai ca se poate !
21
0
Dupa ce ca e tragic din cauza crizei mai au si comoetitie NELOIALA. In Centrul Tuzla s-au construit ilegal vile cu 7-8 camere iar proprietarii de pregatesc sa isi primeasca la vara oaspetii, nestingheriti. Activitatea lor nu este autotizata, nu au acordul vecinilor, de promoveaza pe site-uri de specialitate dar nu platesc un van la stat
4
2
Care litoral, care turism? Spelunca aia de Mamaia se poate numi statiune?
17
1
Turismul pe litoral a intrat indrepturi dupa 15 iunie, odata cu inceperea vacantei de vara a elevilor, asa ca nu e o tragedie.Si tot 2 luni de sezon au fost si in alti ani.Macar sa scapam sanatosi si sa ne intoarcem la locurile de munca.Dar dupa 2 luni sau cate or fi de stat acasa cu somaj tehnic, somaj si alte forme nu stiu daca mai beneficiaza de concediu de odihna cineva ca sa plece in concediu sau vacanta fie ea la munte sau la mare!!Problema e ca vor fi hoteluri goale ca urmare a crizei financiare ce urmeaza.Si cand mai ai si rate amanate si 2 copii la scoala ...stai acasa.
11
0
ati belit salamu in 2025 mai faceti turism gunoaielor
16
5
Solicitam guvernului sa fie repornita toata economia Romaniei inainte de 10 mai! Repornirea tuturor activitatilor de pe data de 10 mai, inclusiv a turismului!!! Scutirea de la plata taxelor si impozitelor a tuturor hotelurilor si pensiunilor pana la sfarsitul anului 2020! Industria Horeca sprijinita prioritar pentru ca a fost si prima care a cazut din cauza asa zisului virus Covid 19 !!!
8
19
Propun autoritatilor locale sa renunte la taxa de protectie anul acesta, ca si masura impotriva covit. Asa comerciantii pot avea profit.Si dc functioneaza doar o luna, pot platii salarii si taxe pt un an. Hotelierii propun sa bage casele de marcat in priza, sa achizitioneze role casa marcat iar atunci cand vine clientul sa i ofere si un bon fiscal. Corina......
9
0
Sa-i furi tu ciocanitoareo!!!
7
1
DE ASOCIATII SI AGENTI DE TURISM, NORMAL CA TURISMUL A FOST INTOTDEAUNA UNUL DE FURACIUNE SI DE CACAT.DOAR PROFITORI.
6
0
sa dati cu totii faliment,nu de alta dar o resetare generala a turismului organizat de kokalari e absolut necesara.niste gunoaie pizde cu pedale au distrus complet ideea de turism civilizat.aaaa nu o sa mai aveti clienti la preturi de riviera franceza si conditii de alep.scuze daca isi revine turismul si bulgarii deschid granitele oricum acolo merg sau la turci sau grecia,muntenegru,albania croatia si mai sunt si alte variante.de ce sa dau banii unor gunoaie ale societatii pe servicii cu 50% mai scumpe cand japka e pe fatza
18
2
In conditii normale,fara virusi,litoralul nostru ofera marea neagra si cam atat,chiar si acolo fiind plajele ocupate de cacaturi de plastic si smotocei ,,umbrele'' ca meltenii sa nu stea pe nisip cum ar fi sanatos,ci ca la ei in balcon,sa dea si taxa ca prostii pentru asta. Serviciile erau oricum de tot cacatul si scumpe. Romanimea se inghesuia oricum in Bulgaria,Grecia,Turcia iar la noi interlopii si alti gangster beau sampanii la pret de automobile in Mamaia,sa impresioneze curvele sau alti cocalari.Angajatii,salarii minime si picioare in cur.
20
1
Nu inteleg cum unii pot sa se bucure de raul altora,daca nu merge sezonul estival o sa fie tot judetul in colaps,nu neaparat hotelierii pierd,mai sunt si o gramada de oameni care traiesc din perioada verii cu tarabe,alimentari,magazine,inchirieriide tot felul,terase...
9
17
O sa si revina turismul cand o ridica starea de u., ca oile o sa stam pe plaja pt vitamina D, ca ne am facut albi ca varul.
14
0
ce se agita buzata asta dar cand aia din turism faceau evaziune la greu nu o vedeam cu declaratii pe aici!
25
0
Doamna din foto e cumva Cordelia?
17
0
vedeti de mizeria din mamaia nord navodari.mai vine pulea la plaja anul asta.
17
4
NUMAI PROSTII DEBITEAZA TUTA ASTA..STATUL SA NE DEA STATUL SA FACA SA DREAGA ...DE UNDE PLM SA TOT DEA STATUL
24
1
neversea unde este anul acesta, se mai tine ori vom sta degeaba la plaja cu pensionarii si carantinatii?
14
5
Poate la 1 iunie 2021!
25
2
Turistii trebuie intampinati de Corina Martin sa le faca cate o muie la fiecare, sa fie explozie de turisti.
32
0
1 returnati banii integral celor care au platit si doresc acest lucru 2 returnati bani in doua rate in timp de 1 an in moneda platita 3 voucher pe perioada de 12 -18 luni care vor sa si reprogrameze sejurul la care sa seaduge bonu de 3 zile peste cele platite ,ca sa ma faca sa reprogramez Astea sunt solutiiile corecte
12
0
Anul acesta romanii sunt blocati in case si nu produc nimic la ora asta. Este seceta si se anunta criza alimentara la iarna. Probabilitatea ca romanii sa aiba bani pentru concedii la vara este minima. Vor veni cativa, dar vor manca de la pachet. Nu te poti baza pe incasarile de anul acesta.
17
0
da hai sa-i plingem pe makedonii care au distrus litoralul si turismul au construit pe spatii verzi ,cu hotelurile lor soioase si scumpe si fara parcari ,cu restaurantele lor in care se recicleaza mancarea .anul asta faceti foamea si odraslele vostre urecheate si cracanate nu vor mai schimba masina sa se faleasca
38
1
Esti o mare proasta cu ce spui
21
0
Turistilor stati acasa,asa gasesc si eu loc de parcare si nu-mi foot creierii samsarii cu sezlongurile!
24
2
Da si daca munceau 2 luni aveau ce manca la iarna cu salariile de cacat din turism.Zdrentele de asa zisi patroni care mai fac si evaziune fiscala isi bat joc de aclavi.Deci sunt sclavi care pleaca sa munceasca afara si sclavii care dau cu sapa in tara pe doi lei.Culmea e ca aia din tara ii injura pe aia de afara pt. ca castiga mai bine.Ce natiune de rahat.
24
1
Ani la rand ziceau ca incasarile sunt sub asteptarile lor, desi era plin peste tot. Asta e baieti, stati cu ele goale ca oricum numai bugetari saraci cu vouchere veneau.
23
3
E bine si la 15 iulie , daca o sa tina vremea cu noi, pe 15 sept, o sa numaram cum trebuie!
8
12
Saracii hotelieri si sezlongari. Nu mai pot face evaziune. Oare cati bani se duc la buget dupa un sezon?
29
0
Corina,nu te imbraci in,,Cleopatra",ca pe vremea lui Mazare?Si ia-l si pe ,,desteptul" ala de Bucovala si fluturati niste chei la intrare in Mamaia!
33
0
numele tau e Venezuela,baietii stiu de ce
18
0
50 lei sezlongul ?
27
1
te inseli , bugetarii au inca valabile vouchere-le pe anul trecut si pe anul acesta . aia vin oricum , ca le plateste statul vacanta
9
16
Sanse 0. Nu vine nimeni anul asta, oamenii au ramas fara servici. Cine plm e tampit la cap sa vina cand covidu e peste tot.. mai ales in javra de mamaia
44
2
Serios madam?
22
0
Iar o pupati in cur pe vaca de Corina Martin? Sa fim seriosi si in anii trecuti litoralul era deschis 3 zile de 1 mai apoi totul se inchdea pana la inceputul lui iunie cand de fapt se deschidea efectiv sezonul.
49
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614