ANAF a decis să anuleze alte datorii pe care cetățenii le aveau către stat
ANAF a decis să anuleze alte datorii pe care cetățenii le aveau către stat
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestRomânii se pot bucura și de măsuri pozitive din partea ANAF în anul 2025, pe lângă „lista rușinii”. Instituția a decis să anuleze anumite datorii pe care unii cetățeni le aveau față de stat, astfel că acești contribuabili nu vor mai trebui să plătească restanțele.
Anul 2025 vine cu vești pozitive din partea autorităților fiscale din România, continuând politica de a simplifica gestionarea datoriilor minore ale plătitorilor de taxe. Astfel, potrivit Codului de Procedură Fiscală, sumele restante mai mici de 40 de lei, existente până la data de 31 decembrie 2024, vor fi șterse. Această măsură este aplicată anual și are scopul de a reduce volumul administrativ al autorităților, dar și pe cel al contribuabililor, potrivit bugetul.ro
Măsura cu care ANAF te scapă de micile datorii în 2025
Decizia face referire atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice, fiind o măsură care este menită să elimine din sistem creanțele care nu justifică efortul administrativ de colectare. Pentru datoriile administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), plafonul de 40 de lei este fix, dar autoritățile locale au posibilitatea de a stabili un prag similar cu acesta prin propriile hotărâri, condiția fiind ca limita să nu depășească suma de 40 de lei.
Acest demers are implicații importante atât pentru stat, cât și pentru contribuabili. Astfel, pe de o parte se simplifică situația persoanelor care au acumulat datorii mici, dar care riscă să genereze penalități în timp. Pe de altă parte, instituțiile fiscale pot aloca resursele administrative și fiscale către colectarea sumelor mai mari și mai relevante, fiind un dublu avantaj pentru ambele părți implicate în proces.
Resursele pot fi orientate către colectări mai importante
Așadar, o persoană ar avea în sold sume minore rămase neplătite din cauza unor erori de rotunjire sau a unor întârzieri accidentale. În același mod, firmele mici pot beneficia de măsură, mai ales în cazurile în care creanțele provin din calcule complexe sau diferențe de impozitare. Eliminarea acestor datorii reduce presiunea asupra plătitorilor de taxe, eliminând totodată riscul unor notificări suplimentare sau penalizări pentru valorile mici datorate.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News