REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

ANAF va putea executa silit mai repede contribuabilii, ajutându-se de formularul unic

ANAF va putea executa silit mai repede contribuabilii, ajutându-se de formularul unic

Replica API 24 aprilie 2018 | 00:00 482

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va putea executa silit mai repede contribuabilii, conform noii legislaţii, folosind informaţiile din Declaraţia fiscală unică, atrag atenţia specialiştii.

"Declaraţia fiscală unică (Declaraţia 212) a fost recent introdusă în legislaţie pentru declararea, impozitarea şi taxarea veniturilor extrasalariale, iar o caracteristică a acesteia e că devine titlu executoriu atunci când se atinge scadenţa la obligaţiile de plată. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală foloseşte direct informaţiile din Declaraţia 212 pentru a soma neplătitorul, fără a mai fi necesară emiterea deciziilor de impunere, aşadar se poate ajunge mai repede la executarea silită", se arată într-un comunicat de presă al CONfirm, scrie AGERPRES.

Agnes Ghiţă, expert fiscal în cadrul CONfirm, susţine că titlul de creanţă fiscală devine executoriu la data la care se împlineşte scadenţa sau termenul de plată prevăzut de lege.

"O decizie de impunere, de exemplu, e un titlul de creanţă fiscală. La fel o declaraţie fiscală. Faptul că se ajunge la scadenţă şi plata nu s-a realizat face ca acest titlu să fie folosit de ANAF pentru a executa silit contribuabilul, fără alte formalităţi', spune Ghiţă.

Termenul de plată pentru sumele declarate în formularul 212 este data de 15 martie a anului următor realizării venitului. Până la acest termen, contribuabilii pot face plăţi în baza formularului depus la ANAF.

"Odată depăşit termenul, ANAF poate să execute silit neplătitorii, folosindu-se de Declaraţia 212. Este de reţinut că executarea silită fiscală se face de către executorii ANAF şi nu de către executorii judecătoreşti - la care merge, de obicei, un privat care are de recuperat o creanţă. Pentru populaţie, Declaraţia 212 are şi un avantaj: contribuabilul va şti exact ce plăteşte. Declaraţia unică arată exact ce sume are de recuperat ANAF de la contribuabil, sume la care se adaugă apoi penalităţi şi dobânzi. Înainte, deciziile de impunere se emiteau uneori târziu, contribuabilul nu mai avea timp să înţeleagă ce-i cere ANAF şi de ce, iar apoi, când era executat silit, confuzia se adâncea şi mai mult", informează comunicatul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
curios, acesti nemernici sunt buni numai sa jupoaie, la figurat bineinteles, dar ei in fata cui dau socoteala? Miliardele de euro ce si le-au insusit si le-au ascuns pe afara, cu ele cum ramane. Au furat si acum vor sa stea linistiti, le-a creat conditii presul tudorel, sa-si ispaseasca pedeapsa, fara a depune furtul, la domiciliu, sa vezi si sa nu crezi, ba sa te crucesti
1
0
Dar cand ANAFul face abuzuri si greseli enorme si piarde procesele in justitie de ce nu plateste dobanzi iar functionarul care a gresit nu este dat afara si statul sa-si recupereze pierderile de la acesta.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367