REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

ANAF vrea banii miliardarului Comănescu pentru statul român

ANAF vrea banii miliardarului Comănescu pentru statul român

Replica API 20 decembrie 2014 | 00:13 797

Inspectorii Direcţiei mari contribuabili confirmă cercetările derulate la GSP

Inspectorii Direcţiei mari contribuabili confirmă cercetările derulate la GSP

Gabriel Comănescu

Cotidianul Replica de Constanţa anunţa, joi, în exclusivitate, că omul de afaceri Gabriel Comănescu şi compania controlată de acesta, Grup Servicii Petroliere (GSP), fac obiectul unei cercetări penale, fiind suspectaţi de evaziune fiscală, prin neplata unor taxe către statul român. Este vorba despre un TVA aferent unei trazacţii cu mai multe platforme de foraj marin. Mai exact, platformele de foraj marin Jupiter, Prometeu şi Saturn au fost vândute în 2008 către o firmă din Malta, care are asociaţi comuni cu cei ai Grup Servicii Petroliere, aspect confirmat în cursul zilei de vineri, pentru „Replica” de Constanţa, de reprezentanţii ANAF. „Compania are de plătit statului român un TVA de 18 milioane de dolari, aferent unei tranzacţii de 96 de milioane de dolari”, au declarat reprezentanţii ANAF.

Conform informaţiilor de până în acest moment, pentru evitarea plăţii unor taxe către statul român, administratorii GSP au transferat platformele mai-sus menţionate unei firme din Malta. Platformele de foraj marin au fost declarate, la tranzacţionare, drept nave de transport internaţional, pentru a obţine astfel scutirea de la plata TVA către statul român. Din punctul de vedere al autorităţilor române şi a specialiştilor în domeniu însă, platformele nu se încadrează în categoria nave de navigaţie, întrucât nu au propulsie (motoare). În ceea ce priveşte regimul fiscal din Malta, el a fost ales de către reprezentanţii GSP tocmai pentru că există facilităţi pentru cetăţenii străini care derulează afaceri aici.

ANAF verifică tranzacţiile derulate de GSP încă din 2012

Revenind la tranzacţionarea platformelor, de menţionat că Ministerul Finanţelor a anunţat GSP că pentru tranzacţia cu platforme trebuie achitat TVA. „Există o verificare pe care am demarat-o la nivelul companiei încă din decembrie 2012 şi am anunţat GSP că, în privinţa tranzacţionării platformelor, nu are drept de scutire la plata TVA”, a declarat, pentru „Replica” de Constanţa, Laurenţiu Bucur, inspector în cadrul Direcţiei mari contribuabili zona S-E din cadrul ANAF. Pentru tranzacţia în valoare de 96 de milioane de dolari nu s-ar fi plătit TVA către statul român în valoare de 18 milioane de dolari, însă, potrivit magistraţilor, la acest prejudiciu se mai adaugă şi o altă sumă, într-un final rezultând un prejudiciu estimat, la momentul de faţă, de 25 de milioane de dolari.

Adrese către ANAF şi Oficiul de Cadastru, pentru sechestru

„Inspecţia a fost suspendată din luna mai a acestui an, întrucât aşteptăm un punct de vedere de la comisia fiscală a ministerului. Nu este nimic neobişnuit din acest punct de vedere”, a adăugat Laurenţiu Bucur. „Cei de la GSP consideră că platformele sunt nave de navigaţie. Nici Comisia Europeană nu le-a dat dreptate din acest punct de vedere”, mai susţine inspectorul ANAF. Potrivit acestuia, din decembrie 2012 şi până în prezent, verificarea la nivelul GSP a fost extinsă şi cu privire la alte operaţiuni financiar-contabile. În plus, reprezentantul ANAF a fost solicitat să se prezinte şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru a oferi clarificări. „Am primit de la Parchet o solicitare referitoare la mai multe tranzacţii ale companiei (GSP- n.r.), iar astăzi (vineri – n.r.) am fost chemat pentru anumite clarificări”, a mai precizat inspectorul ANAF, răspunzând unei întrebări. De menţionat că, în contextul acestui dosar, anchetatorii au înaintat adrese către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, dar şi către Oficiul de Cadastru pentru a fi identificate bunurile pe care se va pune sechestru asigurator, pentru recuperarea eventualului prejudiciul cauzat statului.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102