REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

ANAF vrea să închidă Oil Terminal, element strategic al statului

ANAF vrea să închidă Oil Terminal, element strategic al statului

Replica API 29 mai 2014 | 00:00 612

Lumea fierbe a război, România capitulează necondiţionat:

Lumea fierbe a război, România capitulează necondiţionat:

Oil Terminal, companie de interes strategic naţional, va fi închisă zilele acestea, după ce statul a decis să o execute silit în baza unei presupuse datorii vechi de mai bine de 10 ani. Suma pe care Fiscul o vrea cu orice preţ de la Oil este de peste 1.000 de miliarde de lei vechi, fix în contextul în care România se învecinează direct cu un focar de război. Dacă Oil Terminal va fi închis, România, Uniunea Europeană şi NATO rămân fără unul din cele mai importante puncte strategice, pe aici urmând a fi aprovizionată întreaga structură militară din această parte a Europei. "Replica" a arătat în mai multe rânduri interesul deosebit purtat de Rusia în privinţa preluării controlului asupra Oil Terminal, o parte din conducerea companiei de stat constănţene revenind unor persoane care reprezintă interesele ruseşti în România. Coincidenţă sau nu, statul român execută acum silit şi ameninţă cu închiderea Oil Terminal, deşi a şters datorii similare la industria apărării.

În replică, directorul general al Oil Terminal, Sorin Ciutureanu, a declarat, pentru "Replica", faptul că a făcut tot ce era posibil pentru a evita o astfel de situaţie şi s-a arătat optimist în privinţa unei decizii care depinde de Ministerul de Finanţe. "Am făcut contestaţie la ANAF, există şi o comisie din cadrul Ministerului de Finanţe care va analiza cele sesizate de companie şi, dacă ni se va da dreptate, executarea va fi suspendată. În plus, există şi procese pe rol în acest sens, pentru a împiedica executarea silită. Este o datorie istorică, care a fost achitată la vremea ei, dar care încă se judecă. Am făcut tot ce era posibil şi a ţinut de mine, să împiedic o astfel de situaţie", a declarat Ciutureanu. Concret, ANAF a obligat Oil Terminal la plata a 111.054.565 lei (peste 25 milioane de euro), bani reprezentând datorii de pe urma tranzacţiilor din 2003 cu RAFO Oneşti şi Rompetrol. "Deoarece valoarea sumei de achitat reprezintă 99,5% din cifra de afaceri realizată în anul 2013, societatea nu poate respecta termenul legal de plată, respectiv achitarea sumei în termen de 15 zile de la data somaţiei de plată. Ca urmare a nerespectării termenului de plată din somaţie, organul fiscal urmează să ia măsuri de executare silită, instituind măsura popririi disponibilităţilor băneşti asupra conturilor bancare în lei şi în valută", se arată în documentul emis de Oil Terminal. "Efectul principal al punerii în aplicare al executării silite este blocarea activităţii de exploatare ca urmare a imposibilităţii de angajare a unor cheltuieli de exploatare viitoare necesare realizării obiectului de activitate datorită lipsei de activităţi", se mai arată în documentul Oil Terminal intrat în posesia "Replica". Pentru a preveni dispariţia Oil Terminal - suma impusă de Fisc echivalează cu închiderea companiei - directorul Ciutureanu a propus constituirea unor garanţii, în sumă totală de 130.539.821 lei, reprezentând valoarea unor terenuri de peste 400.000 metri pătraţi, din averea Oil Terminal. Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) urmează să decidă în şedinţa de pe 18.06.2014.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367