REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Analiză. Vezi ce conține muștarul de pe piață

Analiză. Vezi ce conține muștarul de pe piață

Replica API 21 aprilie 2016 | 00:00 273

„Hrană sănătoasă“

„Hrană sănătoasă“

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu privind ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prina ceastă campanie, APC își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor. APC a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 34 tipuri de muştar, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

În privinţa ingredientelor folosite la realizarea muştarului industrial s-au constatat următoarele: la 97% dintre produsele analizate s-a folosit apă ca principal ingredient, la 42% dintre produsele analizate s-au folosit boabe de muştar, în proporţii ce variază între 10 şi 50%, în timp ce la 32% dintre acestea nu se precizează cantitatea de boabe de muştar folosită, la 44% dintre produsele analizate s-a folosit făină de grâu, la 44% dintre produsele analizate s-au folosit condimente neprecizate ca tip, la 29% dintre produsele analizate s-a folosit gumă de xantan, la 26% dintre produsele analizate s-a folosit făină de muştar, în proporţii ce variază între 15 şi 20%, la 15% dintre produsele analizate s-a folosit amidon, la 12% dintre produsele analizate s-a folosit zaharină ca îndulcitor artificial, la 12% dintre produsele analizate s-au folosit arome, la 12% dintre produsele analizate s-a folosit acid citric, la 9% dintre produsele analizate s-a folosit acesulfam de potasiu ca îndulcitor artificial, la 9% dintre produsele analizate s-a folosit gumă de guar.

La produsele analizate s-au folosit următoarele substanţe, în proporţii egale, respectiv de 6%: sorbat de potasiu şi disulfit de potasiu. Valoarea energetică medie la produsele analizate variază între 35 kcal şi 164,6 kcal. Cantitatea de zahăr la sortimentele de muştar analizate variază între 0,9 grame şi 16 grame per 100 grame produs. Cantitatea de sare variază între 1,05 grame şi 5,87 grame per 100 grame produs analizat. La 18% dintre produsele analizate nu există declaraţie nutriţională. În cele 34 tipuri de muștar s-au identificat 9 aditivi alimentari: acid citric, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, acesulfam de potasiu, gumă de xantan, gumă de guar, arome, disulfit de potasiu, și tartrazină. "Consumatorii se așteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produsului, lucru care nu se întâmplă în cele mai multe situații. Înlocuirea făinii de muștar cu făina de grâu nu face altceva decât să modifice aroma și gustul caracteristic dat acestui produs de către boabele de muștar.

De asemenea, folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obișnuită în industria alimentară. Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung“, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218